U galeriji Nacionalne knjižnice Kraljevine Maroko u Rabatu, u ponedjeljak 15. lipnja 2015. godine, svečano je otvorena izložba fotografija „Zagrebačka džamija – duhovni pogledi na islam u Hrvatskoj“ (“La Grande mosquée de Zagreb – regards spirituels sur l’islam en Croatie”), autora zagrebačkog fotografa Zorana Filipovića.

Izložbu je u povodu proslave Dana državnosti Republike Hrvatske uoči ramazana otvorio hrvatski veleposlanik u Maroku, gospodin Zvonimir Frka Petešić, u nazočnosti oko 250 uzvanika iz političkog, kulturnog i javnog života Kraljevine Maroko te predstavnika diplomatskog zbora, među kojima oko pedeset veleposlanika, od kojih 15-ak iz muslimanskih država.

Ova izložba, koja će biti postavljena do 24. srpnja u najprestižnijem i najposjećenijem javnom prostoru marokanske prijestolnice pruža priliku, kroz fotografije zagrebačke džamije i umjetnički pogled na vjerski život njenih vjernika, marokansku javnost upoznati s muslimanskom sastavnicom hrvatskog društva, najstarijom i autohtonom muslimanskom zajednicom srednje Europe. Izložba je popraćena tekstovima o povijesti zagrebačke džamije te povijesti islama u Hrvatskoj te dugogodišnjih veza između Hrvatske i muslimansko-arapskog svijeta.

Posjetitelji će kroz izložbu tako doznati da je Herman Dalmatin bio jedan od glavnih autora prvog prijevoda Kur’ana na latinski jezik (1143.), da je 1916. islamu priznat status tradicionalne religije, čime je Hrvatska postala druga europska zemlja koje je to učinila, te da su hrvatski muslimani jedni od rijetkih u Europi koji uživaju pravo ne raditi na islamske blagdane.

Izložbu je organiziralo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Rabatu u suradnji s Nacionalnom knjižnicom Kraljevine Maroka u Rabatu i autorom, te uz potporu Zaklade Hrvatska kuća.

  1. E. Zvonimir Frka Petešić, veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Maroko, tom prilikom je naglasio dobru suradnju s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj kao i odlično riješeno pitanje uređenja islamske zajednice, kao i drugih vjerskih zajednica u našoj zemlji.

“Organiziranjem ove izložbe, želja nam je pokazati da je Islamska zajednica u Hrvatskoj i muslimani prisutni već više od tri stoljeća u Hrvatskoj, te da su dio hrvatskog identiteta”, rekao je veleposlanik Frka Petešić.

“Hrvatska se često doživljava isključivo kao katolička zemlja. Istina je da muslimani čine samo 1,5% stanovništva, ali to je najstarija muslimanska zajednica u srednjoj Europi, a mi smo jedina zemlja Europske unije, gdje su naši muslimanski sugrađani slobodni ne raditi na Ramazanski Bajram i Kurban-Bajram”, naglasio je veleposlanik Frka Petešić.

Također je napomenuo da će 2016. godine, Republika Hrvatska proslaviti 100. obljetnicu saborskog priznanja islama kao službene religije. “Riječ je o trećem najstarijem zakonskom priznanju islama u Europi”, podsjetio je diplomat, ističući pritom da je mnogo prije toga, “još davne 1143., veliki hrvatski arabist, Herman Dalmatin, zajedno s Englezom Robertom Chesterom, prvi preveo Kur’an na latinski jezik.”

Vrijedi napomenuti da je Kraljevina Maroko u travnju 1992. godine bila jedna od prvih zemalja koje su priznale neovisnost Republike Hrvatske. Također, prije dvije godine Kraljevina Maroko je otvorila svoje veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj. Republika Hrvatska je otvorila svoje veleposlanstvo u Rabatu  1996. godine, te uz Kraljevinu Maroko, veleposlanstvo pokriva osam drugih zemalja što pokazuje važnost koja se pridaje Maroku.

U sklopu službene posjete Kraljevini Maroko, muftija dr. Aziz Hasanović posjetio je spomenutu izložbu, pritom izrazivši oduševljenje njenim postavom kao i organizacijom iste.

U 2016. godini, stogodišnjici pravnog priznanja islama u Hrvatskoj će biti prilika, kroz mnoge događaje u organizaciji Islamske zajednice u Hrvatskoj, da se podsjetimo na važnost i povijesnu ulogu koju zauzima naša Zajednica.

B. Meškić