FOTOGRAFIJE IZ MEKANSKOG HAREMA

koje Saudijska Arabija ne želi da vide muslimani u svijetu

Engleski časopis Indepedente od 17.03. ove godine piše u svom članku sa prilogom od tri fotografije da prizore s tih fotografija vlasti kraljevine Saudijske Arabije nikako ne bi željela da vide muslimani u svijetu. Radi se o radovima u mekanskom haremu kojima se ruše neki od najstarijih povijesnih i vjerskih sadržaja i to iz doba dinastije Benu Abbas i Osmanlija na istočnoj strani Harema. Kao što je vidljivo iz fotografija strojevi koji ruše te dijelove dobro su skriveni od pogleda mu’temira. U te radove saudijska vlada ulaže milijarde američkih dolara, a sve u cilju proširenja Harema u kome bi moglo klanjati milijun osoba.

Prema pisanju ovog časopisa sadržaj Harema poznat pod imenom Veliki mesdžid pripojen je haremu, a taj dio se smatra jednim od najstarijih sadržaja Harema. Isto također stupovi Harema koji su izgrađeni za vrijeme dinastija Abbasija i Osmanlija. Jedan od porušenih stupova je i onaj ispod koga je sjedio Božji poslanik kada je po njega došao Džebrail da ga odvede na nebesko putovanje mi’radž. Mnogi od porušenih stupova nosili su imena ashaba Božjega poslanika. Prema izvješću Instituta za zaljevske zemlje iz Washingtona oko 95% povijesnih sadržaja mekanskog i medinskog harema uništeno je u najnovijim obnovama, a sve u cilju proširenja kako bi jedan i drugi harem primili što više hadžija i mu’temira, a sve u cilju što većih prihoda.

Saudijsku Arabiju ovih dana potresa slučaj izvršenja sedam smrtnih kazni a za neke od njih udruge za zaštitu ljudskih prava u zemlji tvrde da su nevine, i da očekuju od princa Čarlsa da se o tom progovori sa saudijskim sugovornicima za vrijeme posjeta. Prema pisanju portala Rusija Danas, od koje smo prenijeli ovaj članak, trka za profitom i zaradom u Mekki je tolika da je cijena građevinskog zemljišta u blizini Ka’be dostigla 100.000 dolara po četvornom metru.

Mu’temiri i posjetitelji Mekke ovih tjedana kažu da je od buke strojeva nemoguće obavljati namaze i ostale obrede

Š.O.

Ostavite odgovor