Treći dan boravka u UAE, ponedjeljak 19. 12., muftija dr. Hasanović u pratnji voditelja Ureda za odnose s arapsko- islamskim svijetom Khaledom Yassinom susreo se s direktorom Vakufa i islamskih pitanja dr. Muhamedom Metar El-Ka’bijem. Muftija se zahvalio na pozivu da službeno posjeti Emirate te da ima mogućnost razovarati o temama od zajedničkog interesa. Prezentirao je aktivnosti i strukturu Islamske zajednice u Hrvatskoj, istakao njezin položaj u Državi kao sve mogućnosto kojima Islamska zajednica raspolaže. Ukazao je na značaj razvoja suradnje između dvije zemlje, ali i na jaču i bolju suradnju između Mešihata Islamske zajednice i Vakufa Emirata na čijem čelu je dr. El-Ka’bi. Kao dobar domaćin dr. El-Ka’bi izrazio je dobrodošlicu muftiji sa suradnikom, te izrazio zadovoljstvo sa svim što je čuo. Bez rezerve iskazao je spremnost za suradnju na svim poljima za kojima se ukazuje potreba. Muftija ga je pozvao u uzvratni posjet što je domaćin i prihvatio.

Susret muftije dr. Hasanovića sa ministrom znanosti i kulture UAE

Isti dan muftija dr. Hasanović susreo se ministrom znanosti i kulture UAE Nj. E. Nehjan bin Mubare Al Nehjan. Nakon riječi dobrodošlice koju je ministar uputio muftiji i njegovom suradniku g. Yassin te pohvalnih riječi o Hrvatskoj koju nosi sa ovogodišnjeg ljetovanja u Dubrovniku i Splitu, ministar je iskazao spremnost za suradnju. Muftija se zahvalio na ovom prijemu te pohvalio ovu spremnost ministra za suradnjom te ga pozvao da nastavi ljetovati u Hrvatskoj ali da posjeti i Islamsku zajednicu. Muftija dr. Hasanović je ukazao na mogućnosti suradnje te pokazao spremnost za realizaciju svih projekata od općeg interesa.

Susret muftije dr. Hasanovića sa ministricom za toleranciju UAE

Isti dan muftija dr. Hasanović susreo se sa državnom ministricom UAE za toleranciju Nj. E. Libna binti Halid el-Kasimi. Nisam čuo da postoji posebno ministarstvo pri kojoj vladi ovog naziva. To upravo govori o opredjeljenosti Ujedinjenih Arapskih Emirata u promicanju i razvoju tolerancije, suživota i međusobnog uvažavanja. Muftija dr. Hasanović pohvalio je to kao ideju i napore koje poduzimaju UAE u promicanju mira i dijaloga. Predstavio je Centar za kulturu dijaloga kojeg je utemeljio Mešihat Islamske zajednice prošle godine te u tome vidio veliku mogućnost suradnje između ovog ministarstva i CKD – a u Zagebu. Ministrica se zahvalila muftiji na lijepim riječima i iskazala spremnost na promicanju dijaloga kao općeg dobra koje nema alternativu.


.