Lejletu-l-Kadr obilježena je u Zagrebačkoj džamiji izvrsnim programom koji su nam priredili muški zbor Zagrebačke džamije u sastavu, s lijeva: Mersad ef. Kreštić, Ahmed Alili, kurra hafiz, mr. sc. i glavni zagrebački imam Aziz ef. Alili, Halid ef. Dolić, Rahman ef. Zeća, Haris ef. Opardija, hafiz Haris Ahmić i hafiz Amaar Mujkanović. Naravno, program su obogatile i naše „Arabeske“ koje su ovom prigodom predstavile i svoj novi album ilahija i kasida, „Jer ti si vječna ljubav“, za koje je tekstove napisao sjajni pjesnik, prof. dr. sc. Džemaludin Latić.
Lejletu-l-Kadr-2
Najprije je Ahmed Alili proučio suru Kadr (moć) uz prijevod Mersada ef. Kreštića. Pokazalo se da je ovaj način izvedbe bio novina koju smo svi zajedno, u prepunoj Zagrebačkoj džamiji, prihvatili s oduševljenjem.
Lejletu-l-Kadr-3
Potom je dobro uvježban Muški zbor Zagrebačke džamije, predvođen Kurra hafizom, izveo nekoliko ilahija i kasida, najprije sami, a potom i kao pratnja nevjerojatnim „Arabeskama“.
Lejletu-l-Kadr-4
O „Arabeskama“ ne vrijedi trošiti riječi. Treba samo uživati u prelijepim glasovima ovoga našeg zagrebačkog muslimanskog brenda, s fantastičnim glasovima „koji nas razgaljuju svojim umilnim pjevanjem“, kako kaže pjesnik Džemaludin Latić.
Lejletu-l-Kadr-5
Unatoč silnoj vrućini, kompletan program saslušali smo u tišini, potpuno se prepuštajući snazi i ljepoti pjesama koje slave Allaha Milostivog u svoj Njegovoj Ljepoti i Mudrosti.
Lejletu-l-Kadr-6
Na kraju programa, „Arabeske“ su promovirale svoj najnoviji album, „Ti si vječna ljubav“ na kojem su snimili deset svojih najnovijih ilahija i kasida. Nas se posebno dojmila kasida „Tārīh za Zagrebačku džamiju“, u kojem ove krasotice s ugrađenim bulbulima u grlu, pjevaju ovakve stihove poetske duše Džemaludina Latića, „Dva krila labuda,/ dvije milosne ruke/ i krin što ga nebo zarosi -/ La ilahe illelah,/ la ilahe illalah,/ Muhammedur-resulullah…“

[youtube id=”57vE1Hi_yPg” width=”600″ height=”350″]

[youtube id=”VoqCBM5xM5o” width=”600″ height=”350″]

U prelijepi program pripremljen za Lejletu-l-Kadr nas je prije jacije i teravih-namaza, nadahnutim govorom uveo muftija dr. Aziz ef, Hasanović.

Govor muftije dr. Aziza ef. Hasanovića, predsjednika Mešihata, u Noći Kadra

S ISTINOM IMAMO MIR U DUŠI

Povodom završetka hatme svim vakifima u Hrvatskoj, 3. 8. 2013./ 26. ramazana 1434., muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović održao je vrlo dojmljiv govor u Islamskom centru Zagreba.

Muftijin govor-1
Poštujući dugogodišnju praksu moga uvaženog prethodnika muftije Ševke ef. Omerbašića da se u noći Lejletu-l-Kadra prisjetimo svih vakifa Islamske zajednice u Hrvatskoj, činimo to i večeras. Poslanik islama podučava nas da cijenimo rad i trud svakog pojedinca riječima „Tko nije zahvalan ljudima nije ni Allahu dž. š.”.
Na tragu kur’anskog ajeta u kojem Allah dž. š. kaže „Radite, vaš trud će vidjeti Allah, Njegov poslanik i vjernici”, želimo potvrditi da su generacije vrijednih muslimana u Hrvatskoj žrtvovale svoj imetak, vrijeme i trud kako bi izgrađivali Islamsku zajednicu po mjeri svih muslimana u Hrvatskoj ali i po potrebi vremena i prostora u kojim živimo.
S ponosom danas možemo reći da su uspjeli u svom Bedru a na nama je da se realiziramo kroz naš Bedr.
Svaki čovjek ponaosob ima svoj životni Bedr kao i zajednica u cjelini. Bedrovsku inspiraciju crpimo upravo u ovoj Noći odluke koja ima simboliku jednog životnog vijeka. Kroz ovu noć smo spoznali da nisu isti oni koji vjeruju i oni koji ne vjeruju; oni koji znaju i oni koji ne znaju; oni koji žive od svoga rada i oni koji žive od tuđeg rada; nisu isti oni koji pripadaju zajednici i oni koji ne pripadaju zajednici; oni koji pomažu i oni koji odmažu; oni koji su odgovorni i oni koji nisu odgovorni; oni koji su ustrajni i oni koji su kolebljivi; oni koju su pravedni i oni koji su nepravedni; oni koji su samilosni i oni koji su bezobzirni.
Noć Kadra uči nas da čvrsto u Allaha vjerujemo, da korisno znanje usvajamo te da se istog u životu pridržavamo; da od vlastitog rada i truda na halal način živimo; da svoje vjersko biće legitimiramo sa svojom zajednicom; da budemo dio zajednice a zajednica dio nas; da budemo vakifi svoje zajednice i da u svakom pogledu pomažemo njezin rad i aktivnosti poput onih koji su svoje imetke i svoje živote žrtvovali za razvoj i progres upravo ove naše zajednice.
Stoga je naš vjernički dug i obveza da ih se u ovoj mubarek noći dodatno i posebno prisjetimo. Oni su svjesni činjenice da je njihovo samo ono što su podijelili u ime Allaha dž. š., ono što su utkali u trajnu sadaku; ono što su postigli na razvoju vjeronaučnog procesa; ono što su izgradili u očuvanju vjerskog identiteta kako u svojim obiteljima tako i svojoj zajednici.
Ova nas noć uči i da budemo odgovorni u obnašanju povjerenih nam dužnosti, svatko je pastir svoga stada i odgovoran je za svoje stado. Tako nas poslanik islama uči kao što nas uči da ustrajavamo u činjenu dobrih djela polazeći od pet dnevnih namaza, posta, zekata, hadža, sadekatul- fitra, čuvanja dostojanstva, vjere, obitelji, časti, ponosa i svega onoga po čemu se jedan vjernik musliman mora prepoznavati od drugih.
Ako svega navedenog nema kod muslimana upitno je da li je musliman istinski ili samo deklarativni musliman, musliman kojemu je svejedno ignorirati Allahove odredbe i živi životom koji je neprimjeren čovjeku uopće, a poglavito muslimanu.
Nažalost i takvih ima.
Dužni smo im pomoći da se vrate istinskoj vjeri i da ova Noć bude prekretnica u njihovim životima. S objavom Kur’ana dolazi imperativ pravednosti među ljudima na što je posebno ukazano.
S istinom imamo mir u duši, a pravdom imamo mir u zajednici. Bez istine nema pravde. Bez pravde nema sigurnosti. Istinu ne smijemo izgubiti. Pravdu ne smijemo povrijediti. Bog ne trpi nepravdu ni prema kome. Onoliko koliko među nama bude pravde toliko će biti sigurnosti u našem životu.
Zato svoje dužnosti prema Allahu izvršavajte i pravedno svjedočite. Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navode da nepravedni budete.
Budite pravedni, to je najbliže čestitosti, i bojte se Allaha jer Allah zna ono što činite.
Lejletu-l-Kadr, “Noć odluke”, uči nas i solidarnosti i razumijevanju drugih i drugačijih, stoga je iskoristimo kako bismo upotpunili naše vjerničko biće.
Iskazivanje počasti i dove prema našim vakifima mora ostati trajna zadaća Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, institucije koja se brine o svim pravima i dužnostima skladno našim izvorima islama, Kur’anu, Sunnetu, te lijepoj praksi naših predaka.
Molim Allaha dž. š. da svim našim merhumima, poglavito našim vakifima ova noć bude noć blagosti, rahmeta, magfireta i svega onoga što će im ovaj naš skromni poklon moći priskrbiti uz Allahovu pomoć.
Muftijin govor-2

U mevludski program nas je nadahnutim vazi-nasihatom uveo kurra hafiz mr,sc. Aziz ef. Alili.

Govor kurra hafiza, mr. sc. Aziza ef. Alilija, glavnog zagrebačkog imama, u Noći Kadra

BLAGOSLOVLJENA NOĆ

Hafiz

Poštovane majke i sestre, cijenjena braćo!

Lejletu-l-Kadr, Noć odluke, mubarek je Noć koja nam dolazi 27. noć ramazana. U toj noći 610. godine, u pećini Hira na brdu Nur, nedaleko Mekke, spušten je Kur’an na zemaljsko nebo (Bejtu-l-izze) i Muhammedu a.s. objavljeno prvih pet ajeta iz poglavlja El-Alek.
U ramazanu se zbio najznačajniji trenutak u povijesti čovječanstva.
Taj trenutak je obilježen susretom Boga i čovjeka kroz Objavu.
I to susretanje sa Poslanikom Muhammedom, a.s, trajat će naredne 23 godine u kontinuitetu. To će biti, ujedno, i posljednji takav susret Boga i čovjeka, jer je Kur’an pečat svih Objava, a Muhammed, a.s., posljednji Allahov poslanik.
Nadamo se da je upravo ovo, blagoslovljena noć, u kojoj je po naredbi Svevišnjega Džibril donio na zemaljsko nebo Objavu Kur’ana .
Naša saznanja o objavljivanju Kur’ana potiču sa samih njegovih stranica.
Naime, Allah nam govori da je njegovo objavljivanje počelo u mjesecu ramazanu, u kojem je propisan i post. I dok postimo, mi iskazujemo svoju neizmjernu zahvalnost na tom ramazanskom daru kojim nam se daju smjernice za život.
Mi, ne samo da znamo u kom mjesecu počinje objava Kur’ana, mi znamo i noć u kojoj nam se objavljuje Božja Riječ. Ta noć je u ramazanu i zove se Lejletu-l-Kadr, noć moći, noć određenja, sudbine, noć odluke.
Nevjerojatno i neuobičajeno je kako nam Allah govori i opisuju ovu noć. Takav govor pobuđuje posebnu znatiželju, zanimanje i pristup, jer nas uvodi u svijet nepoznatog, jer nas upoznaje s veličinom i vrijednostima te noći. Pogledajmo kako je opisana u Kur’anu:
„Inna enzelnahu fi lejletil mubareketi inna kunna munzirin“, Mi smo Kur’an objavili u mubarek noći i opominjemo.
U Noći Kadr se po Božjoj odredbi razdvaja istina od laži, dobro od zla, lijepo od ružnoga. U ovoj se noći preispituje i naša sudbina:
Fiiha jufreku kuli i emrin ha kim, U njoj se našom mudrom odlukom sve razdvaja.
Ova je noć nazvana moćnom i veličanstvenom, jer je u njoj Svevišnji nama muslimanima i cijelom svijetu darovao svoju posljednju Objavu:
Inna enzelnahu fii lejleti-l-Kadr, Mi smo ga (Kur’an) objavili u noći Kadra.
I upravo zato što je objava započela u ovoj noći, ona je bolja od tisuću mjeseci provedenih u ibadetu:
Lejletu-l-kadri hajrun min elfi šehr, Noć Kadra je bolja od tisuću mjeseci.
Ni sam Poslanik nije zapamtio koje se to noći dogodilo. Jedino što je zapamtio je to da se ta prva Objava dogodila u zadnjih deset dana ramazana i da je neparna noć. Jedan od najpoznatijih ashaba i prvih hafiza Kur’ana, Ubeje ibn Ka’b, tvrdi da je to bila 27. noć ramazana, pa otuda i većina muslimana prihvaća ovu večerašnju noć kao Lejletu-l-Kadr.
Muhammed a.s. se u hadisu dobro sjeća da je jutro nakon te Velike Noći bilo ugodno, ni vruće ni hladno, a sunce bez štetnih zraka. Tko ovu noć provede u ibadetu pod uvjetom da je vjernik, bit će mu oprošteni prošli grijesi.

Braćo i sestre!

Pored posta tijekom ramazana, noći smo posvetili posebno ramazanskim ibadetima. Ali mnogima od nas predstoji ispuniti zadaće proizašle iz materijalne strane. Jedna od njih je i zekat, koga neki muslimani nerado prihvaćaju kao strogu islamsku obvezu, i radije ga vole smatrati milostinjom i sadakom. Upravo tu činimo veliku grešku koja nas može stajati našeg konačnog spasa.
Sudeći po tome, teško je naći u ovoj džamiji i Zagrebačkoj islamskoj zajednici osobu koja nije dužnik zekata.
Poslanik u hadisu kaže: „Onaj koji nije izvršio obvezu zekata, njegov je namaz ništavan, kao i ostali islamski šarti.”
Muhammed a.s. također kaže da onaj koji plati zekat izvan mjesta u kojem je zaradio imetak i dade ga pogrešnoj osobi, kao i da nije dao zekat. Zekat se može dati isključivo osobama ili institucijama koje navodi Kur’an:

  1. Fukari, to jest osobama koje ništa nemaju, a dobri su i uredni muslimani i muslimanke;
  2. Miskinu, to jest osobi koja se trudi priskrbiti sebi i obitelji, ali joj to ne polazi za rukom;
  3. Sakupljačima zekata; ova kategorija govori u prilog tomu da je zekat vrlo značajna islamska institucija – kojom se izravno održavaju fondovi iz kojih financiraju brojne humanitarne akcije;
  4. Prelaznicima na islam, čime ih potičemo i ohrabrujemo da sazrijevaju u sigurnosti nove vjere;
  5. Stradalnicima u prirodnim katastrofama (poplavama, požarima, zemljotresima, sušama i drugim nedaćama);
  6. Prezaduženima, koji su tuđom krivnjom upali u velike dugove;
  7. Borcima na Božjem putu, to jest mudžahidima;
  8. Školarcima – to jeste svima onima koji će intelektualno i znanstveno unaprijediti muslimansko društvo.

Također je važno da muslimani i muslimanke Zagreba budu redovni članovi Islamske zajednice.
Da bi ova džamija funkcionirala kako treba, dnevno je potrebno oko tisuću eura. Iz članarine se podmiruje samo jedna trećina. S druge strane oni koji nisu članovi koriste sve blagodati i usluge Islamske zajednice bez ikakvih sankcija.
Da bi Islamska zajednica imala autoritet kod vjernika ona mora imati snažne institucije, a članstvo je jedna od najznačajnijih.
Stoga smo u ovoj Zajednici dužni prije svega voditi računa o potrebama vjernika, članova Islamske zajednice i poštovati njihov nesebičan i požrtvovan odnos prema Zajednici. Oni zapravo svojim doprinosom omogućavaju život i rad Islamske zajednice.
Napominjem da godišnja članarina i ostala davanja ne ugrožavaju ni naš standard, ni egzistenciju.
Stoga Vas pozivam da se učlanite Vi koji to niste učinili do sada, a Vi koji ste zaboravili na svoje obveze iz članstva izmirite dug, kako bi čistih namjera dočekali kraj posta i Ramazanski bajram.
Neka nas ova noć potakne na:

  • konstantno nastojanje da budemo obrazovaniji u vjeri, ali i u onome što je naša profesionalna obveza;
  • uspostavljanje harmonije u obitelji i bratskih odnosa među muslimanima;

Na globalnom planu ova noć je bolja od tisuću mjeseci, a hoće li to biti na našem pojedinačnom planu sudbonosna noć, noć prekretnice u našem životu, noć našeg buđenja, aktiviranja, žustrog kretanja naprijed, ili još samo jedna obična noć u nizu, to samo ovisi od nas samih!
Neka nam Allah, dž.š., u ovim mubarek danima i noćima očisti dušu i osnaži nas da svoju djecu odgojimo u vjeri i moralu onako kako ćeš Ti, Bože Svemogući,  biti zadovoljan s nama na Sudnjemu danu! Amin

Prilog pripremio Kemal Mujičić