16.09.2013. Muftija dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj u pratnji tajnika Mešihata i šefa Kabineta muftije mr. Nermin ef. Botonjića, te rukovoditelja Centra za certificiranje halal kvalitete Aldina Dugonjića boravio je u posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji i gradu Splitu.

Ovaj posjet je započeo sastankom u sjedištu Splitsko-dalmatinske županije gdje su gosti stigli u pratnji glavnog imama i predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Split, Vahida ef. Hadžića i Ševala Tosunija.

Dočekao ih je župan Zlatko Ževrnja te njegovi zamjenici, dožupan  mr. Ante Šošić i dožupan prof. Luka Brčić. U sastanku koji je uslijedio muftija Hasanović je istakao zadovoljstvo susretom i poseban naglasak stavio na ogroman neiskorišteni potencijal halal turizma pogotovo onog elitnog te da zajedničkom suradnjom se može mnogo toga postići. U tom cilju dao je i neke konkretne prijedloge.

Župan Ževrnja je prije svega istakao dobru suradnju sa Medžlisom Islamske zajednice Split i glavnim imamom te da će se ona nastaviti i razvijati. Po pitanju  halal turizma istakao je da će  Županija  preko Odjela za gospodarstvo, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Razvojne agencije, uključiti u proces certificiranja halal turizma u našoj županiji, naglašavajući dosadašnju korektnu suradnju s Medžlisom Islamske zajednice Split, te otvorenost županije za sve što može doprinijeti boljim uvjetima za veće investicije i nova zapošljavanja na području cijele županije.

Sastanak je završio razmjenom prigodnih poklona. Ono što je potrebno posebno istaći je i velik interes medija za ovaj susret o čemu svjedoče i fotografije.

Nakon ovog susreta uslijedila je kraća pauza i „kava na Rivi“. Posjet je za susrete iskoristio i Aldin Dugonjić, održavši važan sastanak sa predstavnicima jednog poznatog hotela u vezi certificiranja halal kvalitete.

Suncem okupanom Rivom i novom Zapadnom obalom, predstavnici Islamske zajednice uputili su se u „Banovinu“ gdje je sjedište Gradskog poglavarstva i gradonačelnika g. Ive Baldasara. Na uzlazu ih je dočekala pročelnica Ureda gradonačelnika Ivana Viđak.

Uslijedilo je upoznavanje delegacije sa gradonačelnikom Ivom Bladasarom i njegovim zamjenicima Aidom Batarelo i Goranom Kovačevićem.

U sastanku koji je protekao u veoma ugodnoj atmosferi, također je istaknuta veoma dobra međusobna suradnja Medžlisa Islamske zajednice Split, poglavito imama i gradskih vlasti i potreba da se u tom duhu i nastavi.

Otvorene su mnoge bitne teme za lokalnu Zajednicu muslimana. Poseban je naglasak muftija Hasanović stavio na halal turizam i ovaj put na osnovu bogatog iskustva iznio mnoge konkretne prijedloge i ideje.

Gradonačelnik se pokazao odličnim sugovornikom budući da je većinu svoje karijere izgradio djelujući u različitim sektorima turizma gdje je stekao zavidan osjećaj za sve bitne aspekte razvijanja i unapređenja te gospodarske gradnje u cilju boljitka i prosperiteta grada i okolice.

Sastanak je završio razmjenom poklona. I ovaj put pokazalo se istinitim ono što već svi ističu a to je da je grad Split dobio gradonačelnika kakvog svojom ljepotom i bogatom poviješću i zaslužuje.

Suada Hadžić