Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj na 22. redovnoj sjednici održanoj 3.9.2016. godine jednoglasnom odlukom dodjeljulje posebno priznanje
Hifzi ef. Alagić za muallimu 2015. godine m. Sadžidi Jukan
Obrazloženje:
Muallima Sadžida Jukan rođena 26.4.1983. godine u Goraždu, Bosna i Hercegovina. Osnovnu školu završila u Celju (Slovenija), a nakon toga upisala srednju školu u Zagrebu (Hrvatska) gdje je završila medresu dr. Ahmed Smajlović. Nakon Zagreba odlazi u Sarajevo na Fakultet islamskih nauka. Udaje se u Pulu i poslije odlaska iz Sarajeva studij nastavlja u Bihaću gdje završava Islamski pedagoški fakultet 2008. godine. Na istom fakultetu 2009. godine upisuje postdiplomski studij. Radi u Puli kao vjeroučiteljica u osnovnim školama i muallima u Medžlisu Pula od 2005. godine pa do danas. Član je Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj od 2012. godine. Majka troje (uskoro četvero) djece.
Muallima Sadžida je primjer suvremene muslimanke koja uz majčinstvo i uzoran obiteljski život radi i na svome cjeloživotnom obrazovanju te nesebično doprinosi zajednici u kojoj živi i radi. Vjeroučiteljica je u nekoliko osnovnih škola u Puli u kojima savjesno izvršava sve svoje obveze. U Medžlisu, uz redovite obveze propisane opisom poslova muallime, ima zapažene rezultate u radu sa ženama i djecom najranije životne dobi. Dakle, posebne ciljne skupine i posebni programi. Svake godine opismeni i osposobi značajan broj žena za učenje u Kur’anu. U školskoj 2014. / 2015. ostvarila je zapažene rezultate u pripremanju učenika za državno natjecanje i Siru (biografiju Muhammeda a.s.) te kao nagradu dobila putovanje u Tursku i priznanje na dodjeli Oskara znanja od Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta. Nekoliko puta bila je mentorica vjeroučiteljima vježbenicima za predmet Islamski vjeronauk u osnovnim školama na području MIZ Pula i svojim pedagoškim znanjem i dugogodišnjim iskustvom pomagala vjeroučiteljima ulazak u službu. Značajno doprinosi domaćinskoj atmosferi u Medžlisu, zajedno sa svojim kolegama. Analizirajući aktivnosti u koje je uključena muallima Sadžida Jukan, koje je teško pobrojati, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj proglašava je muallimom 2015. godine.
U ime Mešihata i svoje osobno, čestitam!
Muftija dr. Aziz ef. Hasanović
Predsjednik Mešihata