U subotu 23. studenog u Zadru održan je regionalni susret islamske mladeži za područje Dalmacije (medžlisi Zadar, Split i Dubrovnik). Uz našu omladinu bili su glavni imam Vahid ef.Hadžić, muallima Suada Hadžić i predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa islamske zajednice, Ševal Tosuni.

Krenuli smo u 14:00h., a putem smo se zaustavili tek kako bi napravili zajedničku fotografiju iznad Trogira, a u Zadar smo stigli baš na vrijeme akšam namaza.

Kao što je i bilo organizirano, slijedila je večera i kratko druženje. Ukupno je bilo prisutno oko 50 omladinaca.

Nakon jacije namaza uživali smo u ilahijama zborova ”Selam” iz Dubrovnika, ”Nesim” iz Splita i ”Ajnur” iz Zadra.  Svoje predavanje je Mirza ef.Mešić, predstavik Mešihata za da’vu i mladež, iskoristio kako bi omladinu upozorio na ponašanje i izvršavanje obveza, ali isto tako nas je i potaknuo da jačamo i širimo našu vjeru. Kratak film, tj.predavanje Noumana Ali Khana bio je tema našeg daljnjeg razgovora s Mirzom ef. uz kojeg je bio i Haris ef. Opardija.

Druženje je potrajalo sve do 22:30 h., kada smo morali krenuti nazad za Split.

Nekoliko naših omladinaca napisalo je svoje dojmove:

Leonora Doroci: ”Druženje je bilo dobro, ali kratko. Vjerujem da će drugi put biti bolje. A predavanje efendije jako zanimljivo i poučno. Jedva čekam sljedeći susret.”

Naser Džekić: ”Kad smo krenuli atmosfera je bila ugodna, pričali smo i zezali se. Kad smo došli u Zadar bilo je oblačno, malo dosadno. Žao mi je što nismo prošetali u grad. Predavanje mi je bilo super, samo što je smetala omladina iz kuhinje jer su bili preglasni. Zajedničko druženje na kraju je bilo bolje, smijali smo se i zabavljali. Na povratku smo pričali o raznim temama: vjeri,  ljubavi u islamu, a nismo preskočili ni viceve. Vrijeme je jako brzo prošlo. Toliko od mene.”

Nejra Lilić: ”Regionalni susret je bio jedan predivno iskustvo u smislu upoznavanja novih ljudi iz naše manjinske zajednice. Nažalost nismo mogli duže voditi tzv. ‘debatu’ o temama koje su bile navedene.Također dijelim mišljenje s ostalima da bi trebalo produžiti i povećati učestalost ovakvih susreta.”

Autor priloga: Nerma Šehić