Muftija dr. Hasanović u posjetu Državi Kuvajt

Na poziv predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar Kitarović muftija dr. Hasanović sudjelovao je kao član državne delegacije posjetu Državi Kuvajt od 4. – 6./ 02. 2017. Nakon protokolarnih posjeta i susreta muftija dr. Hasanović produžio je boravak u Kuvajtu kako bi se susreo sa određenim dužnosnicima i posjetio određene institucije.
Susret muftije sa ministrom Vakufa i islamskih pitanja Države Kuvajt

U utorak, 07. 02. muftija dr. Hasanović posjetio je ministarstvo Vakufa i islamskih pitanja gdje se susreo sa ministrom Nj. E. Muhamed Nasir El-Džebrijem. Ministar je pokazao veliki interes za rad i aktivnosti Islamske zajednice u Hrvatskoj o čemu ga je detaljno informirao muftija dr. Hasanović. Razmatrana su polja zajedničke suradnje i iskazana spremnost suradnje na polju vjere, kulture i infrastrukture. Ministar se zahvalio na ovom posjetu i istakao radost zbog međusobnog upoznavanja jer je ministar na ovoj dužnosti od prije mjesec dana. Muftija je čestitao ministru na preuzimanju ovog važnog resora te mu zaželio puno uspjeha i pozvao ga da posjeti Islamsku zajednicu u Hrvatskoj.

Susret muftije s ministrom odgoja i obrazovanja Države Kuvajt

Tijekom svog boravka u Kuvajtu muftija dr. Hasanović susreo se sa ministrom odgoja, obrazovanja i visokog obrazovanja Države Kuvajt Nj. E. dr. Muhamed Abdullatif Al-Faresom. Nakon dobrodošlice i pokazanog interesa za obrazovanje i obrazovne institucije u Islamskoj zajednici razgovor je usmjeren na otvaranje Arabistike u sklopu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tu je pokazan interes kao i na svim poljima znanosti te razmjeni studenata i profesora što bi značajno pojačalo odnose između Mešihata i Ministarstva. Muftija je uputio poziv za službenu posjetu islamskoj zajednici u Hrvatskoj kako bi nastavili započete razgovore i pronašli najbolji način zajedničke suradnje. Pohvalno se izrazio o statusu Islamske zajednice u Hrvatskoj jer je prije na dan čuo od uvažene predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar Kitarović.

Susret muftije s direktorom Bejtu–z-zekat

Bejtu-z-zekat je najveća institucija koja ubire i distribuira zekat u Državi Kuvajt, a upravo u ovoj instituciji muftija dr. Hasanović se susreo sa njenim direktorom dr. Ibrahim Salihom. Dr. Ibrahim upoznao je muftiju kako funkcionira ova ustanova koja je samostalna u svom radu, a na čelu je ministar Vakufa g. El-Džebri. Muftija se zahvalio dr. Ibrahimu i predstavio neke projekte koji bi bili predmetom zajedničke realizacije. Iskazana je spremnost i volja da se nastavi suradnja gdje god je to moguće.

Susret muftije s generalnim tajnikom Tajništva Vakufa Države Kuvajt

Jedna od značajnih institucija Države Kuvajt jeste i tajništvo Vakufa te je muftija dr. Hasanović posjetio ovu značajnu instituciju i susreo se sa generalnim tajnikom Muhamedom Dželahimom. Generalni tajnik g. Muhamed Dželahime je iznimno dobro upoznat s radom Islamske zajednice u Hrvatskoj budući da je prije dvije godine službeno posjetio Islamsku zajednicu u Hrvatskoj te u petodnevnoj posjeti obišao više od pola naših džemata. Impresioniran onim što je tada vidio i čuo iskazao je svoju radost ovom posjetom posebno radost otvaranja veleposlanstva Republike Hrvatske u Kuvajtu. «To će sigurno olakšati komunikaciju i ojačati naše odnose», istakao je. Muftija dr. Hasanović najtoplije mu se zahvalio te iskazao očekivanja dobre i plodonosne suradnje između Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i institucije Tajništva Vakufa na čijem je čelu.

Muftija posjetio državni Univerzitet u Kuvajtu

Svoj boravak u Kuvajtu muftija je iskoristio kako bi posjetio državni Univerzitet u Kuvajtu te se susreo sa čelnim ljudima Univerziteta a poseban sastanak imao je sa dekanom za šerijatske znanosti dr. Fahd Er-Rašidijem. Dekan je upoznao muftiju sa programom koji provodi ovaj fakultet te pozvao da Mešihat šalje bar dva studenta godišnje kako bi, uz njihovu potporu, studirali u Kuvajtu. Razmatrane su i druge mogućnosti suradnje te iskazano obostrano zadovoljstvo ovom posjetom i susretom.

Susret muftije i zamjenika ministra vanjskih poslova Kuvajta zaduženim za Europu

Nakon susreta s ministrom vanjskih poslova i prvim potpredsjednikom Vlade Države Kuvajt Nj. E. šejhom Sabah Al – Halid Al-Hamad Al – Sabah, dogovoren je radni sastanak sa njegovim zamjenikom zaduženim za Europu g. Nasirom Es-Sabiih. Na ovom sastanku sačinjena je analiza ove posjete te su definirane konkretne smjernice kako bi se zajednički moglo djelovati. Uz veliku zahvalnost na jasnim i konkretnim smjernicama završen je sastanak u Ministarstvu vanjskih poslova Države Kuvajt.

Muftija dr. Hasanović sudjelovao na svečanosti završetka natjecanja učača Kur’ana u Kuvajtu

Dvadeset godina u kontinuitetu Ministarstvo vakufa Države Kuvajt organizira na razini cijele države natjecanje učača Kur’ana u raznim kategorijama i uzrastima. Završna svečanost se odvija na dvori Emra Države Kuvajt Nj. V. Sabah Al – Ahmed Al – Džabir As-Sabah. Tako je i ove godine u srijedu 8. 02. upriličena velika manifestacija kojoj su pribivali svi ministri, premijer, predsjednik Parlamenta kao i Nj. Visočanstvo Emir Države Kuvajt. Muftija dr. Hasanović bio je specijalni gost ove manifestacije te uživao u programu gdje je 105 najboljih poznavatelja Kur’ana, okupljenih na ovoj manifestaciji, dobolo svoju nagradu iz ruku Emira Države Kuvajt. S ovom manifestacijom počinje i obilježavanje godišnjice nezavisnosti Države Kuvajt pa je i stog naslova bilo sve u znaku svečanosti.