Susret muftije dr. Aziza ef. Hasanovića s Njegovim Visočanstvom Muhamedom VI.

Na poziv ministra vakufa i islamskih poslova Kraljevine Maroko dr.  Ahmeda Teufika muftija dr. Aziz ef. Hasanović zajedno s Mevludi ef. Arslanijem, ravnateljem Islamske gimnazije, borave u Kraljevini Maroko. Povod je tradicionalno održavanje ramazanskih predavanja (Ed-durusul-hasenijje) u nazočnosti Njegova Visočanstva kralja Muhammeda VI. Naime, na ovim predavanjima, koje se održavaju u jedanom od kraljevskih dvora,  sudjeluje islamska ulema iz cijeloga svijeta. Predavanja počinju s prvim ramazanom, a završavaju s noću lejletul-kadra. Prvim predavanjem uvijek je počašćen ministar vakufa i islamskih pitanja, a slijedeća predavanja održavaju istaknuti alimi iz svijeta. Ovu lijepu praksu utemeljio je prethodni kralj Hasan II., čiju tradiciju nastavlja i njegov sin, sadašnji kralj Muhamed VI.

učesnici

Pored vrlo korisnih predavanja koje se održavaju u nazočnosti Njegova Visočanstva kralja Muhameda VI., značajno je istači i svakodnevna druženja i razgovore, te rasprave prisutne uleme o mnogim suvremenim pitanjima koje se tiču Ummeta. Uz sve ove aktivnosti uspije se upoznati i bogato marokansko kulturno naslijeđe.

U subotu, 21. srpnja 2013. god./12. ramazana 1434. h.g., nakon predavanja na temu „Vakufi i njihova gospodarska i socijalna uloga“, koje je održao prof. dr. Abdusselam el-Abbadi, bivši ministar vakufa i islamskih poslova Hašimitske Kraljevine Jordan i potpredsjednik Svjetskog vijeća za fikhska pitanja, u kraljevskom dvoru u Kazablanci (Casablanci), muftija dr. Aziz ef. Hasanović imao je audijenciju kod kralja Muhameda VI. Tijekom susreta naš muftija se zahvalio na pozivu, izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovakvom hvale vrijednom programu, te naglasio dobe odnose između Republike Hrvatske i Kraljevine Maroka, koje je rezultiralo nedavnim službenim otvaranjem  veleposlanstva Kraljevine Maroko u Republici Hrvatskoj, što će zasigurno doprinijeti jačanju odnosa između dviju prijateljskih zemalja, ali i Islamske zajednice u Hrvatskoj i Ministarstva vakufa i islamskih poslova Kraljevine Maroko. Na kraju se Njegovo Visočanstvo kralj Muhammed VI. zahvalio na dolasku i zamolio uvaženog muftiju dr. Hasanovića da prenese srdačne selame i pozdrave svim muslimanima u Republici Hrvatskoj.

delegacija