Predsjednik Vlade AP Vojvodine o napadu na imama Islamske zajednice, koji se odigrao u Bačkom Novom Selu: Atak na vjersku toleranciju, multinacionalnost, zajednički život i dobre komšijske odnose

Predsjednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić najoštrije osuđuje napad na imama Islamske zajednice, koji se odigrao u Bačkom Novom Selu.

U petak uveče je u Bačkom Novom Selu prvo verbalno, pa onda i fizički napadnut imam medžilisa Islamske zajednice Bač, Fikret Delić.

Pajtić je u saopštenju Biroa za informisanje vlade AP Vojvodine istakao da je to atak na vjersku toleranciju, na multinacionalnost, zajednički život i dobre komšijske odnose, po čemu je Vojvodina prepoznatljiva i čime se ponosi.

“Očekujem da svi relevantni faktori osude ovaj neprimeren i do juče nezamisliv akt nasilja prema najvišim predstavnicima verske zajednice”, rekao je Pajtić i dodao da, također, očekuje da državni organi, u skladu sa zakonom, najoštrije kazne izgrednika, javlja Tanjug.

Na imama Medžlisa Islamske zajednice Bač, u Vojvodini, Fikreta ef. Delića u petak navečer je izvršen prvo verbalni, a zatim i fizički napad.

U saopćenju Islamske zajednice Srbije navodi se da je izvjesni Dragan Zoranović prvo prijetio efendiji Deliću „da će ga objesiti, da će osjetiti konopac, a zatim da će mu baciti bombu u kuću“, i da jedva čeka da džamija bude sagrađena da bi mogao da je zapali zajedno sa imamom, rekavši „goreće i džamija i hodža“.

“Zoranović je u svojim prijetnjama rekao da će Bač biti nova Srebrenica, te da će svi muslimani osjetiti „srpski nož“ i da će se ponoviti devedesete, ali će biti još gore, klaće se i draće se koža svakom muslimanu na čelu sa hodžom Fikretom. Zoranović se nije zaustavio samo na prijetnjama i vrijeđanju efendije Delića već je i fizički nasrnuo na njega udarivši ga biciklom od čega je zadobio povrede”, navodi se u saopćenju.

Spriječen napad

Dodaje se da je u momentu napada na efendiju Delića sa njim bio Z. I. koji je stao u odbranu imama i spriječio Zoranovića da ga ponovo udari.

“Cijeli slučaj prijavljen je policiji koja je došla na lice mjesta i uzela izjavu od povrijeđenog imama, nakon čega je izvršen pretres napadačeve kuće i tom prilikom kod njega je pronađena bomba koju je planirao da baci na džamiju, čija se izgradnja planira i za koju Islamska zajednica ima sve neophodne dozvole. Od policije i pravosuđa zahtijevamo da odgovorno rade svoj posao, te da ovaj slučaj ispitaju do kraja”, navodi se u saopćenju.

Ističe se da će Islamska zajednica Srbije iskoristiti sve pravne mogućnosti da zaštiti imovinu, službenike i pripadnike svoje zajednice ma u kojem mjestu u Srbiji se nalazili i živjeli.

Izvor: Al Jazeera