Na poziv Ministarstva Islamskih pitanja (Generalnog vijeća za kur’anska natjecanja) Saudijske Arabije, dr. Mansoor Al-Sumaih generalni povjerenik vijeća za kur’anska natjecanja pozvao je glavnog koordinatora Europskog međunarodnog natjecanja Kur’ana na Konferenciju najvećih svjetskih kur’anskih natjecanja pod nazivom „Realnost i očekivanja“ koja je održana 4.10.2017. po prvi puta u Saudijskoj Arabiji u gradu Mekki.
Na konferenciji je nazočilo 13 predstavnika najvećih svjetskih natjecanja koja se održavaju u svijetu iz Rusije, Malezije, Turske, Saudijse Arabije, Maroka, Libanona, Jordana, Kuvajta, Egipta, Alžira, Bahrejna i Hrvatske.
Svaki predstavnik je prezentirao rad svoga natjecanja u pisanom obliku čiji radovi su sakupljeni u knjigu pod nazivom „Susreti svjetskih natjecanja“.
Nakon pozdravne riječi dr. Mansoora Al-Sumaiha, te predstavljanja samih predstavnika, započela je prva sesija konferencije pod nazivom „Unaprijeđenje sistema svjetskih natjecanja paralelno s razvojem novih tehnologija“
Naš predstavnik iz Hrvatske g. Yassin zahvalio se domaćinima na pozivu te im čestitao na pobjedi i osvojenom prvom mjestu, u kategoriji hifza cijelog Kur’ana, njihovog predstavnika čije osvajanje prvog mjesta je ostavilo veliki odjek u saudijskom društvu i društvenim mrežama. Jedan od pokazatelja prethodno spomenutog jeste i organizacija velikog dočeka i proslave na medinskom aerodromu.
G. Yassin zatim je iznio te podjelio s prisutnima pozitivnu praksu i iskustva s Europskog međunarodnog natjecanja naglasivši kako se u Hrvatskoj već duži niz godina koriste moderne tehnologije koje pospješuju kvalitetu samog natjecanja. Neke od navedenih su korištenje LCD monitora u džamiji te van džamije, digitalizacija opreme ocjenjivačke komisije, veliki projektor unutar džamije za predstavljanje natjecatelja te praćenja učenja pojedinog natjecatelja, izravni prijenos natjecanja putem youtube kanala i mnoge druge.
U drugoj sesiji govorilo se o najvažnijim pozitivnim iskustvima natjecanja, kao što su odaziv velikog broja gostiju iz regije, sudjelovanje ženskih natjecatelja i drugih. G. Yassin naglasio je kako se naše natjecanje organizira već 24 godine u kontinuitetu te se iz godine u godinu unaprjeđuje i poboljšava. Hrvatsko društvo prepoznalo je naše natjecanje koje ujedno širi poruku mira i tolerancije. Stoga prilikom svakog svečanog otvorenja natjecanja nazoči i gradonačelnik grada Zagreba g. Milan Bandić koji uvijek istakne da je natjecanje učača Kur’ana ukras grada Zagreba što je dokaz multikulturalnosti i što ujedno obogaćuje svako društvo. Ovime je Hrvatska postala pozitivan model u Europi i šire.
Jedna od specifičnosti Europskog međunarodnog natjecanja koje daje poseban duhovni čar natjecanju je održavanje istoga unutar same džamije što je rijetkost u svijetu, te posebno možemo istaknuti završetak natjecanja koje se obilježava velikim mevludom u kojem učestvuju svi natjecatelji.
U trećem dijelu raspravljalo se o izazovima i poteškoćama natjecanja. Jedan od glavnih izazova koja se dotiču većine natjecanja je financijska potpora kao i komunikacija i korespodencija s natjecateljima i institucijama. Naš predstavnik je spomenuo kako je najveći izazov održati i konstantno unaprjeđivati kvalitetu samoga natjecanja iz godine u godinu.
U četvrtoj i zadnjoj sesiji bilo je govora o medijskom praćenju kur’anskog natjecanja. U ovome dijelu govorilo se o nužnosti medijskog praćenja. Naš predstavnik istaknuo je da na našem natjecanju prisustvuju lokalni mediji, ali i mediji iz drugih država kao što su Saudijska Arabija, Turska, Bosna i Hercegovine i druge.
Televizijski kanal Ahl-al Kur’an iz Saudijske Arabije i radio Nidau al-Islam iz grada Mekke već dugi niz godina redovito prate svako naše natjecanje.
Konferencija je završila u lijepom i pozitivnom ozračju zaključkom da se sva natjecanja trebaju međusobno povezati, nužno je formirati generalnu bazu podataka, raditi na učestalom unaprjeđenju kvalitete natjecanja i učestalijih ovakvih susreta, podržavati svaki vid natjecanja u kontekstu širenja mira i tolerancije i zaštite omladine, kao i raditi na ujedinjenju ocjenjivačkih kriterija svih natjecanja.
Za kraj možemo istaknuti jedno lijepo iskustvo koje je prenio dr. Ibrahim Al-Dowsari kao voditelj treće sesije, koji je također bio gost našeg natjecanja, a ujedno je održao i seminar o vještinama ocjenjivanja na međunarodnim natjecanjima, u kojemu je istaknuo kako Islamski centar Zagreb ima poseban pozitivan duh, dolazak velikog broja ljudi iz regije i šire koji se vole družiti s Kur’anom, kao i visok stupanj organizacije i prisnost u ugošćivanju gostiju i natjecatelja.
Na kraju su svi predstavnici zemalja bili ugodno iznenađeni i srdačno čestitali na uspješnoj organizaciji natjecanja čime su potvrdili da imamo najbolje organizirano natjecanje učača Kur’ana na svijetu. U toku službene posjete Saudijskoj Arabiji g. Khaleed Yassin susreo se u Džeddi u sjedištu Svjetske organizacije za hifz s generalnim tajnikom dr. Abdullahom Al-Basfarom prilikom čega mu je zahvalio na lijepoj dosadašnjoj suradnji i ovom prilikom je dodjelio zahvalnicu i prigodan poklon.
Ujedno prigodan poklon i priznanje uručeno je Ministarstvu vjerskih pitanja Saudijske Arabije i Generalnom vijeću Kur’anskih natjecanja čiji je glavni predstavnik dr. Mansor Al-Sumaih.
G. Yassin također je bio počasni gost na otvorenju Svjetskog kur’anskog natjecanja u Harem Al-Šerifu u Mekki.

K.Y.