Erdogan namjerava posjetiti područje Gaze krajem svibnja 

Dana 22. ožujka izraelski premijer Benjamin Natanjahu telefonom je nazvao turskoga premijera Redžepa Tajjiba Erdogana i u ime Izraela ispričao mu se za napad izraelskih komandosa u međunarodnim vodama na turski humanitarni brod Mermera kojom su prigodom ubili devet turskih humanitaraca. Incident se dogodio u rujnu 2011. godine koji je uzrokovao skoro u cijelosti prekid odnosa dviju država. Turski premijer tražio je od Izraela ispriku, obeštećenje obitelji ubijenih humanitaraca i reduciranje opsadnih mjera oko područja Gaze. Izrael je odbijao turske uvjete i nudio samo žaljenje zbog stradanja ljudskih života. Turska vlada na svako izraelsko odbijanje isprike otkazivala je međudržavne ugovore i sporazume, kojih je bilo puno jer su ove dvije zemlje bili saveznici i partneri. Uz ispriku izraelski premijer se obavezao obeštetiti obitelji ubijenih humanitaraca i posjetiti područje Gaze koje se nalazi pod opsadom izraelskih oružanih snaga pune četiri godine, i za koje svjetski mediji pišu da je najveći zatvor i konclogor u svijetu. Na području od 360 četvornih kilometara živi više od milijun i petsto tisuća osoba.

Turski premijer Erdogan nedavno je izjavio da namjerava posjetiti okupirano područje-Gazu odmah nakon posjeta SAD zakazan za 16. svibnja.

U nedjelju 21. travnja nakon susreta sa turskim premijerom i palestinskim predsjednikom Abbasom, američki ministar vanjskih poslova John Kery na tiskovnoj konferenciji predložio Erdoganu da bi bilo dobro odgoditi posjet. Kao razlog Kery navodi vrlo delikatnu situaciju na liniji razdvajanja Izraela i Gaze. Čim je Erdogan objavio namjeru posjeta Gazi javio se FATH koji je u priopćenju oštro napao ovaj posjet držeći ga bezvrijednim i koji sa sobom ne nosi stvarne namjere za skidanje opsade sa područja Gaze. Pokret Hamasa međutim ne misli kao FATH. Čelnici pokreta smatraju da je posjet turskoga premijera veliki doprinos ukidanju opsade. Ovo je još jedan dokaz da oko Palestine i palestinskog naroda, pa i u samom njemu, vladaju interesi koji nikako ne idu u prilog konačnom oslobođenju Palestine od izraelske okupacije. Da se na turske napore oko Palestine i Palestinaca ne gleda blagonaklono pokazuje nam i ovo protivljenje čelnika u Rameli posjetu premijera Erdogana. Prije godinu jedan arapski čelnik iz Zaljeva priopćio je turskom premijeru da je problem Palestine i Palestinaca, a time i Jeruzalema, arapska briga. Na veliku žalost ako je to tako Arapi od 1948. godine u rješavanju ovoga svjetskog problema broj jedan, nisu makli dalje od starta. Muslimana nearapa danas ima milijardu i tristo milijuna i oni ne mogu čekati vječno na rješavanje ovoga pitanja koje je i njihovo. Ovaj Kerijev prijedlog nije ništa drugo do odugovlačenje u rješavanju krize. To dokazuje i susret Kerya i Abbasa u subotu u Istambulu i na tom susretu su izjavili da bi Erdogan trebao odgoditi posjet Gazi.


Neki arapski izvori tvrde da će Erdoganov posjet Gazi uzrokovati daljnje podjele
među Palestincima

Š.O.

Ostavite odgovor