Poziv na dijalog i poštivanje vjerskih osjećaja bila je tema okrugloga stola koji su u srijedu 21. siječnja u Islamskome centru u Rijeci organizirali Ekumenski odbor grada Rijeke i Islamska zajednica u Rijeci.

Skup je na početku pozdravio domaćin, glavni riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović koji je poručio da je susret organiziran u povodu nemilih događaja u Parizu te vrijeđanjem vjernika i građana RH predstavom "Hrvatsko glumište" koja je na repertoaru HNK-a Ivana pl. Zajca. "Ja jesam za slobodu izražavanja ali sloboda mora imati svoju granicu i ta sloboda ne bi trebala vrijeđati osjećaje onih kojima su neke stvari svete. Stoga je i ovaj skup organiziran ne radi provokacije, nego upravo poziva na dijalog koji će rezultirati da se nastale tenzije smire i ne ponove."

Govoreći o reakcijama Zapada nakon terorističkoga napada na redakciju Charlie Hebdoa, podsjetio je da je taj časopis kontinuirano vrijeđao ne samo muslimane, nego i pripadnike ostalih vjeroispovijesti. Ne opravdavajući terorizam, podsjetio je na poruke pape Franje i muftije Aziza ef. Hasanovića koji su jasno poručili da sloboda medija i umjetnosti moraju imati svoje granice. Pripadnici vjerskih zajednica aktualne tenzije moraju spuštati, a ne dodatno zaoštravati. Na ovome svijetu ima mjesta za sve, rekao je Mujkanović. "Zajedno moramo o svemu razgovarati i svatko mora početi od sebe ako želi pridonijeti dobrobiti čovječanstva."

Govoreći o slobodi izražavanja profesor na Teologiji u Rijeci dr. Milan Špehar kazao je kako se taj termin olako shvaća i prečesto ga se koristi tamo gdje te slobode nema. Osvrčući se na grad Rijeku i njezinu multikulturalnost istaknuo je da na riječkom primjeru Europa može učiti. "Ta multikulturalnost nije postignuta s političkog stajališta, nego susreta poput ovoga koji se dogodio u Islamskom centru i kojega iniciraju sami predstavnici vjerskih zajednica. Mi se jako dobro slažemo i zbog toga molimo za jedinstvo kršćana. Politika nas želi zavaditi, a mi smo dijaloški jaki. O tom ekumenskom ali i međureligijskom zajedništvu svjedoče i nedavne riječi pape Franje i muftije Hasanovića o nemilim događajima u Parizu i svijetu. Pročitate li obje poruke vidjet ćete da su one iste", poručio je Špehar. "Politika koja se hvali našim zajedništvom, u praksi nas razdvaja iako bi nas trebala spajati. Slika našeg zajedništva mogla bi obići svijet kao primjer", kazao je.

S njim se složio i pastor Baptističke Crkve u Rijeci Giorgio Grlj koji je poručio da je u nekim zemljama nezamisliv dijalog na međureligijskoj razini. "Vjerojatno je rezultat našeg dobrog odnosa temeljen na osobnom duhovnom razvoju svakog pojedinca. Tada čovjek zna tko je i progovara iz vlastitog identiteta koji nije fiksiran. Iz onoga što jesam, ne bojim se susreta i dijaloga s drugim." Govoreći o predstavi "Hrvatsko glumište" i slobodi izražavanja i umjetnosti, poručio je da je sloboda za duhovno zrele ljude. Bog u kojega kršćanin vjeruje Bog je slobode i stvorio je čovjeka kao slobodno biće. Ali, taj slobodni prostor moramo osvojiti ljubeći bližnjega. Zbog toga mislim da sloboda ne znači biti rušitelj, nego ljubitelj bližnjega, rekao je Grlj.

"Neki bi htjeli da se predstava skine s repertoara, drugi žele smjenu redatelja, a ja bih silno volio da se redatelj pojavio na ovom okruglom stolu i da smo od njega mogli čuti razloge zbog čega radi to što radi. To je jedini način kako možemo ići naprijed. Kao što smo u otvorenom pismu javnosti naveli da vjerujemo da je redatelju predstave nakana kritičkim propitivanjem ispravljati društvene devijacije, a poučeni nedavnim nemilim događajem u Parizu, iz naravi našeg djelovanja, pozivamo da se umjesto nepotrebnog daljnjeg zaoštravanje odnosa, i provociranja zbog provokacije same, povede razgovor o vrijednostima koje društveni čimbenici zastupaju: sloboda, tolerancija, odgovornost i ljubav prema bližnjemu. Stoga mi je žao što g. Oliver Frljić nije došao na ovaj okrugli stol jer smo na nedavno održanoj konferenciji uputili poziv svima", rekao je Grlj.

"U predstavi 'Hrvatsko glumište' jedan narod proglašava se fašističkim i taj narod to mora otrpjeti jer je to sloboda umjetničkog izražavanja. S druge strane, isti redatelj ne može otrpjeti jednu provokaciju i fotografiranje dijela predstave zbog čega je gledateljici oduzeo fotoaparat i pozvao policiju. Postavlja se pitanje: Može li se provocirati cijeli narod nekritički, a istovremeno ne biti spreman otrpjeti provokaciju jednog fotoaparata", rekao je Grlj, dodavši: "U tom trenutku bismo se svi morali pitati poštujemo li dovoljno bližnjega, njegov identitet i njegove svetinje."

Otvoreno pismo javnosti koje potpisuje Ekumenski odbor grada Rijeke, a koje je nedavno predstavljeno na konferenciji za novinare, poduprli su predstavnici velike većine grada Rijeke i ako je Rijeka grad tolerancije, onda je dužna poslušati glas te većine, rekao je dr. Špehar. Istaknuo je nužnost dijaloga pod svaku cijenu ali i poručio da su svako nasilje i terorizam za osudu. Predstavu "Hrvatsko glumište" potrebno je maknuti s repertoara jer vrijeđa osjećaje većine ljudi ali nije nužno smijeniti intendanta nego je s istim potreban dijalog.

Okrugli stol okupio je i građane Rijeke, kao i intelektualce koji su izrazili svoje mišljenje o cijeloj situaciji. Prof. dr. Nenad Hlača s Pravnoga fakulteta kritizirao je repertoar HNK-a Ivana pl. Zajca rekavši da se publika nastoji privući provokacijama a ne kvalitetnim programom.

GLAS KONCILA, 25.1.2015.

VIDEOZAPIS PREUZET IZ DUHOVNIH IZAZOVA HRT-a od 23.1.2015.: