Slika Bajram-namaza bosanskih muslimana u Štutgartu

U danima pred kršćanski blagdan Uskrs iz muslimanskih redova čuo se poziv njemačkim vlastima da po ugledu na kršćane i muslimani dobiju po jedan neradni dan za Ramazanski i Kurban-bajram, koji na žalost do danas nemaju kao ni ostala elementarna vjera prava. Predsjednik Vrhovnog savjeta muslimana Njemačke Ejmen Mezajk zahtjeva od njemačkih vlasti da se muslimanima u ovoj zemlji omogući službeno obilježavanje dva velika islamska blagdana. U razgovoru s dopisnikom El-Džezira Net Mezajk je istakao da po jedan dan dva bajrama treba osloboditi muslimane radnih obveza, a ne i one koji nisu muslimani. On smatra da bi ovakva uredba trebala uključivati sve državne zaposlenike, škole i školske institucije. Prema neslužbenim procjenama u Njemačkoj živi i radi oko četiri milijuna muslimana, a neke smjelije procjene kažu i svih 4,5 milijuna.

Ejmen je istakao da bi gesta njemačke vlade da muslimanima osigura neradna dva dana za bajrame bila vrlo pozitivno ocjenjena nakon niza pismenih i verbalnih napada u javnosti na islam i muslimane. Neki od tih napada dolazili su i od samog vrha njemačke državne uprave.
Ejmen Mezajk ističe da bi proglašenje dvaju bajrama blagdanima pomoglo integraciji muslimana u njemačko društvo.
Mezajk je mišljenja da bi uredbu o priznanju dvaju bajrama blagdanima njemačkih muslimana trebalo usvojiti kroz Bundestag ili Bundesrat i to bi mogao biti dobar uvod u službeno priznanje islama u ovoj zemlji. Kao što je poznato njemački grad Hamburg je u skupštini grada muslimanima odobrio blagdane ramazanskog i kurban-bajrama i ovaj je grad u kolovozu prošle 2012. jedini Njemačkoj grad koji je svojim muslimanima počeo rješavati elementarna prava. Zanimljivo je također istaći da je jedna od najvećih elektronskih industrija u Njemačkoj, poduzeće Roberta Buša muslimanima odobrilo po jedan slobodan dan na ramazanski i kurban-bajram i to na zahtjev i preporuku predsjednika Vrhovnog muslimanskog savjeta gospodina Ejmena Mezajka. Nedavno je ministrici rada Ursuli Von Delain upućena studija koja zahtjeva da se muslimani, židovi i kršćani izravnaju u radnim pravima i obvezama, što do sada nije slučaj. U istoj studiji nalazi se i prijedlog da slobodna dva dana bajrama budu uključena u ugovore o radu.

U sjevernim njemačkim oblastima postoji praksa da se muslimanima radnicima odobrava po jedan dan blagdana ramazanskog i kurban-bajrama s tim da im se ta dva dana odbiju od godišnjih odmora ili ih nadoknade tijekom godine. Međutim, ubrzo je s njemačke službene strane stigla reakcija na prijedlog da se muslimanima odobre plaćeni neradni dani. Ministar rada pokrajine Sjeverna Rajna Guntram Šnajder izjavio je da je odobrenje neradnih dana nekršćanima nemoguće iz ekonomskih razloga. On se složio s praksom poduzeća u njegovoj pokrajini da odobravaju neradne dane za vrijeme bajrama koji im se odbijaju od godišnjih odmora ili ih narade.

Prijedlog koji se nalazi u predanoj studiji prihvatljiv je za opozicionu stranku SPD. Glavna odgovorna za vjerska pitanja u stranci Cristina Rais rekla je da se njena stranka slaže da muslimani i židovi za svoje blagdane dobiju neradne dane. Međutim, stranka CDU odbija ovaj prijedlog pod izgovorom da u Njemačkoj nema islamske tradicije kao što postoji kršćanska.

Za vrijeme vlasti SPD u čijoj koaliciji su bili Zeleni Njemačke, predstavnici Zelenih predlagali su da njemački Bundestag usvoji zakon po kome će dva muslimanska bajrama biti njemački blagdani. Tada su sve stranke i pozicija i opozicija odbili ovaj prijedlog Zelenih.

Ostavite odgovor