U organizaciji Bošnjačke nacionalne fondacije i Svjetskog bošnjačkog kongresa u Bihaću je, u nedjelju 21.07.2013. godine, upriličen zajednički iftar za veliki broj uglednih i istaknutih ličnosti iz Krajine te članova i simpatizera BNF i SBK. Poseban interes je vladao i zbog gostiju koji su došli da uveličaju radost iftara svojoj braći i sestrama u Bihaću i Krajini, dr. Mustafe-ef. Cerića i muftije Muamer-ef. Zukorlića. Pored njih, iftaru su prisustvovali predsjednik BNF Hako Duljević, rektor Internacionalnog univerziteta iz Novog Pazara prof. dr. Mevlud Dudić, potpredsjednik SBK Mirza Šabić i drugi. Na iftaru su bili i bihaćki muftija Hasan-ef. Makić, rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Refik Šahinović, dekani i profesori Bihaćkog univerziteta, imami, načelnici općina Cazin i Ključ, mr. Nermin Ogrešević i Nedžad Zukanović, te ministri u Vladi USK-a i drugi dragi i čestiti gosti. Načelnici općina Bihać i Bužim, mr. Emdžad Galijašević i Agan Bunić, zbog opravdanih okolnosti bili su prinuđeni da odsustvuju sa iftara, ali su uputili selame i riječi hvale i podrške SBK i BNF.

Nedžad Hadžić, član Inicijativnog odbora BNF, poselamio je prisutne, a potom je uslijedio ezan i nakon toga iftar. Poslije iftara prisutnima se obratio muftija Muamer-ef. Zukorlić, koji je veoma nadahnutim i inspirativnim govorom počastio prisutne brojnim savjetima, primjerima i porukama koje su se nizale u njegovoj besjedi.

„Neću nikoga kritikovati, jer se pokazalo neproduktivnim da kritikuješ druge. Ovim želim da sebe i vas pozovem i prozovem da sami sebi uputimo kritiku i da se obavežemo da ćemo za našu naciju raditi onoliko koliko možemo, svako iz svog ugla.“ – poručio je muftija Zukorlić. On je, također, poručio Krajišnicima da „srce Bosne najjače pulsira upravo u Krajini“, jer su to dokazali u proteklom periodu i kada god je zatrebalo. Naglasio je potrebu da bošnjački narod na idućem popisu dokaže da je svjestan sebe i svoga identiteta. Posebno se osvrnuo na činjenicu da oni koji žele bošnjačkom narodu podvaliti kukavičje jaje dobivaju izuzetno mnogo prostora u medijima, a prava, historijski i faktički utemeljena istina o Bošnjacima se stavlja u sasvim negativan kontekst. „Jevrej iz Izraela na popisu stanovništva se ne izjašnjava kao Izraelac, već kao Jevrej“ – naglasio je muftija Zukorlić i izazvao erupciju oduševljenja prisutnim koji su ga sa velikom pozornošću i zadovoljstvom slušali.

Nakon obraćanja muftije Zukorlića, prisutnima se obratio dr. Mustafa-ef. Cerić, koji se prisjetio da je u istom prostoru 1993. godine pozivao Bošnjake da ostanu vjerni svojoj domovini, a nije ni truna sumnjao u njihov nepokolebljivi stav, danas želi Bošnjacima odaslati još jaču poruku, a ona glasi: „Svaki Bošnjak je odgovoran za drugog Bošnjaka.“ On je istakao važnost borbe za očuvanje nacionalnog identiteta Bošnjaka i rekao: „Ko god se trudi da Bošnjaci imaju sve ono što imaju i svi drugi narodi na Balkanu, u Svjetskom bošnjačkom kongresu i nacionalnim institucijama će imati jakog partnera.“ Dr. Cerić je izrazio žaljenje zbog toga što je bio spriječen prisustvovati dženazi za 48 nevino ubijenih Bošnjaka i Bošnjakinja u Prijedoru, ali je naglasio da Prijedor i druga mjesta u kojima je počinjen genocid moraju biti fokus našeg interesovanja. Osudio je napad na Muniru Subašić i majke koje su se našle 13. jula u Kravici i željele mirno i dostojanstveno posjetiti mjesto stradanja njihovih najmilijih. Poručio je da one ne smiju ostati same, već da svaki Bošnjak i Bošnjakinja trebaju biti hrabri i odvažni kao što su to majke Srebrenice.

Nakon zajedničkog akšam namaza, zajednička teravija je klanjana u džamiji Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću. Potom je uslijedila ramazanska besjeda dragih gostiju dr. Cerića i muftije Zukorlića. Govorili su o blagodatima Ramazana, potrebi da se mubarek mjesec iskoristi u zadovoljavanju duhovnih potreba i da muslimani moraju raditi na sebi i svom duhovnom odgoju.

Prije iftara u pratnji muftije bihaćkog Hasan-ef. Makića, visoka delegacija je obišla gradilište Gradske džamije u Bihaću i upoznala se o tokovima radova evocirajući uspomene na sve teškoće kroz koje je prolazila Islamska zajednica na čelu sa muftijom Makićem dok je došlo do početka izgradnje ove lijepe džamije.

Oduševljenje i sreća bili su na licima ljudi koji su čuli brojne korisne savjete i izuzetno kvalitetna razmišljanja bošnjačkih intelektualaca i predvodnika bošnjačke nacionalne svijesti u nadi da će ovakvih prigodnih trenutaka biti češće.

N. Horozović