U subotu, 15. ožujka 2014/14. Džumade-l-ula 1435. po drugi put su omladinci Medžlisa Islamske zajednice Pula  bili domaćini regionalnom druženju omladine Istre, Kvarnera te nama prvim susjedima u Europskoj uniji Medžlisa Islamske zajednice Koper i Ljubljana, koji  su nažalost bili spriječeni prisustvovati priređenoj manifestaciji.  

Drugo regionalno druženje omladinaca održavalo se uz koordinaciju Ureda za da’vu i mladež pri Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj, čiji je voditelj uvaženi mr.  Mirza ef. Mešić. Uz dolazak cijenjenog Mirze ef.  manifestaciju je uveličao i glavni imam MIZ-e Sisak Alem ef. Crnkić.

Nestrpljivim iščekivanjem domaćini su dočekali omladince iz susjednih gradova, priredivši im mnoštvo različitih i nama tradicionalnih jela, kako bi se naši gosti osjećali kao kod kuće.

 U 15 sati uslijedio je dolazak omladinaca iz MIZ-e Rijeka zajedno sa svojim glavnim imamom Hajrudin ef. Mujkanovićem, omladinci MIZ-e Poreč sa svojim glavnim imamom Ismet ef. Ibišijem , zatim omladina iz MIZ-e  Umag sa svojim glavnim imamom Elvedin ef. Posavljakom, te nekoliko omladinaca iz MIZ-e Labin.

Druženje je započeto okupljanjem ispred Medžlisa Islamske zajednice Pula uz kratko osvježenje pićem.

Nakon klanjanja Ikindije namaza, omladinci musafiri su se u dvorištu poslužili sa raznim jelima.

Potom su domaćini održali dvije kratke tematske prezentacije sa problematikom Islamske mladeži u Republici Hrvatskoj. Teme prezentacija kojih smo se dotaknuli su bile „Ulazak u Europsku Uniju  i Referendum o definiciji braka“, te svakodnevna  problematika mladih „Alkohol, droga i kocka“.

Zatim je naš hor Kalb svojim prelijepim glasovima uljepšao atmosferu regionalnog druženja u kojoj je učestvovalo oko 70-tak omladinaca i omladinki.

Ubrzo je došao i vakat za akšam namaz, te je  uslijedilo predavanje mr.  Mirze ef. Mešića  u prostorijama  našeg  mesdžida, no prije  predavanja glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Pula Esad ef. Jukan uputio  je svim gostima riječi dobrodošlice. Prostorije mesdžida bile su prepune mladih, koji su u tišini slušali kao i uvijek zanimljivo i poučno izlaganje mr. Mirze ef. Mešića.

Ono što bismo posebno istaknuli u predavanju našeg uvaženog gosta, jeste da je on kroz razne primjere kur’anskih ajeta i hadisa poslanika Muhammeda s.a.v.s., dočarao važnost i težinu očuvanja imana  kod mladih u današnjem vremenu, pri čemu su u čestim situacijama mladi izloženi  izazovima današnjice. Po završetku su se ukratko prisutnima obratili gosti imami.

Nakon jacije namaza omladinci su se uputili u prostorije za mlade u kojima su domaćini priredili opuštajući nastavak druženja, te međusobnog upoznavanja koje se produljilo sve do kasno u noć. Proletilo vrijeme!

Vrijedna omladina Medžlisa Islamske zajednice Pula se pobrinula da ovaj događaj bude organiziran na jedan veoma lijep način, naravno sve u domenu ljudskih mogućnosti i potreba. Ovdje se po tko zna koji put potvrdila teza da  „na mladima svijet ostaje“, jer doista je sve proteklo u tom duhu i  ozračju.

Cjelokupnu organizaciju počevši od čišćenja našeg Medžlisa i divanhane ,pripremanje hrane i serviranje za drage nam musafire, dočekivanja omladine iz MIZ-a Rijeka, MIZ-a Labin, MIZ-a Umag, MIZ-a Poreč ,pa sve do druženja u divanhani i ispraćaja gostiju, sve to i mnogo više odradila je naša omladina. Molimo dragog Allaha dž.š. da ih sve nagradi i učvrsti u vjeri i da nastave ovim stopama lijepe nam vjere islama. Svi smo ponosni i sretni što imamo tako vrijednu i odanu omladinu svojoj zajednici , da ih Allah dž.š. ojača i učvrsti na tom putu.

Na kraju još jedno veliko hvala svima koji su se odazvali na ovaj događaj, posebno gostima iz spomenutih Medžlisa i njihovim imamima, kao i domaćinima omladini, koji su pokazali veliku ozbiljnost i veliko srce,  a evo i zašto?

 Naime, kako je omladina pripremila veliki broj hrane za musafire,  to se sve nije moglo pojesti ovu noć pa je dosta hrane i ostalo. Svi omladinci su se složili da preostalu hranu neće nositi nazad kućama već su sve donirali kući skrbi „Polikarpi“ Pula, u kojoj boravi desetak štićenika  muslimana. Tako su oni taj dan zaradili mnogo više sevaba i nagrada kod  Stvoritelja i molimo Ga da im te nagrade i sevabe samo povećava. Es-selamu alejkum!

Emrah Tahirović i Ajdin Omanović