U petak, 28.6.2013. muftija dr. Aziz ef. Hasanović posjetio je sa svojim suradnicima Muftijstvo goraždansko. U pratnji muftije bili su članovi Mešihata mr. sc. Mirza Šabić i Mevludi ef. Arslani te tajnik Mešihata mr. sc. Nermin ef. Botonjić. Domaćin susretu je bio muftija goraždanski Hamed ef. Efendić sa svojim suradnicima, tajnikom Dženanom Imamovićem, glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Goražde Rasim ef. Džafićem i predsjednikom IOM Goražde Nusretom Čengićem. Muftija Hamed ef. Efendić izrazio je veliko zadovoljstvo ovom posjetom. Upoznao nas je sa poviješću Muftijstva, ratnim iskušenjima, kao i poslijeratnom obnovom i razvojem. Poveznica našeg i Muftijstva goraždanskog postoji na mnogo polja, a posebno se ista ogleda u tomu što je muftija Ševko ef. Omerbašić rodom iz Ustikoline. Muftija Hamed. ef. Efendić je upoznao prisutne i s izazovima s kojima se susreću budući da je većina gradova Muftijstva u manjem BiH entitetu, te veliki problem predstavljaju rezultati dosadašnjeg povratka protjeranog stanovništva. Muftija dr. Aziz ef. Hasanović se zahvalio na prijemu te je rekao da mu je izuzetno zadovoljsto i čast iznova se vratiti u Goražde. Iako su dosadašnji odnosi bili i intenzivni i kvalitetni, smatra i da postoji mnogo prostora za unaprijeđenje istih. Muftije su se u razgovoru dotakle i narednog popisa stanovništva te je konstatirano da se moraju uložiti veći napori kako bi isti protekli u najboljem redu. Muftija Hasanović izrazio je podršku projektima i naporima koje muftija Hamed ef. Efendić sa svojim suradnicima provodi u cilju obnove u agresiji razrušene infrastrukture na području Muftijstva. Posebno raduje činjenica da su u tijeku završni pripremni radovi za obnovu Aladža-džamije u Foči.
fotografija (16)
Nakon službenog susreta, muftija dr. Aziz ef. Hasanović predvodio je džuma-namaz u džamiji Kajserija na desnoj obali Drine. Poruka hutbe je bila da vjernici moraju voditi računa o vlastitom obrazovanju tokom cijelog života. Pored Kur’ana a.š. u kojemu nas Allah dž.š. potiče na učenje, mudrost Uzvišenog se ogleda i u džuma-namazu budući da svaki vjernik u prosječnom životnom vijeku posluša preko 2500 hutbi koje svakako služe cilju duhovnog i intelektualnog uzdizanja svakog čovjeka.
fotografija (14)
Pored mnogih zanimljivosti koje Goražde pruža, te iznimne prirodne ljepote rijeke Drine te srdačnosti njegovih stanovnika, jedno nas se posebno dojmilo. Za vrijeme službenog posjeta obišli smo tvornicu „Bekto preciza“ koja zapošljava preko 430 radnika i jedno je od poduzeća koja čine pogonsku snagu razvoja Goražda. Iako smo znali za postojanje ovih postrojenja, ono što nismo znali i što nas je impresioniralo su vrhunska tehnologija i vrhunski standardi koje ovo poduzeće gaji. Vidjeli smo najsuvremeniju tehnologiju proizvodnje, a poduzeće se bavi proizvodnjom rasvjetnih tijela za renomiranog proizvođača Hella, te preko 1200 različitih artikala iz autoindustrije za proizvođače poput Audija, VW, Porsche, Opel, Ferrari i brojne druge. Zahvaljujući ovom i drugim poduzećima u Goraždu, kako kažu naši sugovornici, riješen je uvelike problem zapošljavanja Gorždanki i Goraždanaca, a istovremeno je i dokaz da se i u Bosni i Hercegovini može uspješno poslovati. Idući put kad budete mijenjali žarulje na svojim automobilima, a budu Helline, možda su baš iz Goražda, a ako ne onda kada vidite kakvog Cayennea ili Touarega, znajte da su mu makar žmigavci goraždanski.
fotografija (15)