Emevijska džamija u Halepu, koja je tokom ratnih dešavanja pretrpjela znatna ostećena, postala je prva linija žestokih borbi snaga predsjednika Bashara al-Assada i opozicione vojske.
Poznata historijska džamija u Halepu koja se nakon dvije i pol godine rata pretvorila u ruševine i u kojoj se nalaze rovovi i Assadove vojske, a i pobunjenika možda na najbolji način ilustrira karakter rata u toj zemlji.
Snajperisti sa obje strane pucaju u pravcu suparničkih vojnika kada primijete kretanje u blizini rovova iskopanih u dvorištu džamije.
Inače, Emevijska džamija, jedan od najznamenitijih i najpoznatijih svetih mjesta islamske arhitekture, kao i historijska čaršija u blizini džamije velikim dijelom su porušeni i neprepoznatljivi.
Historijska čaršija je nekada bila poznati trgovački centar i njom je dnevno prolazilo na hiljade ljudi, a danas je u poptunosti napušteno mjesto na kojem se jedino čuju zvuci oružja.
U dvorištu historijske džamije nalazi se i turbe vjerovjesnika Zekerijaha čija je vanjska strana u potpunosti uništena, a jedan dio pretvoren u rov.
Munara Emevijske džamije, koja se nalazi na listi svjetske baštine, srušena je u jeku borbi dok se na zidovima džamija nalaze tragovi metaka i bombi.
Rovovi dviju zaraćenih strana, koji su napraljeni od pijeska i kamenja ove historijske džamije, nalaze se na međusobnoj udaljenosti od samo 100 metara.
Emevijska džamija bila je građevinski dragulj islamske arhitekture, historijsko naslijeđe cijelog svijeta jer se nalazila na listi zaštićenih spomenika kulture pri UNESCO-u. Suk (centralna pijaca) i Emevijska džamija centralni su dijelovi Starog grada Halepa, koji se nalazi na Uneskovoj listi Svjetske kulturne baštine.
Također, velika emevijska džamija bila je poznata kao najstarija džamija u Halepu. Izgrađena je u doba Emevija, a svojim stilom gradnje podsjeća na Emevijsku džamiju u Damasku. Džamija se još naziva i Zekerijahova džamija.
Među najznačajnijim sunitskim svetim objektima koje su uništile Assadove snage nalazi se, dakle, i Emevijska džamija sagrađena još u 8 stoljeću, a čiji današnji izgled datira iz 11. do 14. stoljeća.

IZVOR: TRT