Zagreb, (IKA) – U organizaciji Franjevačkoga svjetovnog reda – Mjesno bratstvo Kaptol, Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije te Franjevačkoga instituta za kulturu mira i Hrvatskog Areopaga u crkvi Sv. Franje na Kaptolu održan je u nedjelju 27. listopada tradicionalni međureligijski molitveni susret u Duhu Asiza.

U pozdravnoj riječi gvardijan fra Zdravko Lazić istaknuo je kako su tijekom povijesti upućeni mnogi pozivi za mir, a oni ne prestaju ni danas. No, ni jedan nije imao ni približan odjek kao Duh Asiza. Ljudi u Asizu i diljem svijeta nisu razgovarali o miru, ili upućivali jedni drugima poziv za mir i mirotvorstvo, nego su ponizno molili Boga, Stvoritelja svega stvorenoga koji ljubi sva svoja stvorenja, za nasušno potrebni mir, jer On ga jedini može udijeliti, rekao je Lazić te podsjetio kako se Dan Duha Asiza dogodio u tomu talijanskom gradiću zbog sv. Franje, jer asiški je svetac stalna poruka i ideal koja u sebi utjelovljuje mir. On je bio izraziti čovjek mira. U svome životu stalno je činio proročke znakove i iskorake, rušio zidove i pregrade koji su dijelili ljude. Bio je čovjek dijaloga i trajnih izlazaka. Asiški svetac znao je da Bog nije Bog isključivosti, već da uključuje sva stvorenja u sebe. Mir je dar Božji, duboko upisan u srce svakoga čovjeka, ali potrebno ga je graditi. Do njega ne možemo doći samo svojim naporima, svojim snagama, nego samo u suradnji s Bogom mira, prepuštajući se njegovu milosrdnom vodstvu i dopuštajući da nas učini oruđem svoga mira za ovaj nemirni svijet. Na gradilištu mira treba raditi i osobno i zajedno. Vjerujem da svi osobno molimo za mir, danas smo ovdje došli zajedno moliti za mir, rekao je fra Lazić, te poželio da siromašak iz Asiza i nama pomogne da otkrijemo u molitvi i pjesmi tajnu mira i čudo ljubavi te da se umnože oni koji će prihvate postati oruđe mira putem tisuća malenih čina svakodnevnoga života, te da oni koji imaju odgovorne službe budu pokrenuti ljubavlju prema miru i voljnom da ga dostignu birajući za to prikladna sredstva.
Uime Bugarske pravoslavne Crkve ikonom Emil Angelov i Hilda Hrekes otpjevali su liturgijsku molitvu “Sveti Bože”, a pastor Evanđeoske pentekosne Crkve Danijel Berković uputio je molitvu za raseljene i izbjegne, prognane, mnoge koji traže svoji boljitak, novu nadu, kao i za one koji na bilo koji način brinu o njima. Uime Evangeličke luteranske Crkve generalni vikar Branko Berić istaknuo je kako vjera u Boga očekuje od svih religija bez obzira na različitosti da zajednički otvore vrata nade, pravednosti i mira. Danijela Sisgoreo Morsan otpjevala je psalam 137 i 142.
Imam Arslani Mevludin je uime Islamske vjerske zajednice uputio molitvu da nas Bog učini dostojnima svoje milosti. Ovaj skup ubroji u naša dobra djela, oprosti nam krivice naše, učvrsti korake naše, podari mir našim dušama, mir našim obitelji, domovima i čitavom svijetu, poručio je imam Arslani. Ilahiju “Jecajem da te zovem ja” otpjevala je Ghalia Hammad.
Uime Bugarske pravoslavne Crkve protojerej Kirko Velinski također je naglasio kako je mir danas potrebniji nego ikad, a “mi smo odabrali najbolji put s molitvom, jer ne možemo s trgovinom, politički, nego samo molitvom”. Bizantski napjev “Svjat, Svjat, Svjat” otpjevao je vokalni zbor “Kvartet”.
Molitvu posebno za sve one kojima je teško, koji su odbačeni i prognani, koji imaju težak život uputio je vlč. Branimir Bučanović iz Reformirane kršćanske Crkve. Mi, koji smo prošli sve te nedaće znamo kako je teško biti bez svoga doma, jer naša domovina je bila rušena i razrušena, ali isto tako kao što si nama dao snagu, daj je i svima koji su ostali bez svoga doma da u tebi pronađu mir, vodstvo za svoj život, rekao je vlč. Bučanović, dok je Javor Valjak na orguljama izveo improvizaciju napjeva “O Duše pravdoljublja”.
Boris Peterlin iz Saveza baptističkih Crkava molio je za sve one bez doma, da nađu za sebe novi dom, te za sve da budu otvoreni prema ljudima u potrebi. Pjesmu “Vjerujem” izvela je Ljubica Zemunović. Zbor Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg je uime Srpske pravoslavne Crkve izveo “Radujte  se pravedni”.
Rabin Židovske općine Zagreb Lucijano Prelević istaknuo je kako svi imamo odgovornost prema sebi, svojim obitelji, ulici, gradu, državi, kontinentu, planetu zemlji, te tek kad ćemo prihvatiti svoju odgovornost nastupit će mir i doći Mesijansko doba.
Na kraju je predsjednik Povjerenstva za ekumenizam i dijalog zagrebačke nadbiskupije mons. Zvonimir Sekelj zahvalio svima koji su se ugradili u molitveni susret koji je prekrasan nastavak događanja iz listopada 1986. Cilj ovoga okupljanja je govoriti o Onome koji jest, koji je u povijesti progovorio i koji je temelj na kojem počiva naša otvorenost koja nas preobražava u povezanost s Njime, svijetom i samim sobom, rekao je mons. Sekelj. U toj prigodi Zbor sestara milosrdnica izveo je skladbu “Psallite Deo nostro” Domenica Bartoluccija.
Međureligijski molitveni skup završio je “Pjesmom stvorova” koju je izveo fra Miroslav Petrac. Program su vodili Ružica i Stjepan Lice.