U Kazališnoj dvorani Pučkog učilišta grada Umaga hor duhovne muzike Gazija iz Bužima održao je koncert u povodu stote godišnjice od institucionalnog priznavanja Islama u Republici Hrvatskoj.

Koncertu su prisustvovali brojni zvaničnici i gosti, predstavnici grada i vjerskih zajednica u Umagu. U ime domaćina – Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Umaga kratko se obratila Mersada Borić, a u ime Medžlisa Umag imam Elvedin ef. Posavljak, dok je uvod u program napravio Bošnjački zbor iz Umaga.

Članovi Gazija imresionirali su prisutne svojim karakterističnim izvedbama duhovne muzike i sevdaha, a po završetku programa upriličen je domjenak na kojem su konzumirana tradicionalna bosanska jela pripremljena za ovu priliku.

Sutradan, Gazije su sa domaćininima obišli znamenitosti grada Umaga, kao i Islamski kulturni centar Umag koji je u izgradnji a za kojeg je kamen temeljac položen 15.03.2014. godine.

Inače Medžlis islamske zajednice Umag broji oko 180 domaćinstava, koji su članovi i koji sudjeluju u vjerskom životu i radu ovog Medžlisa.

PREUZETO s http://www.gazija.org