Pregovarači dogovorili da pitanja ‘konačnog statusa’ i ostala sporna pitanja budu riješena u roku od devet mjeseci.

Palestinci dovoljno patili i niko neće imati više koristi od mirovnog procesa od njih, rekao Erekat (desno) [EPA]

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je da su se izraelski i palestinski pregovarači dogovorili u Washingtonu da za dvije sedmice nastave pregovore o mirovnom sporazumu i da su postavili rok od devet mjeseci da ga postignu.

Obraćajući se novinarima, nakon što je završena početna runda pregovora, poslije skoro tri godine zastoja, Kerry je rekao da su dvije strane posvećene nastavku suštinskog dijaloga o ključnim pitanjima koja ih dijele, javlja Tanjug.

Najavio je također da će se slijedeća runda pregovora održati ili u Izraelu ili na palestinskim teritorijama, prenio je Associated Press.

Govoreći okružen pregovaračima koji su prethodne noći obnovili pregovore, a u utorak ih nastavili, Kerry ih je pohvalio, dodavši da su i izraelski premijer Benjamin Netanyahu i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pokazali hrabrost.

Konačan sporazum

Američki državni sekretar je rekao da su se strane dogovorile da sva pitanja konačnog statusa, ključna i druga pitanja budu na stolu za pregovore. On je rekao da je cilj končan sporazum u spomenutom roku.

Glavni izraelski pregovarač, ministarka pravde Tzipi Livni je rekla da je Kerry pokazao da ništa ne može zaustaviti onoga ko istinski vjeruje.

Ona je dodala da uprkos nadi, Izrael “ne može priuštiti da bude naivan”, obećavši da će uraditi sve za sigurnost te zemlje.

“Neće biti lako. Bit će teško sa usponima i padovima. Nećemo se prepirati oko prošlosti, već govoriti o budućnosti”, istakla je ona, ocijenivši da postoji nova mogućnost i da se ne može se dozvoliti da se ne iskoristi.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat govorio je kratko da su Palestinci dovoljno patili i da niko neće imati više koristi od mirovnog procesa od njih.

Sadržaj u tajnosti

Dvije strane su se dogovorile da sadržaj sastanaka drže u tajnosti, rekao je Kerry, dodavši da je samo on ovlašten da daje izjave.

Ranije u utorak se američki predsjednik Barack Obama sastao u Bijeloj kući sa oba pregovaračka tima.

Obama se od februara – kada je Kerry započeo kampanju obnove dijaloga Izraelaca i Palestinaca – uglavnom uzdržavao da govori o mirovnim pregovorima, ali je u ponedjeljak izdao saopćenje u kome je pohvalio dvije strane za povratak pregovaračkom stolu.

To je obećavajući korak naprijed i teški izbori predstoje, istakao je on.

Pregovori su počeli odmah u utorak ujutro nakon početnih razgovora u State  Departmentu.

Novi američki izaslanik za Bliski istok Martin Indyk sastao se u utorak sa pregovaračima.

Pregovori su u zastoju praktično od 2008. godine, a obnovljeni su samo nakratko septembra 2010.

Abbas se nakon toga više nije htio vratiti pregovaračkom stolu zbog širenja židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali na kojoj Palestinci namjeravaju osnovati nezavisnu državu sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom koja će obuhvatiti i pojas Gaze.

Izvor: Al Jazeera