U višednevnom posjetu (22. – 26.6.2014.) Islamskoj zajednici u Hrvatskoj boravio je g. Mohammed A. Al-Jalahma, generalni tajnik Ministarstva vakufa Države Kuvajt. Cilj posjeta  g. Mohammed A. Al-Jalahma je razmatranje mogućnosti ostvarivanja suradnje između Islamske zajednice u Hrvatskoj i Ministarstva vakufa, ali i potencijal Republike Hrvatske kada su u pitanju ulaganja u različite grane gospodarstva. S tim u vezi organiziran je program kako bi se posjetilo što više sredina u kojima postoji potencijal za ulaganja. Uvaženog gosta dočekali su muftija dr. Aziz ef. Hasanović, tajnik Mešihata mr. Nermin ef. Botonjić te voditelj Ureda za odnose s arapsko-islamskim svijetom g. Khaled Yassin. Muftija dr. Aziz ef. Hasanović predstavio je Islamsku zajednicu u Hrvatskoj, njen rad, iskustva i aktivnosti, a posebno je naglasio otvorenost hrvatskog društva i dobru praksu kada je u pitanju uređenost odnosa vjerskih zajednica i države. Susretu je prisustvovao i muftija Ševko ef. Omerbašić koji se također zahvalio na posjetu, te je spomenuo i dobru suradnju koja je postojala u prošlosti, posebice za vrijeme rata kada je pomoć bila od izuzetnog značaja.

Prvog dana posjeta delegacija Mešihata s uvaženim gostom posjetila je Gunju i poplavljena područja gdje se  g. Mohammed A. Al-Jalahma susreo s imamima Idriz ef. Bešićem i Adin ef. Hrustićem kao i s načelnikom Gunje g. Hrvojem Lucićem, te se mogao uvjeriti koliki su razmjeri prirodne nepogode s čijim su posljedicama suočeni stanovnici ovog područja. Na terenu smo zatekli pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske koji su čistili prostor oko džamije budući da je za subotu, prvog dana ramazana, zakazano otvaranje prve javne pučke kuhinje koju će zajedno otvoriti Islamska zajednica u Hrvatskoj u suradnji s Oružanim snagama RH.  G. Mohammed A. Al-Jalahma je izrazio veliku zabrinutost za stradanje stanovništva u Gunji i okolici, ali i veliko ohrabrenje zbog suradnje na terenu i prisustva Oružanih snaga. S tim u vezi pokrenute su i prve aktivnosti s ciljem iznalaženja mogućnosti za pružanje pomoći poplavljenom području.

Drugog dana posjeta, g. Mohammed A. Al-Jalahma je razgovarao s ravnateljem Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića Mevludi ef. Arslanijem te rukovoditeljem Centra za certificiranje halal kvalitete Aldinom Dugonjićem koji su prezentirali rad ove dvije ustanove Islamske zajednice u Hrvatskoj. Nakon prezentacije, g. Mohammed A. Al-Jalahma posjetio je Sisak te se ovom prilikom susreo s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček i njenim suradnicima. Gradonačelnica Ikić Baniček se zahvalila na posjetu te je ovom prilikom istaknula dobru suradnju koju ima s predstavnicima Islamske zajednice u tom gradu. Nakon toga, upriličena je prezentacija potencijala razvoja Siska i okolice te projekti koji su spremni za ulaganja. G. Mohammed A. Al-Jalahma je izrazio zadovoljstvo zbog dobre suradnje i dobro njegovanih odnosa te se zahvalio na lijepo pripremljenoj prezentaciji koja je pobudila zanimanje za određene segmente gospodarstva. Potom, delegacija je posjetila i Medžlis Islamske zajednice Sisak gdje se susrela s predstavnicima Medžlisa, te su razgovarali o mogućnostima daljnjeg razvoja kao i o infrastrukturnim potrebama muslimana ovoga grada. Nakon posjeta Sisku, g. Mohammed A. Al-Jalahma je posjetilo i Medžlis Karlovac, džemat Maljevac, gdje se susreo s glavnim imamom Admir ef. Muhićem, predsjednikom džematskog odbora, te zamjenikom općinskog načelnika Feridom Krakom. Cjelodnevne aktivnosti završile su posjetom N.P. „Plitvička jezera“ gdje se uvaženi gost mogao upoznati s prirodnim ljepotama Hrvatske, te velikog potencijala razvoja turizma.

Trećeg dana posjeta upriličen je posjet IC Rijeka gdje je održan sastanak s glavnim imamom Hajrudin ef. Mujkanovićem, imamima Adnanom ef. Đikićem i Hidajet ef. Hasanovićem te članom Mešihata iz Rijeke Samirom Ilijazijem. G. Mohammed A. Al-Jalahma je imao priliku razgledati IC te kroz dokumentarni film upoznati se tijekom izgradnje. Izrazio je veliko zadovoljstvo uspješnim okončanjem ovog projekta te divljenje ljepoti samog objekta. Nakon posjeta Rijeci, g. Mohammed A. Al-Jalahma je posjetio Medžlis Islamske zajednice Umag gdje se susreo s glavnim imamom Elvedin ef. Posavljakom i predsjednikom IOM-a Zaimom Tutmićem. Glavni imam i predsjednik u prezentirali aktivnosti Medžlisa te su prezentirali plan rješavanja infrastrukturnih potreba. G. Mohammed A. Al-Jalahma se susreo i s gradonačelnikom Umaga g. Vili Bassaneseom te s njegovim suradnicima koji su prezentirali Umag i njegovo bogatstvo turističke ponude. Istaknuli su dobre odnose, te kulturnu i svaku drugu raznolikost koja krasi Umag, ali i cijelu Istru.

Nakon posjeta Umagu, delegacija je posjetila Pulu gdje su je dočekali predsjednik Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj Mirsad Kugić, glavni imam Medžlisa Pula Esad ef. Jukan te imam Omer ef. Omanović. Upriličen je susret s gradonačelnikom Pule g. Borisom Miletićem, te županom Istarske županije g. Valterom Flegom. U srdačnom razgovoru, gradonačelnik i župan prezentirali su Pulu i Istarsku županiju, naglasivši da Istru inače krasi bogato naslijeđe suživota, tolerancije, kulturne, nacionalne, etničke, vjerske i svake druge raznolikosti. Potom su prezentirali razvojne projekte koje su izazvali zanimanje uvaženog gosta. G. Mohammed A. Al-Jalahma se zahvalio na ljubaznosti i gostoprimstvu kazavši da postoji veliki potencijal koji treba razmotriti.

Četvrtog dana posjeta upriličeno je cjelodnevno druženje s predstavnicima Medžlisa Pula, a ovom prilikom g. Mohammed A. Al-Jalahmi je prezentiran rad Medžlisa i aktivnosti. Druženju su prisustvovali i imami iz Istre Hazim ef. Bećirović (Labin) i Ismet ef. Ibiši (Poreč). Upriličena je posjeta i drugom N.P. „Brijuni“ čije ljepote su posebno dojmile uvaženog gosta. Ovom posjetom uvaženog gosta g. Mohammed A. Al-Jalahma otvorena su vrata mogućnosti dugoročne i kvalitetne suradnje kako s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj tako i u razvoju hrvatskog gospodarstva. Očekujemo da će g. Mohammed A. Al-Jalahma uskoro ponovno posjetiti Hrvatsku i da će se uspostaviti uspješna suradnja dviju zemlja na svim poljima od zajedničkog interesa.