Hasan Gezer (121) nastanjen u Siirtu ima 10 djece, 213 unučadi, a praunučadima i njihovoj djeci ne zna tačan broj.

Hasan Gezer, u čijoj ličnoj karti piše da je rođen 01.07.1892. godine, živi u ulici Ulus. Uprkos činjenici da ima 121 godinu, živi na krajnje zdrav način. Hasan Gezer živi sa najmlađim sinom Abdullahom Gezerom (70), a svoje vrijeme najčešće provodi u ibadetu.

Dedo Gezer je rekao da je rođen u mjestu Eruh, nedaleko od Siirta, da pretpostavlja da ima više od 120 godina, te da je otac ukupno 10 djece, od kojih su pet njih kćerke.

Iako je već davno zagazio u pozne godine života, Gezer i dalje može da posti. U stanju je da se sam brine o sebi, a zahvaljuje se Allahu jer je sposoban da živi bez ičije pomoći.

Ispričao je da je nekada živio u planinama, na visoravnima gdje se bavio stočarstvom, pojašnjavajući da je čitav svoj život proveo živeći nomadskim načinom života.

” Ranije smo živjeli na selu, sada stanujemo u gradu. Prodali smo i stoku. Živimo između četiri zida i čekamo odlazak na vječni svijet. Bio sam rođen u doba ruskog rata, ali se ne sjećam tih vremena. Ne sjećam se puno toga od prije 100 godina, ali djetinjstvo sam proveo teško, u neimaštini. Godinama sam čuvao stoku u prirodi, hranio se prirodnom hranom. Moj dug i zdrav životni vijek dugujem tome. Sam Allah zna zašto sam poživio ovoliko dugo. Hranio sam se sirom, hljebom od pšenice, ječma i kukuruza, a pio sam i puno mlijeka. Na visoravnima smo se hranili raznim biljkama. Uvijek sam živio u prirodnom okruženju. Sada se slabo krećem. Ne radim. Klonuo sam. Nekada sam bio čoban. Ne volim ovo vrijeme, kamo sreće da se mogu vratiti u ondašnje vrijeme, rekao je Gezer.

U ovoj zemlji svi su braća

Gezer je govorio i o procesu riješavanja problema terorizma u Turskoj, koji, kako je rekao, podržava. Dedo Hasan je rekao kako se nada da će se prolijevanje krvi zaustaviti, “Želim mir. Da dođe mir i spokoj. Ne prihvatam krvoproliće. U ovoj zemlji svi smo mi braća. Svi muslimani čine ummet Poslanika Muhammeda. Svi želimo mir. Ranije nije bilo takvih događaja, kasnije se uvuklo u društvo. Društvo je nekada bilo mirnije”.

Najmlađi sin ima 70 godina

Abdullah Gezer (70) je rekao da je on najmlađi sin dede Hasana, ističući da sa ostalom braćom i sestrama, zatim njihovom djecom, unučadima i praunučadima čine jednu ogromnu porodicu. “Samo jedan brat ima 20 djece, tako da pretpostavljamo da otac ima oko 213 unučadi”.

Dilšah Gezer (12) je kazala da njen dedo ne zna turski jezik i da mu je ona prevodilac, te da ga svi mnogo vole. Ona je kazala da uživa u vremenu koji provodi sa starim dedom, a svojim vršnjacima je poručila da svojim djedovima posvete što više vremena.

S druge strane, prema Wikipediiji, u istraživanju po imenu ” Najstariji ljudi”  stoji da je najstariji muškarac ikada bio Li Ching-Yuen, koji je živio između 1736-1933. odnosno 197 godina, a da je drugi muškarac koji je najduže živio na svijetu bio Zaro Aga iz Turske, koji je živio 157 godina, u periodu od 1777-1934. godine.

Japanac Jiroemon Kimura (116), koji je ušao u Guinessovu knjigu rekorda kao najstariji muškarac na svijetu, preminuo je u junu mjesecu.

IZVOR: TRT