Muftija dr. sc. Aziz f. Hasanović na Simpoziju u Rimu, 31. ožujka – 3. travnja, tema: „Promicanje mira u svijetu putem međureligijskog dijaloga i jedinstva vjere“

SUSRET S PAPOM FRANJOM
* Veliko zanimanje za Muftijino predavanje *
* Muftiju u službenu posjetu u uredu Kongregacije pri Vatikanu primio kardinal Jean-Louis Tauran

Od ponedjeljka, 31. ožujka, održava se u Rimu međunarodni Simpozij o religiji i kulturnoj diplomaciji, a glavna je tema „Promicanje mira u svijetu putem međureligijskog dijaloga i jedinstva vjere.

Od hrvatskih predstavnika na Simpoziju su sudjelovali Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, i muftija dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Republike Hrvatske.

S bosanske strane na Simpoziju je sudjelovao reusu-l-ulema, mr. sc. Husein ef. Kavazović.

Kako rekosmo, Simpozij, traje četiri dana, od ponedjeljka 31. ožujka, do četvrtka 3. travnja, uz učešće 33 ugledna političara, znanstvenika i vjerskih poglavara, koji su prenijeli svoja iskustva, pritom naglasivši važnost dijeljenja vjerskog iskustva kao mogućeg sredstva za uspostavljanje mira u svijetu.

S tim u svezi, reisu-l-ulema Kavazović govorio je o „Ulozi vjerskih zajednica u promicanju mira – Bošnjački primjer“.

Naslov predavanja muftije Hasanovića je “Model reguliranja odnosa između države i vjerskih/religijskih zajednica te njegovanja/poticanja međuvjerskog / međureligijskog i (unutar) socijalnog dijaloga  u svrhu promicanja mira i stabilnosti”.

To je tema kojom Muftija suvereno barata i kojom izaziva nepodijeljenu pozornost diljem Europe i svijeta, budući da je model Islamske zajednice u Hrvatskoj izuzetno kvalitetan prilog kako se rješavaju stvari unutar religijskih zajednica kad je riječ o manjinskoj vjerskoj zajednici.

Upravo je to razlog što je Muftijino predavanje  izazvalo toliku pozornost u Rimu, pa su dr. Aziz ef. Hasanović i mr. sc. Nermin ef. Botonjić, tajnik Mešihata, pozvani u Ured papinskoga vijeća za međureligijski dijalog, a potom i na zajedničku audijenciju u Sikstinsku kapelu koju je priredio Papa Franjo. Na primanju je Muftija predstavljen danas najpopularnijem vjerskom poglavaru u svijetu, Papi Franji, čovjeku dijaloga, pa se susret Pape i Muftije može okarakterizirati kao susret ljudi koji prije svega promiču dijalog kao sredstvo rješavanja mogućih nesporazuma.

Zato ne čudi da ja, u srijedu, u 12.00 sati, Muftiju i Tajnika Mešihata primio u službenu posjetu kardinal Jan-Louis Tauran.

Nije tajna da su rješenja manjinskih i religijskih prava u Republici Hrvatskoj model koji bi Vatikan vrlo rado primijenio u Europi, gdje su kršćani u većini, ali isto tako i u svim državama na svijetu gdje su kršćani u manjini.

Jer, ta su rješenja upravo na tragu kur’anske odredbe – U vjeri nema prisile!

Premda je Muftija govorio zadnjeg dana Simpozija, valja naglasiti da je njegovo predavanje izazvalo veliko zanimanje znatiželju svih sudionika Simpozija.