U četvrtak, 26. rujna 2013. godine, u prostorijama Islamskog centra Zagrebačke džamije, svečano je otvoreno 20. Europsko natjecanje učača Kur’ana na kojem prisustvuje 70 natjecatelja iz dvadeset europskih zemalja.
IMG_8822
Ovogodišnje su natjecanje održano je pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Svjetske organizacije za hifz, Ministarstva Vakufa države Katar i Medžlisa Islamske Zajednice Zagreb.
IMG_8825
Moderator svečanog otvaranja 20. Europskog natjecanja učača Kur’ana bio je dr. sc. Zlatko Hasanbegović.
IMG_8827
Svečanosti otvaranja pred prepunom Kongresnom dvoranom „Salim Šabić“, nazočili su brojni uglednici iz diplomatskog zbora, a o europskom natjecanju učača Kur’ana govorili su, poželjevši uspjeh svim natjecateljima, dr. med. Gzim Redžepi, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zagreba; glavni zagrebački imam kurra hafiz mr. sc. Aziz ef. Alili; ljubljanski muftija dr. sc. Nedžad ef. Grabus; izaslanik kardinala Bozanića, mons. Zvonimir Sekelj; predstavnik metropolita pravoslavne crkve Slobodan Lalić;  gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović koji je i proglasio otvorenim 20. Europsko natjecanje učača Kur’ana otvorenim poželjevši svim natjecateljima uspjeh u natjecanju.
IMG_8853
Ljubljanski muftija dr. sc. Nedžad ef. Grabus

IMG_8856
 Izaslanik kardinala Bozanića, mons. Zvonimir Sekelj
IMG_8860
Izaslanik metropolita pravoslavne crkve Slobodan Lalić
IMG_8861
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

U nastavku ovoga izviješća možete pročitati integralne govore dr. med. Gzima Redžepija, kurra hafiza mr. sc. Aziza ef. Alilija i muftije dr. sc. Aziza ef. Hasanovića i pogledati video snimak cjelokupne svečanosti.

Nakon službenog otvaranja, organizatori su sve uzvanike počastili izvrsno pripremljenom Jarinom sofrom u prostorijama restorana Islamske gimnazije.

IMG_8908

Una Mujičić

ZA LJUBAV ALLAHA, ISLAMA I KUR’ANA!

Govor muftije dr. Aziza ef. Hasanovića, predsjednik Mešihata

na svečanom otvorenju 20. natjecanja učača Kur’ana u Islamskom centru Zagreb

26. 09. 2013./20. z.- ka’de 1434.

IMG_8869

Bismillahi-r-rahmanir-rahim!

„Uistinu, Mi smo objavili Kur’an i Mi ćemo ga čuvati” (El-Hidžr, 9.)

Poštovani gradonačelnice Bandiću, cijenjeni muftija Omerbašiću, uvaženi muftija ljubljanski dr. Grabusu, predstavniče Svjetske organizacije za hifz dr. Bergus El Muhibu, ugledni predsjedniče Medžlisa Zagreb dr. Redžepi, glavni imamu zagrebački kurra hafizu Alili, cijenjeni članovi Komisije 20. natjecanja učača Kur’ana, poštovani hafizi i hafize, natjecatelji i natjecateljice, predstavnici crkava i vjerskih zajednica, eminencije i ekselencije, čini mi posebno zadovoljstvo da vas mogu selamiti i pozdraviti u ime Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Organizatora ovog dvadesetog po redu natjecanja učača Kur’ana ovdje u ovom prelijepom Božjem hramu koji je otvoren prije 26 godina i stavljen u službu islama i muslimana. Bilo bi preopširno ovom prigodom govoriti o njegovoj ulozi i značaju koji je postigao u proteklom periodu. Međutim, želim sebe i sve vas podsjetiti da je ovaj Centar postigao velike iskorake kako na gradskoj, državnoj tako i na međunarodnoj razini. Nema sumnje da je Islamski centar u Zagrebu učinio grad Zagreb prepoznatljivim gradom multikulture, zajedničkog življenja, otvorenog dijaloga, dijaloga bez bilo kakvih predrasuda, gradom na koga se mogu ugledati svi gradovi svijeta i oni sa Istoka i oni sa Zapada. Moj uvaženi prethodnik čestiti muftija Ševko ef. Omerbašić dao je veliki doprinos tome a svakako je to i velika zasluga našeg gradonačelnika g. Milana Bandića koji je s nama u zlu i u dobru. Takvo pozitivno ozračje iz ovog Islamskog centra prenosi se i na druge gradove u Republici Hrvatskoj i svrstavaju je u red zemalja koje se mogu ponositi odlično riješenim muslimanskim pitanjem. Dobri odnosi se njeguju, poput cvijeća zalijevaju, pa su i ovi odnosi odnjegovani dugogodišnjom brižnom njegom, zalaganjem i doprinosom muslimana na raznim poljima znanosti, kulture, graditeljstva, ali i sudjelovanja u Domovinskom ratu i 1080 šehida koji su žrtvovali svoje mlade živote za samostalnost i neovisnost Republike Hrvatske.

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj otvoren je za suradnju sa svima koji na bilo koji način hoće, znaju, žele i mogu doprinijeti promicanju islamskih vrijednosti koje i po svojoj poruci imaju trajni, univerzalni karakter.

Kur’an je inspiracija vjerniku i izvor svih njegovih postupaka. Učiti Kur’an, živjeti po njemu, njegovati njegove vrijednosti sveta je dužnost muslimana. S ciljem da poštujemo citirani kur’anski ajet, koji sam naveo na početku, koji nas obvezuje da čuvamo Kur’an u njegovom izvornom obliku, Islamska zajednica u Republici Hrvatskoj 1988. godine pokreće tada Jugoslavensko natjecanje učača Kur’ana koje je u to doba predstavljalo revolucionarni iskorak i novu metodu djelovanja i promicanja Kur’ana u tada komunističkoj Jugoslaviji. Veliki interes za takvu manifestaciju bio je kako kod potencijalnih sudionika takmičara tako isto kod vjernika ali ako prisjetimo prvog natjecanja vidjet ćemo da je tada na natjecanju prisustvovao cijeli vrh Islamske zajednice na čelu sa reis-ul-ulemom Husejnom ef. Mujićem i svim predsjednicima Mešihata sa područja Jugoslavije. Dvadeset godina iza, prigoda je da se prisjetimo svih onih koji su utemeljili ovu značajnu manifestaciju, dali svoj obol i doprinos da Natjecanje ima ovakav međunarodni karakter i ugled. Nezahvalno je spominjati imena da ne bih kojim slučajem nekoga izostavio ali mi dozvolite da spomenem hafiza Kjamila Silajdžića, hafiza Fadila Fazlića, h. Šalim Šabić, Mustafe Plićanića koji sjedi ovdje u prvome redu… Neka im Svevišnji ovu noć i ove mubarek dane upiše u njihova dobra djela. Takmičenje je postiglo svoj cilj jer su danas trojica od petorice sudionika prvog takmičenja članovi ocjenjivačke komisije: mr. sc. kurra hafiz Aziz Alili, mr. sc. hafiz Mensur Malkić i hafiz Bajram Ajeti. Kroz ovih dvadeset godina preko tisuću najboljih interpretatora Kur’ana, hafiza časnog Kur’ana prošlo je kroz ovu manifestaciju. Financijski gledano to je koštalo oko 1.100.000 (milijun i sto tisuća kuna). Kada bi tome dodali volonterski rad članova Izvršnog odbora zagrebačkog Medžlisa i džematlija zagrebačkih kroz donacije hrane, pića, voća i svega onoga što je neophodno da bi ova manifestaciju funkcionirala, cifra bi se utrostručila.

Svi oni činili su to za ljubav Allaha, islama i Kur’ana.

Neka ih Svevišnji nagradi za svaki uloženi trud na ovome putu. Sigurno je da ovo Natjecanje učača Kur’ana ne bi bilo na ovako visokoj razini da se aktivno u nju nije uključila Svjetska organizacija za hifz i Džede – Saudijska Arabija, koja ovu manifestaciju sponzorira od samih početaka a od prije tri godine i Ministarstvo vakufa Države Katar. Koristim ovu veličanstvenu prigodu da se zahvalim Svjetskoj organizaciji za hifz iz Džede, na čelu sa dr. Abdullahom Basfarom koji nam je uputio posebnu čestitku za respektabilan jubilej koji slavimo. Uvaženi dr. El Muhibu želim da prenesete našem bratu i prijatelju dr. Basfaru zahvalnost svih nas na svemu što čini kako za muslimane u Hrvatskoj tako isto i za muslimane bilo gdje u svijetu. Ove velike Svjetske organizacije sjećat ćemo se u našim dovama, moleći se za njihov uspjeh i nagradu kod samog Allaha, dž. š.

Velika je privilegija imati istinsku braću u Državi Katar koja je s nama na različite načine u partnerskim odnosima. Molim otpravnika poslova Države Katar da prenese naše selame i zahvale ministru vakufa dr. Gajsu bin Mubareku Al Quwariju na velikoj pomoći koju pruža Islamskoj zajednici u Hrvatskoj.

Mešihat Islamske zajednice na svojoj sedmoj redovnoj sjednici od 7. 9. 2013. donio je odluku da se dodijele posebna priznanja za doprinos ovoj velikoj manifestaciji sljedećim institucijama: Izvršnom odboru Medžlisa Zagreb, Svjetskoj organizaciji za hifz iz Saudijske Arabije, Ministarstvu vakufa Države Katar i Atašeu za vjerske i kulturne poslove pri veleposlanstvu Saudijske Arabije u Sarajevu. Priznanja će im biti uručena na završnoj svečanosti pri proglašenju pobjednika 20. Europskoga natjecanja učača Kur’ana.

Uvažene hafize i hafizi, takmičarke i takmičari, dobro nam došli u Zagreb. Vaš dolazak je sam po sebi veliki uspjeh.

U ime Boga Milostivog Samilosnog proglašavam Dvadeseto natjecanje učača Kur’ana u Islamskom centru Zagreb otvorenim i želim puno sreće i uspjeha natjecateljima, a Ocjenjivačkoj komisiji puno strpljenja i pravičnosti.

KUR’AN

KAO SREDSTVO PLEMENITIH INSPIRACIJA

Govor kurra hafiza mr. sc. Aziza ef. Alilija na otvaranju 20. europskog natjecanja učača Kur’an

IMG_8850

Poštovani uglednici, uvaženi gosti, drage majke, sestre i braćo!

Es-selamu alejkum, dobra vam večer i dobro došli na ceremoniju svečanog otvaranja 20. europskog natjecanja učača Kur’ana.

Upravo radi nedvojbene istine da nijedna knjiga do danas nije toliko prepisivana, proučavana, učena napamet, niti prevođena na sve relevantne svjetske jezike kao Kur’an Časni – mudri ljudi i vizionari ove Zajednice, u znak obilježavanja obljetnice svečanog otvorenja Zagrebačke džamije, 1988. god., odlučiše pristupiti organizaciji prvog natjecanja učača Kur’ana.

Evo, 26 godina poslije, okupljeni smo oko istog cilja i iste Knjige!

Otvaramo 20. natjecanje učača Kur’ana – Knjige koja kao ni jedna druga u tolikoj mjeri ne izaziva divljenje, ne pobuđuje želju za stalnim vraćanjem njoj kao izvoru svega života, koja smiruje ljudska srca i ima iscjeljivateljsku moć

Kur’an nije ustrojena knjiga, ili jedan akademski skup argumenata u prepoznatljivom nizu.

On je kao treperav, moćan zvuk božanske poruke.

Na jednom mjestu on opominje, na drugom ohrabruje, na jednom savjetuje, na drugom promišlja.

Te poruke pokrivaju sve vidove života. Njegov jezik, arapski, je sjajan, njegovo slikovito prikazivanje zadivljujuće i zastrašujuće.

Za muslimana – Kur’an je čudo; čak i Arapi – kršćani smatraju njegov jezik savršenstvom.

Učenje čitavog Kur’ana napamet donosi ogroman prestiž ali i nagradu od Gospodara, jer je hifz – memoriranje Kur’ana, jedan od oblika čuvanja Božanske Objave.

Hadisi-kudsi Ja sam ti objavio Knjigu koju voda ne može saprati[1] većina islamskih učenjaka komentira na način „da to nije knjiga koja se čuva samo na listovima hartije, koja je podložna brisanju i nestajanju, već je to Knjiga koja je pohranjena u srca i memoriju hafiza koji je čuvaju. U prilog ovome ide ajet u kojem se kaže: A to su ajeti jasni, u prsima su onih kojima je znanje dano.[2]

Poštovanje učača Kur’ana znak je respekta i poštovanja prema Allahovoj, dž.š., objavi.

Znak tog poštovanja i veličanja, slikovito je objasnio Resulullah, s.a.v.s., kada je rekao: „Znak veličanja Allaha je poštovanje starca, hafiza Kur’ana koji ne pretjeruje i Kur’an ne zanemaruje, te poštovanje pravednog vladara .“

Allahov Poslanik, s.a.v.s, je učačima Kur’ana iskazivao poštovanje još za njihova života. Tako Ebu Mes’ud el-Ensari el-Bedri priča da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Ljude u namazu predvodi onaj ko najviše i najbolje uči Allahovu Knjigu“

A Ibn Abbas, r.a., kaže: „Istaknuti učači Kur’ana (hafizi) bili su članovi hazreti Omerovog Konzultativnog vijeća (šure), bez obzira jesu li bili starci ili mladići”.

Dame i gospodo!

Tijekom proteklih godina održavanja našeg Europskog natjecanja došlo se do iznimno dobrih rezultata:

Stvoren je odličan ambijent za veću usmjerenost pozornosti na Časni Kur’an;

Došlo je do porasta broja hafiza Kur’ana;

Primjetno je stalno povećanje broja sudionika;

Sudjelovanje na ovom natjecanju već odavno predstavlja prestiž za svakog hafiza i učača natjecatelja;

Ovo, kao i slična natjecanja u regiji, dovela su do internih natjecanja, a sve s ciljem da budu izabrani najbolji učači – predstavnici svojih zemalja na natjecanjima u muslimanskim državama;

U svemu ovome, nesumnjivo veliku ulogu ima Svjetska organizacija za hifz iz Džedde, a posljednjih godina i Ministarstvo vakufa države Kattar.

Budući da u organizaciji natjecanja, ali i brojnih drugih aktivnosti u našem Medžlisu, sudjeluje veći broj džematlija volontera, koji ne žale truda, vremena niti materijalnih sredstava, predlažem da se povodom jubilarnog 20. natjecanja razmisli o ustanovljenju posebnog priznanja kojeg bi Medžlis IZ-a Zagreb dodjeljivao najboljem i najaktivnijem članu našeg Medžlisa.

Našim natjecanjima posebnu težinu daju i ugledni članovi Ocjenjivačke komisije, a koji spadaju medu najpoznatije kur’anske stručnjake.

Prigodno spomenimo rahmetli prof. dr. Fadila ef. Fazlića, dugogodišnjeg predsjednika ocjenjivačke komisije, u čast kojega ustanovismo posebnu nagradu koja nosi njegovo ime, sa željom da se, na taj način, barem malo odužimo ovom velikom alimu.

Sa željom da se tijekom predstojećeg 20. natjecanja učača Kur’ana u našem Centru i našem Zagrebu osjećate kao u svojim domovima, molim dragog Boga da nam Kur’an bude i ostane izvorom poduke i inspiracije a njegovo izučavanje i izazov i oplemenjivanje![1] Bilježi Muslim u Sahihu, poglavlje o Džennetu i njegovim blagodatima, hadis br. 5109.

[2] El-Ankebut, 49.

HRVATSKA, DRŽAVA NACIONALNIH I VJERSKIH SLOBODA

Govor dr. med. Gzima Redžepija na otvaranju 20. europskog natjecanja učača kur’ana

IMG_8839

Poštovane muftije dr. Azize ef. Hasanoviću i Ševko ef. Omerbašiću, cijenjeni muftija dr. Nedžade ef. Grabusu, gospodine gradonačelnice Milane Bandiću, uvaženi članovi diplomatskog kora u RH, dragi natjecatelji i članovi Ocjenjivačke komisije, muallime i imami, uvaženi gosti, Es-selamu alejkum i dobra vam večer!

Iznimna mi je čast poselamiti vas i pozdraviti te reći nekoliko riječi u povodu svečanog otvorenja jubilarnog, 20. europskog natjecanja učača Kur’ana u Zagrebu.

Često ističem da se važnost i domet jubileja ogleda i u veličini rezultata koji su ostvareni. Utoliko se značaj ovog 20. europskog natjecanja učača Kur’ana može promatrati kroz prizmu onoga što je Islamski centar u Zagrebu ostvario tijekom, najblaže rečeno, vremena kušnje, bure i bijesa; periodu koji nas je izložio ozbiljnim kušnjama i kao pojedince i kao zajednicu, u 26 godina našega postojanja.

Zagrebački Islamski centar i džamija u njemu primjer su institucija koje integralno čuvaju i razvijaju smisao vjerovanja i biće vjernika, a koje su jamac nesmetane egzistencije i baštinici duhovne prakse i poznavanja islama, ali i odgojitelj muslimanske duše koja u vremenima sukoba, nerazumijevanja i novonastalih političkih, gospodarskih i ideoloških totalitarizama žele svijet unaprjeđivati čineći ga sigurnim mjestom.

Tome svakako doprinose i skupovi koji nas podsjećaju na najljepši Govor koje je ljudsko uho čulo, na Riječi Časnoga Kur’ana, nepatvoren Božji Govor kojim nam se On iz Svoje, ničim usporedive Milosti i Ljubavi prema nama, obraća. Podsjećam vas, u povodu svečanog otvorenja Islamskog centra u Zagrebu, 6. rujna 1988. godine, prvi put na području bivše države, organizirano je natjecanje učača Kur’ana, što je, zapravo, predstavljalo prvi susret najboljih hafiza i učača Kur’ana s područja tadašnje države.

Od 1995. to natjecanje nosi naziv “europsko”, a ovogodišnje, koje zaokružuje pune dvije dekade, u svjetlu europskog identiteta Hrvatske, s pravom možemo nazvati najvećom halkom Kur’ana u Europskoj uniji.

Već 20 godina muslimani Hrvatske, a posebno Zagreba, imaju čast i povlasticu da se baš u njihovoj domovini i u njihovu gradu, održava najbolje organizirano natjecanje učača Kur’ana u Europi. To je nesumnjivo najveća, najzahtjevnija i najodgovornija manifestacija i događaj za Islamsku zajednicu u Hrvatskoj.

Mi smo mala zajednica i bez podrške susjeda i prijatelja u mjestu gdje živimo ovo bi bila još jedna od naših redovnih obveza. Zato koristim ovu priliku da se zahvalim našim prvim susjedima, muslimanima i onima koji to nisu, počevši od onih u Borovju i Folnegovićevom naselju, svim zagrebačkim općinama, do onih u ruralnim dijelovima Zagreba, za iskrenu podršku radu i djelovanju ovoga Centra. Svečanost čine ljudi, stoga vam još jednom hvala što svojim prisustvovanjem veličavate svečanosti kojima nastojimo unaprijediti svijet u kojem živimo.

Okupiti više od 70 najboljih učača Kur’ana, hafiza Kur’ana ili jednog njegova dijela, različite životne dobi, različite boje kože, nacionalnosti, iz različitih europskih zemalja, a samo s jednim ciljem – nakanom da se podsjetimo na ljepote Božje Riječi – predstavlja poseban događaj vrijedan svake pažnje, razumijevanja i divljenja.

Medžlis IZ Zagreba dosad je nebrojeno puta pokazao, držim i dokazao, svoju opredijeljenost i privrženost ideji unapređenja i zagovora civilizacijskih vrijednosti koje su snažile duh tolerancije, suživota, čuvanja života i časti svakoga pojedinca.

Zagrebački Islamski centar je od svojih početaka bio mjestom susreta islama i muslimana sa svojim kršćanskim susjedstvom. Ne smijemo smetnuti s uma da, unatoč primjerima nerazumijevanja, muslimani i kršćani stoljećima dijele mnoge zajedničke vrijednosti. Ma koliko suvremeni apokaliptičari i arhitekti zla bulaznili o sukobima dviju civilizacija, zapadno-kršćanske i islamsko-orijentalne, povijest ih demantira budući da nepristrano svjedoči o višestoljetnoj kulturi dijaloga kršćana i muslimana, svakovrsnom plemenitom savezništvu, a nerijetko – i istinskom duhovnom bratstvu. Muslimani i kršćani imaju veoma bliske poglede o pitanju etike, biologije ili geneze o postanku čovjeka i svemira, diljem svijeta dijele egzistencijalni prostor i podjednako su zabrinuti hoće li svijet koji dijele biti podnošljivo mjesto za život.

Održavanjem natjecanja učača Kur’ana, čijem svečanom otvorenju dugi niz godina prisustvuju predstavnici vjerskih zajednica, dužnosnici gradske vlasti u čemu prednjači pomoć i podrška gradonačelnika g. Milana Bandića, kao i predstavnici diplomatskog kora u Republici Hrvatskoj, zasigurno se osnažio međureligijski dijalog i postavio čvrst temelj za međusobnu kooperaciju u humanitarnom i socijalnom radu za dobro šire društvene zajednice.

Ne zaboravimo da upravo stoga ovo natjecanje izaziva i potiče veliko zanimanje, čemu svjedoče mnogobrojni gosti i novinari koji niz godina prate ovaj događaj na čemu im iskreno zahvaljujem.

Naposljetku, u ime MIZ-a Zagreb, kao jednog od organizatora i domaćina natjecanja, izražavam dobrodošlicu svima vama, hafizima i učačima, koji će idućih dana odmjeriti svoje glasove i halove, lire svojih duša u milozvuku Kur’ana. U disciplini nad disciplinama, u nauku šušte ljepote! Oni će u ovoj zagrebačkoj ljepotici, kojom se ponosimo, posvjedočiti da su Hrvatska i njezin glavni grad, Bogu Uzvišenom hvala, mjesto vjerskih i nacionalnih sloboda, čemu je svakako doprinijela i naša Islamska zajednica koja je uvijek bila primjer domoljubnog ponašanja i međureligijskog razumijevanja i tolerancije.

[youtube id=”WovYI9HXtEo” width=”600″ height=”350″]

[youtube id=”HK_mXJkU6P4″ width=”600″ height=”350″]

[youtube id=”SCeJNAiXsPM” width=”600″ height=”350″]