Najmanje 213 osoba od jučer je smrtno stradalo u nasilju na ulicama više egipatskih gradova gdje, koristeći bojevu municiju, snage sigurnosti guše demonstracije protivnika vojne uprave u zemlji, naveli su egipatski bolnički izvori.

 U nasilju na ulicama Kaira, Aleksandrije i drugih gradova povrijeđeno je nekoliko stotina osoba, a kako navode izvori bliski snagama sigurnosti oko 1000 demonstranata nalazi se u pritvoru.
Demonstranti donose tijela poginulih u kaiske džamije, gdje se privremeno pruža i pomoć povrijeđenima.
U vatri koja je otvorena na Mursijeve pristalice na trgu Ramses, broj smrtno stradalih premašio je 50.
Prema navodima Nacionalne koalicije za podršku demokratiji, od jučer su snage sigurnosti usmrtile 213 osoba koje se protive vojnom udaru.
“Prema posljednjim podacima, 213 demonstranata je ubijeno tokom protesta u cilju rušenja vojnog udara koji se desio 3. jula. Svi stradali su pogođeni mecima snaga koje su izvršile vojni udar u Egiptu”, navedeno je u saopćenju.
Iz ove koalicije tvrde da su sigurnosne snage jučer okupljene demonstrante na trgu Ramses i Gizi napali iz helikoptera i tenkovima.
U saopćenju se dodaje da je u Kairu ubijeno 103 osobe, a u Aleksandriji najmanje 30, pozivajući međunarodnu zajednicu da učini napore kako bi se zaustavilo nasilje protiv egipatskog naroda.
Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da je kod privedenih pronađeno pet automatskih pušaka, više od 15 pištolja, sedam ručnih bombi i oko 700 metaka.
Jedan od čelnika Partije slobode i pravde Muhtar el-Aseri za agenciju Anadolija je kazao da nisu tačne tvrdnje da je kod demonstranata pronađeno oružje, istakavši da su to laži egipatske vojske kako bi opravdala oružane napade na civilno stanovništvo.
Službenici improvizirane bolnice u džamiji Al-Feth, koje se nalazi na trgu Ramses u glavnom gradu Egipta Kairu, navode da je broj smrtno stradalih povećan na blizu 100, a da ima preko 400 povrijeđenih.
Pripadnici snaga sigurnosti intervenciju na učesnike “Petka bijesa” vrše koristeći bojevu municiju i suzavac.
S druge strane, Muslimansko bratstvo (Ihvan) saopćilo je kako su “državni udar i vojna uprava u Egiptu slomljeni”.
Muslimansko bratstvo (Ihvan) je današnje posljednje vatre na demonstrante tokom demonstracija “Petak bijesa”, organizovanih kao reakcija na ovosedmični pokolj u Egiptu, ocijenio kao “katastrofu u okviru vjere, prava i ljudskih vrijednosti”.
Ihvan tvrdi da je državni udar slomljen i da bi se to trebalo priznati.
U saopćenju Ihvana stoji da je egipatski narod “rasut po egipatskim ulicama od strane vojske koja djeluje pri vlasti što je izvršila državni udar samo zato što su reagovali na pokolj koji se dogodio na trgovima Rabiatul Adeviyye i Nahda”.
U saopćenju se navodi da cilj intervencije sigurnosnih snaga Egipta nije intervencija na proteste nego da je to “inicijativa da se uništi egipatski narod te da je narod primoran pokoriti se vojnom režimu”.
Muslimansko bratstvo pozvalo je na “Dan gnjeva”, dva dana nakon što je egipatska policija uništila dva velika kampa Mursijevih sledbenika u Kairu. Prema zvaničnim podacima, u nasilju je poginulo 638 ljudi, dok Muslimansko bratstvo tvrdi da ima više hiljada žrtava.
Egipatska državna televizija jučer je prenijela da će se vojska i policija odlučno obračunati sa svima koji prekrše vanredno stanje. Vlada je prethodno saopćila da će u slučaju napada na državne institucije koristiti bojevu municiju, što su kritikovale organizacije za zaštitu ljudskih prava.
IZVOR: TRT