U dvorištu Vjerovjesnikove džamije (Mesdžid-i Nebevi) u Medini gdje je i pokopan posljednji vjerovjesnik Muhamed, posjetitelji spas od velikih vrućina u mjesecu ramazanu pronalaze ispod “divovskih suncobrana”.

U Vjerovjesnikovu džamiju dolaze stotine hiljada ljudi iz mnogih zemalja svijeta kako bi tu iftarili, a u večernjim satima je vrlo teško pronaći mjesto, pa se u dvorištu postavljaju ogromni šatori u kojima se onda pripremaju iftarske sofre.

Zatvoreni prostor Vjerovjesnikove džamije ranije je iznosio 17.000 metara kvadratnih, ali sa posljednjim radovima povećan je na 400.000 kvadratnih metara , a to sve zbog povećanja broja hadžija i onih koji obavljaju umru.

Vlada Saudijske Arabije je prije par godina u dvorište Mesdžid-i Nebevije postavila najveće i najmodernije suncobrane posebno zbog velike potrebe za vrijeme hadža ali i ramazana.

Krov Mesdžid-i Nebevije pokriva samo 67.000 metara kvadratnih. Jedan suncobran košta oko dva miliona eura, a u dvorištu  Mesdžid-i Nebevije, gdje u isto vrijeme može klanjati oko million posjetitelja, ima ih 270.

Najskuplji suncobrani u svijetu, sa jedne strane čuvaju od sunca, dok s druge prostor hlade ventilatori sa hladnom parom.

U slučaju nestanka električne energije, suncobrani se mogu ručno otvarati i zatvarati.

“Divovski suncobrani” se koriste i za vrijeme padavina pa tako se prikupljena voda automatski šalje u određeni centar, prikuplja se i koristi za klima uređaje.

Vlada Saudijske Arabije smatra da su suncobrani veoma funkcionalni i zbog toga je donijela odluku da ih koristi i oko Kabe u Mekki, nakon proširenja ovog prostora.

IZVOR: TRT