30.11.2012. U posjet Medžlisu islamske zajednice Split, stigao je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija dr. Aziz ef. Hasanović skupa sa svojim suradnicima, šefom ureda i tajnikom, mr. Nermin ef. Botonjićem i rukovoditeljem Centra za certificiranje halal kvalitete, Aldinom Dugonjićem. Uvažene i drage goste dočekao je glavni imam, Vahid ef. Hadžić i muallima Suada Hadžić. Malo iza toga, radosno je goste pozdravio i h. Mustafa Bukva iz Makarske koji je inače jedan od pet članova iz Hrvatske u Saboru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
DŽUMA NAMAZ
Vjernici u splitskom medžlisu su po prvi put od kada je preuzeo dužnost Muftije, dočekali dr. Aziza ef. Hasanovića u svome mesdžidu i Splitu. Bio je to srdačan doček. Pogotovo kada je Muftija predvodio džumu namaz.
Prije džume namaza, prisutnima se obratio rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Aldin Dugonjić i u kratkom i jezgrovitom govoru posjetio na važnost halala i njegove primjene.
Muftija je održao hutbu, koja je posebno impresionirala sve one koji su tog petka došli da klanjaju džumu namaz. Govorio je o važnosti vjerovanja i slijeđenja islama. Savjetovao je vjernika da bi morao svako jutro poslije buđenja da postavi sebi četiri pitanja: Kako je proveo jučerašnji dan, i što mora popraviti danas? Koliko je radio na sebi i svom poboljšanju? Drugo pitanje je: U kakvom stanju je njegova obitelj i svi oni za koje je odgovoran? Kako je odgojio svoju djecu? Kakav je kao suprug, brat i dedo? Kakav je kao susjed ili komšija? Na trećem mjestu je, njegova zajednica, džemat. U kakvom stanju je on spram svoje Zajednice? Da li je njen član, plaća li redovno članarinu? Koliko je angažiran u akcijama da njegov džemat normalno funkcionira? I na kraju, četvrto: Koliko razmišlja kakav je i u kakvom stanju je Ummet? To su poruke koje su važne za svakog vjernika ma gdje on bio i živio, a posebno su važne za nas u svim dijasporama, u svim džematima diljem svijeta, pa i ovdje u Hrvatskoj, pa i ovdje u Splitu. Premalo je postavljenih pitanja na temu, vjernik i njegova obitelj, vjernik i njegova zajednica, vjernik i čitav ummet. A još manje je odgovora na sva ta pitanja, jer se svi kriju iza svoje privatnosti, iza svoje šutnje. Muftija je svojim posjetom i svojim govorom nastojao probuditi uspavane, potaknuti neangažirane, nastojao je ohrabriti neodlučne. A ima nas u svim ovim stanjima.
NA KAHVI SA MUFTIJOM
Poslije džume namaza kraći susret sa muftijom imao je predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Split, Ševal Tosuni a zatim su svi prisutni imali priliku u klubu popiti kahvu i razgovarati sa Muftijom. Pojedine džematlije dolazile su do Muftije i postavljali određena pitanja na koja je Muftija strpljivo i srdačno odgovarao.
SASTANAK SA NADBISKUPOM MARINOM BARIŠIĆEM
Poslije druženja sa splitskim muslimanima muftiji Hasanoviću i suradnicima priređen je ručak u prostorijama Medžlisa a zatim su u pratnji Vahid ef. produžili do Splitsko-makarskog nadbiskupskog ordinarijata gdje se trebao održati već prije dogovoreni sastanak sa nadbiskupom Marinom Barišićem. Muftija i suradnici dočekani su od generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivana Ćubelića. Uslijedio je kraći obilazak tog lijepog zdanja a zatim je i uslijedio prijem kod nadbiskupa.
O tome kako je i u kakvoj atmosferi protekao susret muftije i nadbiskupa najbolje svjedoči priopćenje koje je prenijela IKA (Informativna katolička agencija) koje vam u cijelosti prenosimo:
Split, (IKA) – Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u petak 30. studenoga u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu novog predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj zagrebačkog muftiju dr. Aziza Hasanovića u pratnji tajnika Mešihata i šefa Ureda muftije mr. Nermina Botonjića, splitskoga glavnog imama Vahida Hadžića i ravnatelja Centra za certificiranje halal kvalitete Aldina Dugonjića. Sastanku je nazočio i generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić.
Muftija Hasanović zahvalio je nadbiskupu Barišiću na prijemu, istaknuvši da je to njegov prvi nastupni posjet Splitu i islamskoj zajednici u Splitu. Upoznao ga je sa svojom nakanom da kao novi muftija posjeti biskupe i biskupijska sjedišta u Republici Hrvatskoj, kako bi i u osobnim susretima ostvarili povezanost u zauzimanju za promicanje općih vrednota za dobro vjernika, ali i društva u cjelini. Na sastanku je bilo govora o pitanjima koja zasigurno povezuju kršćane i muslimane, od vjeronauka u školama, zdravstvenog odgoja, do pobačaja, eutanazije, odnosno svih moralnih načela koja prožimaju i islamsku zajednicu i Katoličku Crkvu. “Mislim da su to teme koje nas svakodnevno trebaju okupljati i o kojima se moramo zajednički očitovati kako bismo, na neki način, promicali božanske norme na zemlji, a ne nekakve druge”, rekao je muftija.
slamska zajednica u Hrvatskoj ima oko 60.000 članova u 23 grada u RH, dva islamska centra, a uskoro će otvoriti i treći u Rijeci te 21 molitveni prostor u kojima se odvija vjerski život u punini.
“Vjera se ne može samo deklarativno živjeti, nego samo ako se žive božanske norme. Vjernik se treba potvrđivati činjenjem dobrih djela. Ne može se biti vjernik s vjerom bez djela, kao ni s djelima bez vjere. To je dvoje komplementarno i ne može se odvajati jedno od drugoga”, ustvrdio je muftija te je najavio veliki projekt za četiri godine, odnosno 2016., proslave sto godina od proglašenja islamske zajednice u RH. Pohvalio je RH zbog načina na koji je riješila muslimansko pitanje, istaknuvši da taj “model ističu i u Europi za rješenje muslimanskog pitanja, ali jednako tako on može poslužiti i kao model za rješavanje pitanja kršćanskih manjina u islamskome svijetu”.
Nadbiskup Barišić zahvalio je muftiji Hasanoviću na posjetu, kazavši da je sa simpatijama pratio njegovo ustoličenje, prisjećajući se tako i svoga ustoličenja za nadbiskupa. Istaknuo je važnost međusobne povezanosti prvotno na ljudskoj razini jer smo svi djeca Božja te da i raznolikost proizlazi iz jednoga izvora, samoga Boga. “Upoznavajući druge, bolje upoznajemo sebe, svoju vjeru i vjerovanje”, istaknuo je nadbiskup te je pozvao sve članove muslimanske zajednice u Splitu da otkriju svoju vjeru, da je svjedoče i zažive te tako daju svjedočanstvo i drugima i budu poticaj da bolje žive svoju vjeru. “Vjere u sebi nose dobre poticaje za izgradnju bolje budućnosti, suživota, odgovornosti za opće dobro, za čovjeka i za obitelj, za obranu vrednota koje su nam zajedničke, poput života”, istaknuo je mons. Barišić, upozorivši da se bolja budućnost ne stvara sa znanošću koja bježi od etičnosti i kulturom koja se suprotstavlja naturi. U šaljivom je tonu nadbiskup kazao da su kršćani i muslimani u RH bolje povezani nego oni na političkom polju, u stranačkim koalicijama. Taj model, koji je pohvalio i muftija, nadbiskup je preporučio posebno onim zemljama u kojima se događaju sukobi između muslimana i kršćana. “Druge treba upoznavati, poštovati, uvažavati a svoje držati i čuvati. Što smo bolji katolici bliži smo muslimanima. Jednako tako, što je musliman bolji musliman bliži je katolicima. Vjerujem da će se dijalog i dobra suradnja muslimana i kršćana u RH nastaviti jer ima dovoljno dobre volje i Božjega blagoslova”, poručio je splitsko-makarski nadbiskup.
Na susretu je bilo riječi i o djelovanju islamske zajednice u Splitu, koja okuplja oko 2000 članova s područja Splitsko-dalmatinske županije. Istaknuta je lijepa suradnja s upravama škola te važnost vjeronauka koji je nezamjenjiv u zajednici koja je tako disperzivna. Na kraju ugodnog i srdačnog razgovora, muftija Hasanović je nadbiskupu Barišiću uručio knjigu ef. Ševka Omerbašića “Islam i muslimani u Hrvatskoj”, a nadbiskup je muftiji darovao monografiju o 1700 godina grada Splita.

OBILAZAK I UČENJE FATIHE NA MUSLIMANSKOJ PARCELI NA LOVRINCU
Nakon što je muftija Hasanović završio sastanak sa nadbiskupom koji ga je kao dobar domaćin ispratio do ulaska u automobil, svi prisutni uputili su se na gradsko groblje Lovrinac kako bi obišli muslimansku parcelu na tom groblju i proučili Fatihu svim umrlim muslimanima.
Ujedno naš Muftija se je uvjerio kako muslimani splitskog medžlisa, hvala Bogu, imaju dosta dobro riješeno pitanje ukopa umrlih što je inače velika poteškoća i problem mnogim drugim medžlisima u Republici Hrvatskoj.
Ovdje posebno treba spomenuti vrijedne omladince splitskog medžlisa: Emira Klipu, h. Ismedina Hamzića i Ernad ef. Hodžića koji su sa automobilima strpljivo čekali završetak sastanka u nadbiskupiji i cijelo vrijeme posjeta Muftije bili na raspolaganju i pomoći.
Po povratku sa Lovrinca klanjan je ikindija namaz i kroz razgovor u mesdžidu dočekan i akšam namaz da bi poslije toga otišli na večeru u restoran.

SASTANAK SA IZVRŠNIM ODBOROM
Nakon večere i jacije namaza uslijedio je sastanak sa Izvršnim odborom Medžlisa IZ Split. Od odbornika pored predsjednik Tosunija bili su: h. Ramiz Elezi (jedan od osnivača Medžlisa), h. Ismedin Hamzić, Nabil Hodžić i Vahid ef. Hadžić. Dvojica odbornika bila s odsutna radi bolesti.
Na početku sastanka, Vahid ef. Hadžić je putem powerpoint prezentacije predstavio splitski medžlis, odnosno, sve prisutne podsjetio na povijest i sadašnje aktivnosti i djelovanje Medžlisa.
Iza toga, predsjednik Izvršnog odbora, Ševal Tosuni u kraćem obraćanju informirao je Muftiju o financijskom stanju, aktivnostima IO i o onome što najviše opterećuje naš Medžlis.
Nakon toga, Muftija je uzeo riječ, pohvalio rad imama, muallime i Izvršnog odbora i na veoma lijep način istakao najvažnije smjernice u budućem radu Medžlisa ali i Islamske zajednice u cjelini. Posebno je istakao veliki napredak koji je postignut trudom muallime Suade i Vahid ef. po pitanju unapređenja vjeronauka kako onog školskog tako i mektepskog. Prisutni su sa zadovoljstvom slušali obraćanje Muftije i sve preostalo vrijeme proteklo je u veoma lijepoj i ugodnoj atmosferi.
SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA BOŠNJAČKIH ASOCIJACIJA
Kako je već prije dogovoreno i predviđeno, iza sastanka sa Izvršnim odborom uslijedio je sastanak sa predstavnicima bošnjačkih asocijacija Splitsko-dalmatinske županije.
Na sastanak su došli: Ibrahim Duraković (predsjednik Vijeća bošnjačke manjine grada Splita), Ernad Hodžić (dopredsjednik Vijeća bošnjačke manjine SD županije), Kadro Kulašin (predsjednik splitskog ogranka Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata) te Samir Hadžiahmetović i Rifet Mujkanović (članovi gradskog vjeća).
Na početku, muftija Hasanović je istakao da Islamska zajednica obuhvaća ne samo Bošnjake muslimane već i velik broj Albanaca a zatim i predstavnika drugih muslimanskih manjina u RH poput Roma, Turaka, Arapa i drugih koji itekako participiraju na svim poljima djelovanja Zajednice. Također je istakao da ima i jedan dio onih koji se izjašnjavaju kao Hrvati islamske vjeroispovijesti i da se Islamska zajednica ne može i ne smije ponašati kao Zajednica jedne nacije, već kao Zajednica svih muslimana u Hrvatskoj i da je to jedan od prioriteta i velikih vrijednosti naše Zajednice koje treba po svaku cijenu očuvati.
Nakon tih riječi, uslijedilo je predstavljanje prisutnih predstavnika asocijacija i različita pitanja iz naše svakodnevnice i aktualnosti. Muftija Hasanović je veoma detaljno i strpljivo odgovarao na sva pitanja i moramo sa zadovoljstvom istaći da je i ovaj sastanak protekao u izrazito ugodnoj i korisnoj atmosferi.
Na kraju sastanka, muftija Hasanović je uručio veoma vrijedan poklon glavnom imamu u vidu knjige „Islam i muslimani u Hrvatskoj“ čiji je autor muftija Ševko ef. Omerbašić.
Vahid ef. Hadžić je sa neskrivenim zadovoljstvom primio vrijedni dar i uz zahvalu izrazio svoju želju da je ovo tek jedna od, ako Bog da, mnogih budući posjeta muftije Hasanovića te da se nada da će ako Bog da u budućnosti muslimani splitkog medžlisa zaslužiti i imati priliku da Muftiju dočekaju u novom centru.
Nakon sastanka ugledni gosti uputili su se do apartmana radi noćenja jer ih je već sutra rano čekao put za Zadar i obilazak tamošnjeg medžlisa i muslimana.

Ostavite odgovor