ĐAKOVO – Glavni imam u Gunji, Idriz efendija Bešić, u pratnji gunjanskog župnika Josipa Semialjca, posjetio je 22. siječnja u Nadbiskupskom domu u Đakovu nadbiskupa mons. Đuru Hranića. Kako je istaknuo imam Bešić, riječ je o prijateljskom posjetu kojime je, među ostalim, želio čestitati mons. Hraniću na preuzimanju službe nadbiskupa i metropolita đakovačko-osječkog. Gunja je primjer mjesta gdje skladno žive brojne nacionalne manjine, o čemu svjedoči imam Bešić koji je, kako kaže, veteran u svome poslanju, već 33. godinu na službi u Gunji.

“Uvijek se govori o suživotu, a ja kažem kako u Gunji ne postoji suživot, nego postoji život. Gunja je po tom pitanju specifična. Kada je riječ na primjer o akciji Milijun djece moli za mir, mi smo dio te akcije, a ona dio nas, i to više nije vijest, nego nešto normalno, iskreno… Nema tu diplomacije, namještenog smješka za novinare, to radimo zbog sebe, u ime Boga.  A kada je u ime Boga, onda je i u ime čovjeka”, govori imam Bešić, dodajući kako se svugdje može ostvariti ovakav suživot ako su ljudi – ljudi.

Nadbiskup Hranić podsjetio je kako se Đakovačka i Srijemska biskupija znala dičiti kao ona koja je u novije vrijeme na svome teritoriju imala prvu džamiju na području RH, i to upravo na području župe Gunja. “Kada se spominju muslimani u Gunji, imam Bešić zaštitni im je znak. Ondje je 33 godine i uvijek je imao dobre odnose sa svećenicima toga dekanata, napose sa župnicima u Gunji. Bio je poput jednog od svećenika u tom dekanatu”, kaže mons. Hranić, navodeći kako postoje tradicionalno dobri, prijateljski odnosi te uzajamna podrška. Iako nisu vođeni visoki dijalozi na međureligijskog razini, oduvijek postoji jedan ljudski dijalog, suradnja, zajednički život.

“Duboko vjerujemo da je svaka vjera spasenjski put za onoga tko joj pripada. U tom smislu poštujemo vjeru muslimana, svi se osjećamo Abrahamovom djecom, osjećamo duboko teološko zajedništvo jer smo svi sinovi i kćeri istoga Boga Stvoritelja i to nas povezuje”, rekao je nadbiskup Hranić, ističući kako s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj postoji trajno dobra suradnja i na državnoj razini.

Župnik župe Gunja, vlč. Semialjac, navodi kako specifična situacija življa samoga mjesta pridonosi različitosti i raznolikosti odnosa. “Zahvalan sam svojim prethodnicima koji su prije mene izgradili odnos povjerenja, odnos međusobnog poštovanja, života kao takvoga u svim mogućim granicama i mjerama ostvarivoga. Nakon nešto više od dvije godine službe, ne osjećam nikakav teret takve zajednice. Dapače, to je moje osobno obogaćenje kao svećenika. Jedno takvo iskustvo sigurno je dobrodošlo i obogaćujuće za svaki daljnji smjer u životu”, kazuje vlč. Semialjac.

Potvrđujući kako je međureligijski dijalog na području Gunje na visokoj razini, župnik kaže kako se tijekom godine odvija više akcija i inicijativa u koje su uključeni odrasli i djeca obiju vjerskih zajednica. “U svemu tome djelujemo kao jedno. To je određeno bogatstvo ali i primjer svima onima koji su spremni na otvorenost i suradnju u svakom pogledu”, zaključuje župnik Semialjac.

Anica Banović