Vlasti londonske četvrti New Ham odlučno su protiv gradnje najveće džamije u Velikoj britaniji. Prema raspoloživom projektu džamije, trebala je biti veća od kated-rale svetog Pavla za četiri puta, kako javlja BBC u četvrtak 6. prosinca.
Mjesni savjet četvrti koji broji osam članova odlučno se suprotstavio izgradnji islamskog vjerskog objekta koji bi prema projektima mogao primiti deset tisuća vjernika. Džamija se trebala graditi u staroj industrijskoj bazi Abbey Mills u blizini olimpijskog parka. U obrazloženju odluke kaže se da je područje starog industrijskog središta predviđeno za detaljnu obnovu gdje se trebaju graditi stanovi i uredi, dok bi izgradnja mesdžida otežala izgradnju potrebne infrastrukture i da džamija ne pred-viđa zaposlenje predviđenog broja radnika i službenika. Čim je saopćena odluka gradske četvrti pred sjedištem Savjeta okupila se poveća masa prosvjednika-muslimana u organizaciji džema’a teblig misionarske zajednice koja je osnovana u Indiji prije 80 godina i kojoj je cilj širenja vjere islama. Članovi ove islamske sljedbe već deset godina čekaju odobrenje za izgradnju ove džamije, da bi na kraju dobili odbijenicu.
Predstavnik spomenute muslimanske sljedbe Ali Ondy Ahmed izjavio je da na pod-ručju četvrti NEW Ham živi 90 tisuća muslimana i broj se stalno povećava i zbog to-ga su željno očekivali suglasnost. Izjavio je da je odluka nepravična i da razlozi za odbijanje zahtjeva nisu oni koji su navedeni u odluci.
Š.O

Ostavite odgovor