sejfo

NA AHIRET PRESELIO SEJFO EF. HODŽIĆ           

Prijanovići, 01. siječnja 1947. – Pula, 22. lipnja 2013.

U subotu 22. lipnja 2013./13. š’abana 1434. h.g. na boljo svijet je preselio dugogodišnji imam u Puli Sejfo ef. Hodžić. Sejfo ef. je zapravo prvi imam koji je u dužem vremenskom periodu obnašao tu časnu dužnost u Puli a do 1992. bio je i jedini imam u Istri.

Očito, Sejfullah ef. je vrijedno zasijao Božju njivu koju Istrom zovemo, sa dovom Uzvišenom da njegov trud primi. Očigledno, Uzvišeni je primio njegove dove jer su plodovi vidljivi. Kako nas je Poslanik a.s. obavijestio u svome časnom hadisu ti plodovi će trajno pristizati onima koji su ih zasijali i na Ahiretu. Prema mjestu na kome smo mu klanjali dženazu namaz su ga ponijeli njegov sin Ahmed i njegove kolege i učenici, gdje se od njega nadahnutim govorom prvi oprostio njegov učenik a sada glavni imam u Puli prof. Esad ef. Jukan.

DSC01024

Danas u Puli djeluju dva visoko-obrazovana imama, obadvojica njegovi učenici iz mekteba i dvije, isto tako, visokoobrazovane muallime, a u Umagu, Poreču i Labinu još tri imama. Istra danas ima najveći broj medžlisa od svih županija u R. Hrvatskoj. Osim toga iz Pule je, poslije Zagreba, najveći broj svršenika Zagrebačke medrese „Dr. Ahmed Smajlović“. Šef kabineta muftije zagrebačkog mr.sc. Nermin ef. Botonjić, svršenik Zagrebačke medrese, mi jednom prigodom reče da je pohađajući mekteb pred Sejfom ef. zavolio imamski poziv.

DSC01017

Dženazu-namaz je predvodio a potom i vrlo dirljiv oproštajni govor održao muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

DSC01031

DSC01035

Govor muftije dr. Aziza ef. Hasanovića na dženazi Sejfi-efendiji

“Svaka duša će smrt okusiti a potom ćete se svi Nama vratiti.” – Kur’an

Ajet koji sam proučio znao je i naš rahmetli Sejfo-efendija i njemu mnoge generacije poučavao, a najstarije upozoravao. Evo nas danas još jednom svjedočimo istinitosti tvrdnji Uzvišenog Allaha dž. š. S ovoga je mjesta Sejfo-efendija mnoge ispratio, a danas mi po Božjem određenju ispraćamo njega na drugi, bolji i vječni svijet. A kad sve uzmete, ubrojite i oduzmete, sve to brzo prođe. Prije nepunih 67 godina, u mjestu Prijanovići kod Kladnja, od oca Ismeta i majke Hanke, rođen je Sejfo eTeško poratno vrijeme u Kladnju i okolici, a stariji se sjećaju statusa kažnjeničkih općina, te rana smrt oca usložile su djetinjstvo rahmetli Sejfe-efendije.

Međutim, duh islama i želja za vjerskim obrazovanjem i imamskim pozivom bila je jača, nego su to bile opstrukcije, obeshrabrivanja te odgovaranja od upisa Gazi Husrev-begove medrese. Mnogima je u to vrijeme vjera smetala, posebice vladajućoj garnituri, pa je logično i da su činili što je bilo u njihovoj moći da što više ostane vjerski neobrazovanih, a obitelj i rodbina su se bojali takvog eksponiranja, znajući da stupanje na društvenu vjetrometinu bez ikakvih zaklona značilo je i neizvjesnu budućnost.fendija Hodžić.

Svega ovoga bili su svjesni i Sejfo-efendija, a posebno njegova obitelj. Međutim, nisu se dali pokolebati, iako je to značilo rano se odvojiti od obitelji, a medresa je tada trajala dulje nego što traje danas. Nakon uspješno završene medrese kreće imamski put Sejfe-efendije. Proći će u svome životnom vijeku Sejfo-efendija i Sarajevo, i Prijedor, i Doboj, i Derventu, i Pulu, i Belgiju, i Francusku. Svugdje je Sejfo-efendija bio gdje je trebalo i kad je trebalo biti; za islam i za zajednicu ništa nije žalio, a ponajmanje sebe. Ponajbolji dokaz ste upravo vi danas ovdje, draga braćo i poštovane sestre. Vi znate najbolje da su prije Sejfe-efendije imami dolazili i odlazili, ostavljali manje ili više dubok trag. Zato ih se svih s radošću sjećamo i Uzvišenog Stvoritelja Allaha dž. š. za njihovu nagradu molimo. Međutim, Sejfo-efendija ostat će poseban i njegov doprinos razvoju ove zajednice u Puli i u Istri kakvu je danas imamo je ogroman.

Temeljem čega ovo govorim? Čuvši za preseljenje na Ahiret Sejfe-efendije obuzela me tuga i žal, znao sam za neke njegove uspjehe i zasluge, ali htjedoh vidjeti i kroz arhivu što je sve to Sejfo-efendija učinio za Islamsku zajednicu u Hrvatskoj, a posebice u Istri. Prije svega, došao sam do spoznaje da je on prvi imam koji je imao mogućnost i želju da ostane u Puli i u Istri. Gledaju vas danas ovdje, i ne umanjujući zasluge i drugih imama, dapače, uzimajući i njih u obzir, jer svi su imami s istim ciljem i poslanjem, mogu sa sigurnošću reći da je – uspio. Sejfo efendija Hodžić bio je pionir razvoja Islamske zajednice ne samo u Puli, nego i u cijeloj Istri. Stariji pamte da je Sejfo-efendija stigao podučavati djecu Umaga, Poreča, Rovinja, Labina, Raše, Kršana i brojnih drugih istarskih mjesta…, sve je sam Sejfo-efendija stizao budući da u to vrijeme nije bilo nikoga da mu pomogne. Radom Sejfe-efendije i jačanjem zajednice u Labinu, a kasnije u Poreču i Umagu, stekli su se uvjeti, pa je stiglo još imama, a daljnju povijest razvoja manje-više znamo. Treba naglasiti da je Sejfo-efendija bio pokretač i jedan od prvih u Hrvatskoj koji je u svojoj sredini uspio pokrenuti Islamski vjeronauk u školama, a to je bilo u Ekonomskoj školi još 1993. godine, kada na mnogim mjestima niste baš ni smjeli reći da ste musliman, što je dokazom i dobrih odnosa muslimana i ostalih građana Grada Pule, a u prilog tome govori i činjenica da je nakon toga otvorio veliki broj škola u Puli za Islamski vjeronauk. Davao se Sejfo-efendija kada je trebalo pomoći brojnim izbjeglicama, a od stresa i iscrpljenosti u to vrijeme, Sejfo-efendija prošao je teško iskušenje bolesti, koju je Božjom voljom i odredbom nadjačao. I nastavio je gdje je stao, a danas gledam vas, gledam u njegove učenike, od kojih su i naši imami ovdje, gledam u plodove rada Sejfe-efendije i sa sigurnošću mogu reći da je ostavio mnogo časnih i dobrih djela koja i iza njegova preseljenja ostaju teći. Svaki namaz, svaka sura, svaki ajet, svako dobro djelo koje učenici njegovi učine, imat će koristi, ako Bog da, i Sejfo-efendija, što ih je tomu podučio. Ovo su dani ša’bana, mjeseca pripreme za ramazan. Allah dž. š. se smilovao našem Sejfi-efendiji pa ga je sebi pozvao u danima Berata, u danima oprosta, u danima milosti, a lijepi su to znaci draga braćo i sestre. Molim Uzvišenog stvoritelja da se smiluje našem Sejfi-efendija da mu njegove grijehe, tragom Berata, oprosti i da bude od onih koje je Allah dž. š. spomenuo u Kur’anu u suri El-Fedžr, Kazavši:
27 A ti, o dušo smirena,
28 vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan,
29 pa uđi među robove Moje,
30 i uđi u Džennet Moj!

Ukoliko je nekome nešto Sejfo-efendija ostao dužan materijalno, molim vas da se obratite obitelji koja će dug izmiriti, a ukoliko se nekome nenamjerno zamjerio ili mu što nažao učinio hoćete li mu halaliti.

Supruzi Senadi, sinu Ahmedu i kćerki Ameli izražavam svoju najiskreniju sućut i molim Uzvišenog Boga da Sejfullah ef. uvede u dženetske bašče.

Pred plemenitu dušu našeg Sejfullah efendije ridaen lil-Lahi el-Fatiha!

DSC01051

Na kraju smo našeg dragog Sejfullah ef. ispratili  na put kući u Bosnu gdje će njegovi zemni ostaci biti predani rodnoj grudi na sarajevskom gradskom groblju Vlakovo.