U organizaciji Medžlisa IZ-e Split a na poziv glavnog imama Vahid ef. Hadžića, u petak, 13. svibnja 2016. godine, u Splitu je gostovao ugledni predavač, prof. dr. Šefik ef. Kurdić, profesor Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.

Prof. Kurdić bio je hatib na džumi namazu kojom prigodom je istakao važnost i ljepotu slijeđenja vjere i ustrajnosti u tome. Ujedno je pozvao sve prisutne da dođu na već najavljenu tribinu istog dana poslije akšam namaza. Poslije džume, džematlije su mogle uz kahvu družiti se sa uglednim gostom. Neki su to druženje iskoristili da mu postave različita pitanja vezano za vjeru i vjerske propise.

Tribina s temom „Današnja iskušenja i njihova rješenja“, započela je u ispunjenom prostoru divanhane učenjem Kur’ana nakon kojeg je glavni imam uvodnoj riječi istakao važnost i položaj uleme (učenjaka) u islamu i osnovne crtice iz veoma bogate biografije prof. Kurdića.

Potom je prof. Kurdić govorio je o fenomenu iskušenja, o današnjem stanju muslimana, odnosu brata muslimana prema bratu muslimanu, kao i samom fenomenu iskušenja. Ukazao je na značaj razumijevanja fenomena iskušenja, njegovom značenju u životu vjernika, te razumijevanja poruke Kur’ana i sunneta Allahovog poslanika. U svom izlaganju naglasio je i važnost našeg odnosa prema Bogu, kao i odnosa prema samom sebi, te odnosa prema namazu i Kur’anu. Citirajući ajete i hadise koji govore o iskušenjima u životu vjernika prisutne je potakao na razmišljanja o Allahovim blagodatima, te njihovoj zahvali Allahu na blagodatima. Istakao je i da je vjernik uvijek na dobitku; ako ga zadesi dobro on zahvali Allahu, pa ga Allah nagradi, ako ga zadesi iskušenje on osaburi, pa ga Allah nagradi za njegovo strpljenje.

Poslije predavanja na navedenu temu održana je i promocija jedne od dvije najvažnije zbirke hadisa – Muslimove zbirke hadisa s komentarom. Prof. Kurdić je kao prevodilac, ukazao na značaj ovog djela i da je ovo kapitalno djelo, nakon Kur’ana i uz Buharijnu zbirku nešto što bi svaka muslimanska kuća trebala imati u svojoj biblioteci. Svi primjerci Muslimove zbirke hadisa iste večeri su rasprodani. Uslijedila je jacija namaz, nakon koje je cijenjeni gost uslijed svojih velikih obaveza morao se uputiti nazad. Molimo Uzvišenog Alaha da, prije svega, nagradi prof. Kurdića na njegovom trudu i vremenu kao i sve one koji su na bilo koji način pomogli i doprinijeli ovoj tribini.

V.H.