Petak, 11.10.2013., Zračna luka Zagreb, 08:30 h…Čuju se zvukovi kotačića na putnim torbama i koferima, putnici defiliraju po dugom hodniku zračne luke; neki “čekiraju” kartu za odlazak (polijetanje) u jednu od brojnih europskih ili svjetskih destinacija; drugi “slijeću” i dočekuju ih njihovi najbliži. Potom dolaze jedan po jedan, u pratnji ili bez pratnje, sa manjim ili većim putnim torbama ili koferima, njihovi izrazi lica govore; govore da su sretni, pomalo zbunjeni jer neznaju što ih čeka, osmijesi, uzbuđenje, zanos ali i mala nervoza (kao ona pred nepoznat put)…DA, TO SU NAŠE OVOGODIŠNJE HADŽIJE IZ HRVATSKE, NJIH 20-oro okupi se do 09.30 h, uz njih i naš muftija dr.sc. Aziz ef. Hasanović koji je došao već tradicionalno kao i njegov prethodnik da isprati naše hadžije, da im uputi poneki savjet, da im kaže da slušaju svoga vodiča Mevludi ef. Arslanija ali je poželio i imamima, bolje reći plejadi imama iz Hrvatske, njih 7-oro, odabranih, sretnih, počašćenih, najvećoj grupi hadžija sa imamima iz Hrvatske, poželio im je muftija da ih hadž osnaži, ispuni, inspirira za bolji hizmet, doprinos svojoj Zajednici…Mi koji smo došli da ih ispratimo, i mi smo uzbuđeni, oni prenose to na nas, jer za razliku od brojnih putnika u Zračnoj luci Zagreb, mi smo svi svjesni i jedinstveni u tome da oni idu na najljepša mjesta na kugli zemaljskoj, najdraža mjesta našem Gospodaru. I mi imami, moja malenkost i Idriz ef. Bešić iz Gunje došli smo da ispratimo naše drage džem’atlije, ljude koji uz nas doprinose našem džem’atu ali i naše kolege imame od Dubrovnika do Gunje.

I pred sami polazak, Nermin Botonjić, tajnik Mešihata, također, jedan od putnika, posljednje savjete (koji vrijede bar do Istanbula), a dalje od Istanbula do Džedde preuzima Mevludi ef. Arslani, vodič hadžija. Imat će potporu i svojih hanuma, muallime Melise i Enise koje su jedine žene ovogodišnjih hadžija.

Podsjećanja radi, ovo je posljednja grupa koju popularno nazivamo “Kraljevi gosti”, a prva grupa, njih četerdeset,  je otputovala u utorak, 08. listopada 2013. na čelu sa Khalidom Jassinom i Esad ef. Jukanom.

Što nam je preostalo? Da ih  zagrlimo bratski i kažemo: “Dovite za nas, dovite za nas, muslimane u Hrvatskoj, za našu Zajednicu, za ummet, da Allah Uzvišeni i Milostivi popravi naše stanje…”

Poneka suza, uzdasi su neizostavni dio svakog rastanka, ispraćaja pa makar i na ona mjesta koja su najljepša…Nek Vam je hadž mebrur, bile su na kraju riječi našeg muftije s kojim ćemo i mi završiti.
HADŽIJE2

Alem Crnkić