U subotu, 4. veljače 2017. nakon klanjanja jacije-namaza sisački mesdžid je bio pun džematlija koji su došli da poslušaju predavanje hafiza dr.sc.Halila Mehtića. Nakon dobrodošlice od strane glavnog imama koji je kazao kako je “dovoljno samo izreći ime hafiza Mehtića da bi se mesdžid napunio”, uslijedilo je jednosatno predavanje hafiza Mehtića koji je govorio u kontekstu hadisa Enesa b. Malika, radijallahu anhu, koji prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko bude imao tri osobine, osjetit će slast imana: da mu Allah i Njegov Poslanik budu draži od svega ostalog, da zavoli čovjeka isključivo radi Allaha i da mrzi da se vrati u nevjerstvo, nakon što ga je Allah spasio iz njega, kao što mrzi da bude bačen u vatru.” (Buhari i Muslim)

Hafiz Mehtić je detaljizirao ovaj hadis kroz sve životne situacije i stanja stavljajući vjernika u kontekst vremena i života.

Posebno su bili dojmljivi njegovi primjeri iz života Božijeg poslanika kao i ashaba.

Posebno je istakao važnost i vrijednost džemata koji predstavlja glavnu osovinu oko koje se vrti vjernički život, posebno u ovakvom društvemom okruženju.

Sisačke džem’atlije su s posebnom pažnjom pratile predavanje što se pokazalo kroz prisutnost do samog završetka predavanja.

Alem ef. Crnkić