Ovako je izgledao riječki svjetionik islama za iftara koji je za riječke džematlije organizirao Ministarstvo vakufa Države Katar. Ali, krenimo ispočetka…
Iftar u Rijeci-2
U Rijeku smo stigli, mr. sc. Nermin ef. Botonjić, tajnik Mešihata i šef Kabineta muftije dr. sc. Aziza ef. Hasanovića, Abdulah ef. Imširović, urednik ovoga portala, i moja malenkost taman pred samu ikindiju.
Iftar u Rijeci-3
Nakon ikindije učila se mukabela. Mukabelu su učili naši domaćini, potpomognuti gostom iz Zagreba, mr. sc. Nerminom Botonjićem. Novost je što su mukabelu učile i dvije dame, dvije riječke muallime. Na slici s lijeva: Hajrudin ef. Mujkanović, glavni riječki imam, mr. sc. Nermin ef. Botonjić, Hidajet ef. Hasanović, Adnan ef. Đikić, Adem ef. Smajić, Ammar Đikić, Meliha-hanuma Hasanović i Besima-hanuma Đikić
Iftar u Rijeci-4
Dok smo mi uživali u riječkoj mukabeli, na terasi ispred džamije uređena je, rekao bih, velika scena za iftar. Sunce je još dobrano grijalo ionako užarenu zemlju..
Iftar u Rijeci-5
Kad je završila mukabela, Abdulah ef. Imširović pronašao je zanimljivu „scenu“ za snimanje dokumentarnih emisija razgovora, za potrebe našega portala, sa čuvenim hrvatskim muslimanima. Te smo razgovore nazvali Divanhana Abdulaha Imširovića, a njegova riječka Divanhana izgledala je scenografski izuzetno dobro riješena. Na slici: scena Imširovićeve Divanhane u trenutku kad autor razgovara s legendarnim riječkim umirovljenim imamom – Ademom ef. Smajićem.
Iftar u Rijeci-6
Rekli smo da je nominalni domaćin riječkog iftara, o kojem je riječ, zapravo Ministarstvo vakufa Države Katar, najvećeg sponzora Riječke džamije, tog najljepšeg svjetionika islama na Sredozemlju. Na slici: Ali Akbari, savjetnika Ministarstva vakufa Države Katar i njegov hrvatski domaćin, Khalid Yassin, neka vrst šefa za vanjske poslove našeg Mešihata, u razgovoru s riječkim domaćinima Hajrudinom ef. Mujkanovićem, Ekremom Budimlićem, predsjednikom riječkog IOM-a i tajnikom Mešihata, mr. sc. Erminom Botonjićem.
Iftar u Rijeci-7
Pola sata prije iftara počeli su pristizati iftaraši. U prvome planu su pulske gošće koje su na iftar pristigle predvođene svojim mullimama Minelom-hanumom Omanović i Sadžidom-hanumom Jukan, koja je i članica našeg Mešihata. Za njihova odsudstva, njihovi su se muževi dogovorili, pa su u Puli organizirali pravi „muški iftar“. Pripremili su toliko ukusne hrane da su počastili i svoje žene kad su se vratile s riječkoga iftara točno na vrijeme da bi sehurile. Kažu da je bilo toliko dobro da ozbiljno razmišljaju kako bi problem pripreme iftara i sličnih događanja potpuno prepustile svojim vrijednim muževima.
Iftar u Rijeci-8
A kad su se na riječkoj vitkoj munari upalili kandilji, iftar je mogao početi.
Iftar u Rijeci-9
Ezan je proučio Amaar Đikić, svršeni maturant naše Islamske gimnazije…
Iftar u Rijeci-10
… i iftar je mogao početi u sjeni svjetala predivnog Kvarnerskog zaljeva …
Iftar u Rijeci-11
… iznad kojeg se pokroviteljski nadvila visoka i šumovita Učka, čuvarica jednoga od najljepših zaljeva Jadranskoga mora, zaljeva „četiri mora“ kako su u davna vremena nazvali Kvarner, na najljepšoj obali Sredozemlja, o ljepotama koje je neizbrisivo svjedočanstvo ostavio kartograf i putopisac El-Idrisi, još u 12. stoljeću kad je putovao ovim krajevima, u knjizi Nuzhetul muštaki fi-htirakil afaki (Daleka putovanja u nepoznata područja Zemlje), poznatijoj kao Kitab Rugiar (Ruđerova knjiga) u kojoj možemo detaljno iščitati njegove uzbudljive opise jadranskih gradova, od Umaga do Bara, diviti se prvim zemljopisnim kartama naše obale. Zanimljivo je spomenuti da upravo El-Idrisi Hrvatsku obilježava kao El-Dževresija, Zemlja Hrvatska. Koliko se znade, ovo je prvo i najstarije pisano ime Hrvatske.
Iftar u Rijeci-12
Za potrebe katarske televizije, glavni riječki imam uputio je pozdrave i zahvalnost Državi Katar pročitavši govor zahvalnosti na arapskom jeziku, a onda se priključio dijelu zbora Zagrebačke džamije. Otpjevali su arapskim televizijskim gledateljima nekoliko ilahija, a kurra hafiz mr. sc. Aziz ef. Alili proučio je ašere. Na slici s desna: Hajrudin ef. Mujkanović, Aziz ef. Alili, Ahmed Alili i Amaar Đikić.
Iftar u Rijeci-13
Poslije iftarske uživancije i radosnih razgovora, došlo je i vrijeme teravih-namaza. Teraviju je predvodio glavni zagrebački imam, kurra hafiz mr. sc. Aziz ef. Alili.
Iftar u Rijeci-14
Nakon teravije, kurra hafiz Aziz ef. Alili proučio je ašere. Te je večeri Kurra hafiz bio toliko nadahnut da sam imao dojam kao da ne slušam ljudski glas, nego da izravno slušam Božju glazbu, univerzalni jezik islama, te divne harmonije, gdjekad gromovite poput Bachovih fuga na orguljama, gdješto melodične kakve znaju biti Beethovenove simfonije, gdjegdje vesele kao Straussovi valceri, a često razigrane poput Vivaldijeva Proljeća… Od ljepote gotovo mi je srce puklo, od neke nadljudske dragosti i božanske razigranosti. I sad mi je žao što nisam preselio baš u tom trenutku. Mislim da sam tada bio najbliži Allahu Jedinstvenome.

Iftar u Rijeci-15

I na kraju – zajednička fotografija na još jedan iftar, na još jednu teraviju i na još jedno pravo pravcato muslimansko sijelo kakva su nekad bila.

Kemal Mujičić

Kliknite na donji link kako biste vidjeli kako su riječki iftar pratili u najvećoj džamiji u Dohi – “ŠEJH MUHAMMED IBN ABDUL VEHAB”!

[https://www.facebook.com/photo.php?v=494647933945840&set=vb.342628195814482&type=2&theater]

Ministarstvo vakufa Države Katar će do kraja ramazani-šerifa i u drugim većim gradovima u R. Hrvatskoj pripremiti ovakve zajedničke iftara.