Kada je 1995. godine došao na vlast bio je među najmlađim vladarima svijeta


ŠEJH HAMAD BIN KHALIFA AL THANI

Emir države Katar 

Ovo je treća godina otkako se muslimanski svijet nalazi u novim prestrojavanjima koja na žalost nisu bez goleme prolijevane krvi. Arapsko proljeće, kako ga nazivaju politički analitičari jedno je od najvećih svjetskih događaja. To su pokušaji arapskoga svijeta da u svoje sustave uvedu demokraciju, jedan od najvećih političkih nedostataka ovog svijeta. Jedan od pionira novih kretanja u arapskom svijetu je Emir države Katar Šejh Hamad bin Khalifa Al Thani koji ne žali ni truda ni materijalnih izdataka u nastojanjima da pokrene nove snage, kadre u promjeni stanja u tom svijetu. Zahvaljujući Katarskom Emiru ova je zemlja organizirala brojne mirovne konferencije između arapskih zemalja. Kada je nakon revolucije Egipat zapao u tešku ekonomsku krizu Katar je uskočio s pomoći od šest milijardi dolara. Katar je postao nositelj novih kretanja i na Zapadu. On je prva zemlja arapskog i islamskog svijeta koja je dobila organizaciju svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine. Katar je organizator brojnih sportskih, političkih, ekonomskih, međuvjerskih konferencija. Emir Katara Šejh Hamad bio je prvi i jedini arapski vladar koji je 23. listopada 2012. godine posjetio područje Gaze i svojim posjetom pružio nadu palestinskom narodu koji se nalazi u neizdrživom položaju, pod izraelskom okupacijom. Šejh Hamad uspio je okupiti različite političke frakcije u Libanonu i tako spasiti zemlju od ponovnog građanskog rata. Katar je bio mjesto razgovora i dogovora zaraćenih strana u sudanskoj pokrajini Darfur.

Katar je na čelu zemalja koje pomažu revolucionare u Siriji i milijunski broj izbjeglica iz ove zemlje. Ovih dana na ministarskoj konferenciji Arapske lige u Dohi, Emiru Katara izražena je posebna zahvalnost za sve što čini u korist arapskoga svijeta.

Njegova je najveća zasluga po mnogima što je informativnom sustavu islamskih i arapskih zemalja podario satelitski TV kanal El-Džeziru čijim je djelovanjem i istinskim informiranjem postao sinonim istine u svijetu. Osim što u svijet prenosi kvalitetne informacije, El-Džezira je zavirila u sve pore muslimanskog svijeta i omogućila mnogima da izraze svoja stajališta i slobodno izraze svoje misli.

Katar je trenutno najveći donator u izgradnji mesdžida i drugih islamskih institucija u svijetu. Katar je u Hrvatskoj donirao cjelokupna sredstva za izgradnju Islamskog centra u Rijeci, donirao sredstva za kupnju objekta za mesdžid u Zadru, pomogao izgradnju mesdžida u selu Bogovolji, pomogao nabavku namještaja u Islamskom centru u Zagrebu, te druge donacije. Za to se i postavlja pitanje tko je na čelu države Katar.

Šejh Hamad bin Khalifa Al Thani rođen je 1952. godine u Dohi u Kataru. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Kataru, a zatim ga otac šalje u Englesku na prestižno vojno učilište Sandhrst gdje je uspješno okončao studije u srpnju 1971. godine. Dana 31. svibnja 1977. godine imenovan je prestolonasljednikom Katara, ministrom obrane i predsjednikom Komiteta za razvoj Katara. Godine 1979. postao je lider mladeži Katara i na toj dužnosti ostao sve do 1991. godine. I konačno 27. lipnja 1995. godine postao je vladar države Katar. Odmah po stupanju na čelo države Šejh Hamad kreće u bitku za izgradnju moderne države Katar. Sve državno bogatstvo stavljeno je u službu ekonomskog razvitka. Katarsko bogatstvo sastoji se u hidrokarbonatima, u plinu i nafti. Ova je zemlja jedna od najbogatijih plinom. Prema nekim podacima do kojih smo mogli doći Katar godišnje izveze nafte i plina u visini od oko 65 milijardi američkih dolara. Nedavno smo objavili podatak da katarska vlada misli i na budućnost. Tako na primjer objavljeno je da Katar ima sigurnu budućnost za narednih 100 godina. Golemi viškovi financijskih sredstava uloženi su u privredu i industriju zapadnih zemalja i zemalja u svijetu.

Š.O.

Ostavite odgovor