Poslanik Muhammed a.s. rekao je: “Koga bude obradovalo njegovo dobro djelo i koga bude ražalostilo njegovo loše djelo – ta osoba je mu’min/vjernik!” (Tirmizi)

Sam početak 2014. godine bio je nagovještaj dobrog djela koje očekuje Medžlis Islamske zajednice Karlovac. Perom dina i imana, učenja i izgradnje, plemenitosti i požrtvovnosti, ispisujemo dobra djela koja stvaraju svojom snagom ćupriju kojom korača ovozemaljski oblik postojanja članova našeg Medžlisa u Hrvatskoj, ali i uz geografsku granicu sa Bosnom i Hercegovinom gdje takodjer žive članovi našeg Medžlisa. Imamo dužnost i obvezu prema našim sestrama i braći jer u sahihajnu se bilježi da je Muhammed a.s. rekao: “Vjernik spram drugog vjernika je poput jedne građevine gdje svaki dio podupire onaj drugi, pa Poslanik a.s. ispreplića svoje prste!”

DVIJE UČENICE NA NATJECANJU UČENJA KUR’ANA

Početkom 2014. godine na natjecanju učača Kur’ana u riječkom Islamskom centru sudjelovale su i dvije učenice Medžlisa IZ Karlovac Belkisa Pilipović iz Maljevca i Samra Rošić iz Bogovolje. Nekada su se kao djevojčice u svom mektebu upoznale sa Mudrom Knjigom, a potom u srednjoškolskim klupama nastavile svoj put pod okriljem vjeronauka i vjeroučitelja. Ponosni roditelji iz Maljevca i Bogovolje ispratile su ih u Rijeku kako bi sudjelovale u natjecanja učenja Kur’ana. Imena Belkise Pilipović i Samre Rošić, sa ponosom Medžlisa Islamske zajednice u Karlovcu, ostat će kao lijepi primjer ustrajnosti i predanosti svojoj vjeri.

ŠERIJATSKO VJENČANJE U KUĆI DIZDAREVIĆA

Sajid i Elvira Dizdarević, obgrlili su svoju ljubav šerijatskim vjenčanjem 10.1.2014. godine u svojoj kući u Širokoj Rijeci. Kod Ebu Davuda, po navođenju Imami Ahmeda, brak je apsolutna obaveza koja u sebi nosi dobro djelo za pokornost Allahu dž.š., stoga je brak utemeljen i na očuvanju i upotpunjenju vjere, kako to poslanik Muhammed a.s. kaže: “Tko se oženi, sačuvao je pola vjere.” Kao i riječima: “Kada se rob Allahov oženi, upotpunio je polovinu vjere.” Također, proučena je i akika za njihovog sina Aida kojom su prigodom i žrtvovali kurban. Aidov glas preplitao se sve vrijeme s glasom efendije stvarajući želju da uči ezan kao poziv za namaz u svojoj maljevačkoj džamiji.

POČETAK DRUGOG POLUGODIŠTA

Na području Medžlisa IZ Karlovac islamski vjeronauk prisutan je u pet osnovnih škola za 135 vjeroučenika muslimana i to OŠ Cetingrad uz PŠ Maljevac, OŠ Vladimir Nazor u Topuskom, OŠ Vojnić, OŠ Katarine Zrinski u Krnjaku, te OŠ Dragojle Jarnević u Karlovcu. Također, 80 učenika pohađa i mektebski vjeronauk u mesdžidima u Maljevcu, Bogovolji i Karlovcu. Vjeroučitelji su muallima Nejla Muhić, Haris ef. Bošnjaković, Almir ef. Šabić, te glavni imam Admir ef. Muhić. “Imanja vaša i djeca vaša su samo iskušenje, a u Allaha je nagrada velika.” (Et-Tegabun, 16.) Vjeroučenici sudjeluju u mnogobrojnim vjerskim i kulturnim programima u svojim džematima.

GLAVNI IMAM U VRNOGRAČU

Na poziv velikokladuškog glavnog imama Zumreta ef. Čoragića, glavni imam Admir ef. Muhić i maljevački mujezin h. Ibrahim Ljubijankić sudjelovali su  13.1.2014. godine na centralnom mevludu Medžlisa IZ Velika Kladuša koji je organiziran na području najvećeg džemata ovog medžlisa, u Vrnograču. To je bila lijepa prilika za razmjenu misli i iskustava ova dva medžlisa, uz dogovorenu suradnju.

MEVLUD U SVAKOM DŽEMATU

KARLOVAC…

Tradicionalno obilježavanje mjeseca rođenja Muhammeda a.s. Medžlisa Islamske zajednice Karlovac, ove godine je počelo mevludom u džematu Karlovac, 12.1.2014. godine nakon podne namaza. Nakon proučenog mevluda, prisutnim džematlijama obratio se glavni imam Admir ef. Muhić. U svom govoru zahvalio se za rad i požrtvovnost dva volontera, predsjednika Izvršnog odbora h. Hamdije Bešića i predsjednika džemata Amira Haušića. Glavni imam je, podsjećajući prisutne na životopis poslanika islama Muhammeda a.s. i misije koju je posvetio ujedinjavanju i izmirenju Arapa, napomenuo kako trebamo uzeti pouku i poruku, a to je jedinstvo i održavanje sloge u džematu. Nakon mevluda, prisutni gosti počastili su se u prostorijama karlovačkog mekteba slasticama koje su pripremile vrijedne ruke domaćica iz Karlovca. Prisutne su počastili roditelji Sumejja i Ali Mance povodom akike Ahmeda, najmlađeg člana džemata Karlovac.

BOGOVOLJA…

Nakon podne-namaza, 18.1.2014. godine, u Bogovolji su polaznici mekteba izveli mevludski program uz odabrane recitacije i učenje ilahija i kasida. Prisutnim džematlijama obratio se predsjednik Izvršnog odbora h. Hamdija Bešić i zamjenik načelnika općine Cetingrad Ferid Krak. Također, na kraju je vazi-i-nasihat održao glavni imam Admir ef. Muhić. “Džemat Bogovolja zaslužuje sve pohvale. Neizmjerna je zahvalnost džematlijama koji su svoj džemat darovali trajnom sadakom. To su rahmetli Džemila Durmić, Ibrahim Hozanović, h. Smail Hozanović, te najmlađi vakif Mirsad Dervišević koji je zajedno s Ibrahimom uvakufio put do mezarja u Bogovolji. “Da je samo ovo  džemat ostvario u proteklih 10 godina, opravdao bi svoje postojanje…” – naveo je glavni imam u svom obraćanju. Džemat očekuje rješavanje puta do mezarja, njegovo ucrtavanje i gradnja. Hadis nas uči, u kome naš poslanik Muhammed a.s. kaže: “Kada čovjek umre, prestaju sva njegova djela, osim u tri slučaja: ako ostavi trajnu sadaku (vakuf), ako ostavi znanje kojim se drugi koristi i ako ostavi dobro odgojeno dijete koje će za njega dovu činiti.” (Muslim)

MALJEVAC…

Središnji mevlud Medžlisa Islamske zajednice Karlovac održan je 19.1.2014. godine u Maljevcu. Mevludu su prisustvovali i braća iz Bosne i Hercegovine, načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević, ministar za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida u Vladi USK-a Mirsad Topčagić, džematlije iz Karlovca i Bogovolje sa imamima Harisom ef. i Almirom ef., dok je izaslanik muftije bio tajnik Mešihata mr. Nermin ef. Botonjić. Nakon mevluda, ilahija i kasida koje su proučili članovi zbora džemata Maljevac i Bogovolja, prisutnima se obratio i mevludsko predavanje održao mr. Nermin ef. Botonjić. Uputio je zahvalu velikom broju džematlija koji su prisustvovali mevludu, navodeći kako je vidljivo da su džematu potrebne znatno veće prostorije, također i džamija, s obzirom na to da veliki broj džematlija zbog nedostatka prostora nije mogao prisustvovati mevludu. Predsjednik Medžlisa h. Hamdija Bešić naglasio je u svom obraćanju kako je sretan čovjek gledajući punoću mesdžida. Načelnik Cazina Ogrešević i ministar Topčagić, napominjući da je općina Cazin uputila pomoć džematima u Hrvatskoj, te suradnju s našm manjinskim udrugama, naveli su da ministarstvo za boračka pitanja ima već pokrenute projekte na izgradnji Spomen-parka poginulom ministru dr. Irfanu ljubijankiću i članovima bosanskohercegovačke delegacije. Kao domaćin, prisutnoj braći iz Bosne i Hercegovine obratio se Ferid Krak, zamjenik načelnika općine Cetingrad, uputio je riječi zahvale, najavljujući snažniju suradnju sa predstavnicima vlasti iz Unsko-sanskog kantona koja će ojačati i učvrstiti veze Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, uz pomoć Bošnjacima Korduna. Prisutne džematlije u Maljevcu, te našu braću iz Bosne i Hearcegovine, darovao je prijatelj i čuvar mevluda Irfan Nuhanović kojem je glavni imam uručio posebno priznanje, s obzirom na to da je u potpunosti financirao središnji mevlud, nakon koga su se organizatori počastili u restoranu u Velikoj Kladuši. Osmijeh na licima džematlija koji je ocrtavao njihovo zadovoljstvo, mogao se uočiti i na licu mutevelije Sulje Bašića koji nije krio svoje zadovoljstvo. Svakako da su i ovi osmijesi onih koji su bili u mesdžidu, ali i onih koji su ostali van mesdžida jer nije mogao primiti sve džematlije zbog nedostatka prostora, iskren je put želje do izgradnje džamije u Maljevcu, iskren put protkan ljubavlju prema islamu.

A POTOM ISLAMSKA TRIBINA U KARLOVCU…

U Karlovcu je priređena tribina sa nazivom “Muhammed a.s. i mi” u prostorijama Vijeća bošnjačke nacionalne manjine, 23.1.2014. godine, kao dar rebi’ul-ewelu i kao želja da se svi željni ljepote mevluda upoznaju sa životom i djelom Poslanika islama. Predavač je bio glavni imam Admir ef. Muhić. Nakon tribine, prisutne je počastio Mujo Dizdarević, predstavnik BNM Karlovac. Tribinom je MIZ-e Karlovac upriličio prigodno predavanje posvećeno mjesecu rođenja posljednjeg poslanika Muhammeda a.s. koji je i sam kazao: “Zaista sam poslan da usavršim ljudsku ćud.”
Džematlije iz svih džemata, kao i imami, dale su također podršku svojim prijateljima kojima je povjerena organizacija mevluda, u snažnom nastojanju da svjetlost vjere obasjava naše živote. Središnji mevlud u Maljevcu, te tribinu u Karlovcu, pratila je Tv4 iz Rijeke koja je u 25.1.2014. godine svoju vjersku emisiju u cjelosti posvetila mevludu i poslaniku Muhammedu a.s. Gost emisije bio je glavni imam Admir ef. Muhić.

KONCERT SEVDAHA I NARODNIH IGARA U ZORIN DOMU

U organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice “Ivan Goran Kovačić” iz Karlovca, te Univerzitetske biblioteke iz Bihaća, 24.1.2014. godne upriličen je koncert sevdaha i narodnih igara u Zorin domu u Karlovcu, i to nakon uspješnog međunarodnog projekta opremanja ove dvije ustanove s bibliobusovima. Koncertu su prisustvovali predstavnici bošnjačkih asocijacija u Karlovačkoj županiji, kao i predstavnici Medžlisa IZ Karlovac. Koncert su svojim igrama oplemenili i članovi KUD “Hasan-beg Bišćević” i sastav “Prijatelji s Une” iz Bihaća. U izuzetno lijepoj atmosferi družili su se Karlovčani sa svojim prijateljima, pjevajući njima drage sevdalinke. Unaprijeđena je prekogranična suradnja ovog KUD-a i BKUD-a “Una” iz Široke Rijeke kao bošnjačke kulturne asocijacije u Hrvatskoj. ‘Ukbe b. ‘Amir r.a. je upitao poslanika Muhammeda a.s. u čemu je spas, pa je rekao: “Strogo čuvaj svoj jezik, drži se svoje kuće!” (Tirmizi)

AUGUSTIN BAŠIĆ I HTV U KARLOVCU

Urednik emisije u programu HTV-a “Duhovni izazovi” Augustin Bašić posjetio je 20.01.2014. godine Medžlis IZ Karlovac. Tom prigodom razgovarao je sa imamom Harisom ef. Bošnjakovićem u improviziranom studiju, te je u Mesdžidu snimio intervju sa glavnim imamom Admirom ef. Muhićem, s obzirom na to da je protekla godina dana od njegovog imenovanja na časnu dužnost imama. Intervju će biti emitiran u jednoj od narednih emisija “Duhovni izazovi” koja je u programu HTV-a subotom.

POTPISAN PROTOKOL O SURADNJI

Kao opunomoćenik muftije, glavni imam Admir ef. Muhić potpisao je 28.1.2014. godine Protokol o suradnji s predsjednikom kantonalnog Saveza logoraša USK-a Enesom Salihovićem. Naime, Protokolom se reguliraju sva pitanja o izgradnji Spomen parka na mjestu gdje je oboren helikopter 1995. godine kod Slunja, u kojem su poginuli ministar vanjskih poslova RBiH dr. Irfan Ljubijankić i članovi njegove delegacije. Potpisivanju su prisustvovali premijer Hamdija Lipovača, ministar Mirsad Topčagić, zamjenik načelnika općine Cetingrad Ferid Krak. Tijekom susreta nagoviještena je i snažnija suradnja bošnjačkih asocijacija Karlovačke županije  s Medžlisom IZ Karlovac i Vlade USK-a o kulturnoj i sportskoj suradnji te pomoći u izgradnji infrastrukture. U dogledno vrijeme se očekuje i potpisivanje Protokola o suradnje i pomoći Bošnjacima koji žive na području Karlovačke županije. Poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Primjer vjernika u njihovoj međusobnoj ljubavi, samilosti i povezanosti je poput jednog tijela; kada jedan dio tijela oboli – ostatak tijela mu se odazove na molbu s nesanicom!” (Muslim)

UMJESTO ZAKLJUČKA

“Allah, zaista, voli one koji su pravični.” (El-Mumtehine, 8.)  Pravičnost nas opominje da ne zaboravimo naše voljene koji su preselili. S proljećem odlazimo u susret aktivnostima koje su usmjerene na uređenje mezarja u Karlovcu koje je već dogovoreno s Gradom Karlovac i gradskom tvrtkom “Zelenilo”. Također, očekuje nas i izradnja gasulhane na mezarju u Širokoj Rijeci, te rješavanje puta do mezarja u Bogovolji. Odnos prema umrlima, zrcali naš odnos prema živima, kao što naš odnos prema živima, zrcali naš odnos prema mrtvima. Kada je poslaniku Muhammedu a.s. bilo dozvoljeno da posjeti mezar majke svoje: “Zaplakao je nad njenim mezarom, i rasplakao je sve koji su bili s njim!” (Muslim)
Pravičnost u mislima, pravičnost u djelovanju, življenju, pravičnost u primjeru dobroga djela s početka ovoga pisma s posvetom. Allah dž.š. kaže: “A kada se Allah spomene, srca im strah obuzme, a kada im se ajeti Njegovi kazuju – iman i vjerovanje im povećaju!” (El-Enfal, 2.) Raduje iman i vjerovanje naših džematlija od bosanskohercegovačkog grada Velika Kladuša do slovenskog mjesta Metlike da u središnjoj Hrvatskoj, na plodnoj zemlji kojom se prostire Medžlis Islamske zajednice Karlovac kome je sami početak 2014. godine nagovijestio dobra djela koja ga očekuju i tijekom tekuće godine s brojnim aktivnostima koji će na ovoj plodnoj zemlji plodom darovati svoje članove/džematlije, te Islamsku zajednicu u Hrvatskoj koja je, uz Medžlis Islamske zajednice Karlovac, čuvarica islama i onih koji žive mudrost i ljepotu islama koji je našim dušama utočište i spas kao pouka i bistrina ajeta koji je Uzvišeni Allah dž.š. poslaniku Muhammedu a.s. na Oprosnom hadždžu objavio: “Danas sam vam vašu vjeru usavršio i Svoju blagodat prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera.” (El-Maide, 3.