Svjesni asimilacijskih procesa, različitih izazova  društvene sredine za generacije muslimanske omladine koja više ne dolazi iz zavičajnih krajeva od Kosova do BIH kao njihovi roditelji već se rađaju, školuju, sklapaju prijateljstva i brakove u Hrvatskoj, džem’ati i Medžlisi Islamske zajednice u Hrvatskoj proteklih godina intenziviraju različite aktivnosti i sadržaje za mlade kroz Regionalna druženja, Parlaonice, izlete i ekskurzije, a sve sa ciljem umrežavanja muslimanske omladine te promoviranja islamskih vrijednosti.

S ciljem institucionalnog i kvalitetnijeg rada, djelovanja i povezivanja mladih u Hrvatskoj, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj utemeljio je  Ured za da’wu i mladež koji potiče, motivira rad omladine kroz džem’ate te prati sve aktivnosti i sadržaje za mlade sa ciljem očuvanja duhovnog i moralnog zdravlja mladih generacija koji su budućnost Islamske zajednice u Hrvatskoj.

U nedjelju, 01. ožujka 2015. u prostorijama Medžlisa islamske zajednice Karlovac održano je Drugo regionalno druženje mladih koje je pored mladih iz tri karlovačka džem’ata; Maljevca, Bogovolje, Karlovca, okupilo mlade iz Zagreba, Siska i goste iz Unsko-sanskog kantona.

Imami karlovačkog Medžlisa na čelu sa glavnim imamom Admirom ef. Muhićem kao i muallima Nejla potrudili su se da Drugo regionalno druženje kroz jednodnevni program protekne u znaku edukacije, kvalitetnih savjeta, smjernica, razmjene životnih priča i zabavni dio.

Omladinu iz susjednih džem’ata dočekao je ozarena i radosna lica sa riječima dobrodošlice  imam džem’ata Karlovac Damir ef. Livak koji je nakon podne-namaza u društvu omladine MIZ Karlovac sa gostima prošetao Karlovcom što je bila uvertira lijepom i kvalitetnom druženju koje je uslijedilo.

Nakon klanjanja ikindije-namaza, u prostorijama Medžlisa Karlovac  sudionike regionalnog druženja poselamio je i izrazio dobrodošlicu svima Admir ef. Muhić, glavni imam MIZ Karlovac  koji je u svom poetičnom stilu govorio riječima imama ali i stihovima što je izazvalo simpatije.

-Izabrali smo Karlovac sa željom da afirmiramo muslimansku mladež u ovom gradu, ali da je i potaknemo na razmišljanje u duhovnom smislu. Ovdje je mladež iz sva tri naša džemata, ali i iz Zagreba i Siska, te iz Bosne i Hercegovine. Tu su da se druže, da zajednički odstranimo sve poroke i da se okupimo oko duhovnih stvari, istaknuo je Admir efendija Muhić.

Također u svojstvu domaćina, omladini se obratio gradonačelnik grada Karlovca Damir Jelić koji je omladini poželio dobrodošlicu u Karlovac kao grad susreta, pozitivnih misli i lijepih emocija.

-Čast mi je da vam se mogu obratiti, iako je nedjelja, od srca sam se odazvao pozivu. Želim vam dati poticaj na putu na kojem jeste, a to je put sljedbe Svevišnjeg. Hrvatska je privilegirana, jer se iduće godine slavi sto godina odnosa prema islamu, a to je odnos kakav valja biti. To znači da je islam ravnopravan, iako je u Hrvatskoj u manjini, rekao je gradonačelnik Jelić.

Glavni imam MIZ Karlovac održao je predavanje na temu “Novi izazovi MIZ Karlovac” predstavljajući MIZ Karlovac kroz postojeće stanje vjersko-prosvjetnog života ali i perspektive u daljnjem radu.  Obzirom da je na dan regionalnog druženja omladine, bio i Dan neovisnosti BIH, Ferid Krak govorio je o važnosti našeg identiteta kroz osjećaj pripadnosti domovini naših roditelja, djedova i pradjedova te ukazao na nekoliko značajnih podataka iz povijesti BIH.

Posebnu pažnju privukao je Anis Pašalić, urednik sportskog programa na RTV USK koji je govorio na temu “Od alkoholičara do praktičnog vjernika” koji je sa mladima na vrlo jednostavan i emotivan način podijelio svoju životnu priču koja je bila ispunjena različitim porocima, lošim društvom i krizom braka da bi na kraju pronašao smisao i ulogu na ovom životu kroz ljepotu života u vjeri.

Nakon akšam-namaza, mr.sc.Mirza ef. Mešić održao je kratko i nadahnuto predavanje mladima kroz bratske savjete kako biti sretan i uspješan u životu primjenjujući kur’anske recepte ali i oplemenjujući svoj život kroz sunnet Božijeg poslanika.

Poslije predavanja, održan je kratki zabavni kviz kroz nagradna pitanja  i slatke odgovore, a ticala su se predavača i njihovih izlaganja. Omladina se natjecala u tome da pokaže i dokaže da je slušala predavanja, a poslije je popunjen Evaluacijski list o zadovoljstvu sa druženjem.

Prije jacije-namaza, na poticaj Mirze ef., svaki sudionik se predstavio što je dalo opuštajući karakter kraju druženja.

I kroz ovo druženje pokazalo se kako je ovo najbolji okvir, put i način vezanja naše omladine za džem’at ali i odgajanja i usmjeravanja ka putu istinskih vrijednosti sa kojima mogu uljepšati svoj život ali i oplemeniti svoje okruženje.

Čestitamo našim domaćinima u Karlovcu na gostoprimstvu i ugodnom druženju.

Piše: Alem Crnkić