Mladi ljudi koji žele uspostavljavati nova poznanstva ili osnaživati već postojeća prijateljstva sa onima s kojima dijele zajedničke vrijednosti jeste pohvalno djelo.

U vremenu današnjih izazova posebno za mlade ljude koji žele ostati na ispravnoj stazi, te osnaživati svoj pogled na život, pristup životnim izazovima i osnažiti svoj iman, druženje sa onima koji žele isto jeste najbolji način. Jer mladi se međusobno najbolje mogu razumjeti.

Lijepo je bilo, ne predvoditi, već biti u društvu mladih ljudi, studenata i studentica zagrebačkih fakulteta, nekoliko omladinaca iz Siska i Rijeke, na putovanju iz Zagreba i tijekom boravka u Grazu, točnije u domaćinstvu Islamskog kulturnog centra Graz sa mladim ljudima ovog vrlo dinamičnog i prosperitetnog džem’ata koji po mnogim aktivnostima, programima nadilazi standarni džem’at već se prepoznaje kao snažna ustanova za afirmaciju vjere, kulture, umjetnosti, sveukupnog identiteta mladog muslimana koji živi u Austriji.

Tijekom ugodnog putovanja zanimljivo je bilo slušati razmišljanja naše današnje omladine iz čijih riječi se osjeti ponos i stabilnost života u radosti vjere ali s druge strane  čuti i ideje s kojima žele oplemeniti svoj mladalački život.

Došli smo taman na podne-namaz u ambijent ili na teren IKC-a Graz, pred nama se već nazire reprezentativno zdanje budućeg Islamskog kulturnog centra skoro pa u centru Graza koje po projektno-arhitektonskom zdanju će predstavljati remek djelo, zamislite arhitekte austrijanca.

Zaista je baš taj arhitekta najbolje osjetio kontekst džamije i podneblja te prelijepo uklopio tradicionalnu arhitekturu sa suvremenim uzusima arhitekture davajući jedan sklad ljepote i umjetnosti.

Čim smo čuli od imama Fikret ef. Fazlića samo jedan detalj, a to je da će buduću džamiju koja je u obliku Kabe, okruživati jedno jezerce te da će čovjek iz saffa imati pogled samo na tu vodu, dobili smo dojam kako je to lijepo zamišljeno, puno simbolike i senzibiliteta povezanog sa mistikom vode u islamu.

Nakon podne-namaza uslijedio je ručak čiji se miris već širio samim dolaskom na teren IKC-a. Miris je ustvari i potvrdio kvalitet ručka za koji se tražila porcija više. Zaista lijep prizor vidjeti omladinu IKC-a Graz kako sa elanom poslužuju i uslužuju svoje prijatelje koji su im došli u goste.

Nakon podne-namaza, imam Fikret ef. Fazlić, izrazivši toplu dobrodošlicu proveo nas je zdanjem budućeg IKC-a Graz davajući nam dojam kompleksa koji će predstavljati arhitektonsko remek djelo ali prije svega nasušnu potrebu džem’ata koji je uvijek u porastu, a trenutno broji preko 800 aktivnih članova.

Sastavni dio posjete, pored druženja, bio je razgledavanje znamenitosti Graza. Zar i to nije simbolika. Muslimani Graz vole, to je njihov grad, grad odrastanja, nekome djetinjstva, grad njihovog znanja i studiranja, a mnogima i grad nafake i opskrbe.

Zato žele sa zadovoljstvom pokazati grad kojeg vole i osjećaju.

Biti u Grazu, a ne posjetiti jednu od najljepših europskih gradskih utvrda bilo bi prava šteta.

Schloßberg se nalazi na brdu usred Graza, i pruža jedinstvenu oazu mira. U početku su ga zvali ‘gradec‘, što bi u prijevodu značilo ‘mali dvorac’. S vremenom se ‘mali dvorac’ razvio u veliku tvrđavu, koju čak niti Napoleon nije uspijevao osvojiti. No, nakon što je porazio Habsburgovce, naredio je potpuno uništenje tvrđave.

Do vrha se možete uspeti žičarom (Schlossbergbahn), koja iznenađujuće lako već dulje od 100 godina svladava strminu od čak 61 posto, ili Schlossbergliftom, futurističkim dizalom koje vas vrlo brzo dovede do vrha brda.

Nakon ove prekrasne tvrđave s koje se pruža još ljepši pogled na Graz, domaćini su nam se pohvalili kako su baš gore iznad Graza imali iftare za sve građane koji su svima ostali u posebnom sjećanju. Upravo ovo karakterizira ovaj džem’at, jednu veliku otvorenost prema sugrađanima, a imam Fikret ef. Fazlić je i zadužen posebno za vođenje interkuluralnog dijaloga u Grazu ispred IKC Graz.

Nakon posjete tvrđavi, uslijedila je “laganini” šetnja po centru Graza i odlazak na ka(h)vicu u neki od lijepo uređenih gradskih lokala jer je taman bilo vremena do jacije-namaza kada je bilo predviđeno omladinsko druženje, sijelo uz predavanje. I tako se desilo…

Pozitivni umor nastao šetnjom, ragledavanjem, šalama i dosjetkama, brzo je nestao u prostorijama džem’ata IKC-a Graz uz abdest koji je dao novu svježinu.

Taman je na jaciju-namaz prispio mr.Mirza ef. Mešić koji je došao direktno iz Salzburga, srca Europe gdje je prisutvovao i svjedočio jednom iznimnom činu za sve muslimane, a posebno Hrvatske, svečanom prijemu u članstvo muftije dr.Aziza ef. Hasanovića.

Nakon jacije-namaza, prvo uvodno obraćanje imao je Alem ef. Crnkić u svojstvu kako je rekao, onoga koji je danas uživao u društvu mladih te je istakao mnoge dodirne točke IKC-a Graz i MIZ Sisak jer su zajedno na planu ispisivanja najljepšeg sna, gradnje džamije.

Rekao je i da su mladi naš najbolji odraz kvalitete džem’ata te da ne žalimo truda, vremena i podrške kako bi imali organiziranu omladinu u džem’atu.

Jedno duže predavanje održao je Mirza ef. Mešić govoreći kroz kontekst mnogih kur’anskih “obećavajućih” ajeta o onima koji žele dobar život kao i onima koji “žele biti spašeni”.

Potom je uslijedio jedan interaktivan razgovor sa mladima o njihovim izazovima današnjice na duhovit i simpatičan način kojeg su vodili imami gosti i imam domaćin.

Dan je suviše bio kratak za ovo lijepo druženje pa se nastavilo i nakon jacije-namaza uz večeru, a na kraju i uz zahvalu domaćinima na ukazanom gostoprimstvu i prelijepom druženju.

Izdvojili bi i detalj sa omladinskog druženja kada su omladinci imamu Fikret ef. Fazliću (koji je tu tek 4 mjeseca) uručili prigodan dar jer su, kako su rekli, zavoljeli ga za tako kratko vrijeme”…ovo je dovoljno da završimo ovu reportažu, ali ipak neka “šećer” bude na kraju… Omladina iz Zagreba, bolje reći OKM-ovci zagrebačkog Medžlisa su od cijene karte autobusom do Graza, željeli se “ugraditi” i u budući IKC Sisak, susjedni Medžlis te su “ugodno iznenadili” njihovog putnog vodiča i autora ovog teksta sa uplatom za IKC Sisak.

Molimo Gospodara da ih nagradi svakim dobrom, našim domaćinima u Grazu ljudski hvala na danu ispunjenog lijepim dojmovima kao i Uredu za da’wu i mladež koji je bio podrška realizaciji ovog putovanja…