Danas 10. listopada 2013. muftiju dr. Aziz ef. Hasanovića danas je posjetio Nj. E. g. Kenneth Herbert Merten veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj. U pratnji Nj. E. g. Kenneth Herbert Mertena bili su g. Scott Lang – drugi tajnik, te gđa Metka Jelenc. Muftija se zahvalio na posjetu uvaženom veleposlaniku, te je izrazio zadovoljstvo zbog susreta, tim više što postoje mnogi segmenti u kojima se može surađivati, a posebice kada je u pitanju razmjena iskustava, budući da je iskustvo i tradicija koje SAD imaju neprocjenjivo i sigurno se ima mnogo za naučiti. Muftija je upoznao veleposlanika s aktivnostima koje se provode u okrilju Islamske zajednice kao i o onima u kojima njeni predstavnici sudjeluju. Posebno je istaknuo položaj koji Islamska zajednica ima u Republici Hrvatskoj te otvorenost hrvatskog društva i visoku razinu integracije muslimana. Također, muftija je kazao da to imamo zahvaliti i modelu koji je jedinstven u Hrvatskoj i koji je moguće primijeniti i u ostalim zemljama Europe posebice članicama Europske unije, te da mi kao najmlađa članica možemo dati svoj doprinos u rješavanju gorućih pitanja vjerskih manjina. Muftija je rekao i da je postignuta izuzetna suradnja s Ministarstvom vanjskih poslova kao i s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske posebice u segmentu obuke hrvatskih vojnika učesnika NATO mirovnih misija, a na zavidnoj razini je i suradnja sa svim državnim institucijama.
Nj. E. g. Kenneth Herbert Merten se zahvalio na prijemu te na prezentaciji Islamske zajednice. Posebno ga je zanimala uspješnost rješenja pitanja položaja Islamske zajednice u Hrvatskoj te je rekao da je muftijino viđenje rješenja pitanja vjerskih manjina smisleno i zanimljivo. Naglasio je da postoji mogućnost i spremnost veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj za suradnjom na mnogim poljima, a posebno u razmjeni studenata i visokokvalificiranih predavača. Muftija je ukazao da postoji mogućnost učešća na simpozijima koji se organiziraju u okrilju Islamske zajednice u Hrvatskoj te je dogovoreno da će se o ovome razgovarati kako bi se dogovorili konkretni projekti. Nj. E. g. Kenneth Herbert Mertena je zanimalo i muftijino viđenje situacije u Srebrenici i mišljenje o tomu na koji način će se odraziti popis stanovništva na daljnje tokove prilika u Bosni i Hercegovini. Muftija je rekao da je popis svakako bio potreban da se dobiju podaci, međutim vrijeme i okolnosti pod kojima se provodi i nije najbolje. Svakako, popis, čije rezultate svi željno iščekuju, neće se moći koristiti za strateška planiranja, a njegova relevantnost je upitna posebno zbog stalnog pokušaja u manjem BiH entitetu da se nerealno prikaže stanje jednog naroda na način da se uvoze popisnice ispunjene u Srbiji s jedne strane i da se onemogućuje drugima da se izjasne ili da se popišu. Muftija je pohvalio angažman američkog veleposlanstva u Sarajevu koje je svojim nesebičnim doprinosom pomoglo što bolje organiziranje popisa te sprječavanje, koliko je to bilo moguće, kršenja važećih zakona.
Na kraju, muftija je uručio prigodan poklon Nj. E. g. Kenneth Herbert Mertenu povodom njegovog prvog posjeta, a zajedno su izrazili želju i nadu za skorim ponovnim viđenjem.