Nogometaši popularnog turskog kluba Galatasaraya, koji se trenutno nalaze na pripremama na u Lesceu kod Bleda u Sloveniji, danas su klanjali džuma-namaz u 15-tak kilometara udaljenim Jasenicama.

Četiri igrača su se sa šefom stručnog štaba, trenerom Fatihom Terimom na čelu, pomiješali među vjernike, mahom Bošnjake porijeklom iz Bosne i Hercegovine i obavili svoju vjersku dužnost.

Munzir ef. Čelenka, imam iz Jasenice rekao je da su sinoć dobili poziv iz hotela u kojem su bili smješteni nogometaši Galatasaraya s upitom kada i gdje se klanja džuma-namaz.

“Ovo je dokaz da sport i vjera idu zajedno. Ja sam kao musliman ponosan na ove nogometaše koji su danas bili na džumi kao i na njihovog trenera Fatiha Terima, jer se ne stide da prakticiraju svoju vjeru. Ovo je nama muslimanima u Sloveniji dobar primjer, dobar primjer našoj omladini da moramo njegovati svoju tradiciju i da ne smijemo dozvoliti asimilaciju. Džamija je bila puna ponosne omladine koja je pored sebe u safu gledala velike zvijezde kako skrušeno padaju Gospodaru na sedždu”, kazao je ovom efendija Čelenka.

Ovo nije prvi put da su nogometaši Galatasaraya prisustvovali džuma-namazu u Sloveniji.

Prije dvije godine, također, su bili na pripremama na Bledu, pa u i tada klanjali džuma-namaz u Jasenicama.

Izvor: TRT