Na poziv Sveučilišta u Istanbulu i Fakulteta za islamske studije u Istanbulu, muftija dr. Aziz ef. Hasanović u pratnji pravnika Mešihata Bermina Meškića, 27. i 28. 5. 2014. godine je sudjelovao na međunarodnom simpoziju o temi Visoko islamsko obrazovanje na Balkanu.
Prvi dan simpozija, nakon uvodnog obraćanja našeg domaćina prof. dr. Murteza Bedir, dekana Fakulteta islamskih nauka u Istanbulu, organiziran je okrugli stol na kojem je učešće uzeo i muftija Hasanović, kao i drugi istaknuti gosti, posebice dekani islamskih fakulteta.
Na savjetovanju su razmatrani problemi s kojima se susreću institucije visokoga islamskoga obrazovanja u zemljama u kojima postoje. Također, naglasak je stavljen na razvoj visokoga islamskoga obrazovanja, te pitanja buduće suradnje između fakulteta islamske orijentacije.
Muftija Hasanović istaknuo je zahvalu Sveučilištu u Istanbulu kao i Dijanetu na pokroviteljstvu i organiziranju ovog uistinu značajnog skupa, kao i Republici Turskoj na svemu što čine za islam i muslimane na prostorima Balkana. Muftija Hasanović predstavio je Islamsku zajednicu u Hrvatskoj pritom naglasivši važnost obrazovanja i odgoja budućih imama, muallima i muderissa. Muftija je naglasio da je odgoj i obrazovanje kur’anski imperativ, da je to put prevencije raznih ekstremizama čemu smo danas svjedoci, te da je bitna percepcija islama na prostoru Europe. S obzirom da mi u Republici Hrvatskoj nemamo instituciju visokog islamskog obrazovanja muftija se osvrnuo na nastavu islamskog vjeronauka kroz osnovne i srednje škole, kao i na jedinu odgojnu obrazovnu instituciju takvoga tipa na prostoru Europe, Islamsku gimnaziju dr. Ahmeda Smajlovića. Muftija Hasanović je naglasio da je islam u Republici Hrvatskoj priznat već 1916. godine, te da danas imamo odlično uređeno pitanje muslimana u RH. S predmetom Islamska kultura i civilizacija prisutni smo na raznim fakultetima, pa i na dva katolička. Ukazao je na potrebu otvaranja Katedre za Islamistiku i arabistiku na Filozofskom fakultetu u sklopu Sveučilišta u Zagrebu. Važno je razbijati predrasude o islamu, te spriječiti islamofobiju uz naglasak da je islam vjera ljubavi ne mržnje i da je vjera suživota, a ne isključivosti. Muftija je istaknuo da se Islamska zajednica u Hrvatskoj naslanja na Bosnu i Hercegovinu i Republiku Tursku u programu obrazovanja naših kadrova te da će tako biti i u budućnosti. S obzirom da muftija Hasanović duhovno pokriva muslimane u Republici Mađarskoj, istaknuo je drugačiji pristup države Mađarske prema uređenju pitanja muslimanske manjine u toj državi gdje je prisutno puno problema, a upravo poradi toga što nema zakonske uređenosti prava muslimana kao u Hrvatskoj, a posljedično tomu nema ni institucionalizacije islamske zajednice.
Muftija je istaknuo potrebu suradnje fakulteta islamske orijentacije s naglaskom na odgojnoj dimenziji studenata i pravilnom usmjerenju ka središnjem putu (ummeten vesaten), te je istaknuo zahvalnost organizatoru na otvaranju ovog važnog procesa.
Na simpoziju su sudjelovali mnogi ugledni profesori iz Bosne i Hercegovine kao što su prof. dr. Ismet Bušatlić, prof. dr. Džemal Latić, prof. dr. Ahmet Alibašić, dr. Asim Zubčević, dr. Dina Nadarević Sijamhodžić. Pored profesora dr. Numan Aruc iz makedonske Akademije nauka i umjetnosti, delegaciju iz Makedonije predvodio je reis ul-ulema Sulejman Redžepi.
Također, prisustvovali su i muftija istanbulski, muftija iz Slovenije dr. Nedžad Grabus, muftija iz Bugarske te muftije iz Grčke, kao i predstavnici islamskih obrazovnih istitucija Kosova, Rumunjske i drugih zemalja, te je ovaj simpozij bio idealna prilika za razmjenu iskustava kao i produbljenje suradnje na svim poljima.
Slobodno vrijeme muftija Hasanović iskoristio je za susret sa studentima koji studiraju u Republici Turskoj, a koji su otišli na studiranje putem Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.