U nedjelju, 19.siječnja 2014. nakon jacije-namaza prvim uvodnim predavanjem otvoren je 5-dnevni seminar “Muhammed a.s.-osoba koju vrijedi upoznati” u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Sisak. Seminar je otvorio poselamivši prisutne i poželivši uspješan tok seminara Fuad ef. Karaga koji je govorio o važnosti izučavanja Poslanikovog životopisa (SIRE) sa aspekta našeg poznavanja, ljubavi ali i vjerodostojnog slijeđanje Poslanikovog sunneta. S pravom je upitao prisutne kako možemo tvrditi da vjerujemo, slijedimo i volimo Poslanika, a površno, nedovoljno poznajemo njegov životni put, način i stil života, umijeće ophođenja sa ljudima. Fuad ef. je pohvalio entuzijazam i inicijativu imama Crnkića za pokretanjem ovakvog seminara što smatra privilegijom sisačkog džem’ata što su u prilici da u mjesecu Poslanikovog rođenja, njegove Hidžre i preseljenja mogu naučiti njegov životni put, stil i način života.

Nakon Fuada ef., jednosatno predavanje održao je Alem ef. Crnkić govoreći na prvu temu “Zašto izučavati životopis poslanika Muhammeda a.s.”, navodeći u zaključku da je životopis Poslanika najvjerodostojniji izvještaj iz života jednog Poslanika te se osvrnuvši na brojne primjere iz Poslanikovog života koji ilustriraju Poslanikove kvalitete posebno opisane kroz kur’anski ajet “A tebe smo (Muhammede) poslali kao milost svim svjetovima”.

Posebnu dobrodošlicu Alem ef. je iskazao dragim gostima iz Građanske inicijative “Moj grad Sisak” koji su po prvi put posjetili Islamsku zajednicu i poželjeli da prisustvuju predavanju o poslaniku Muhammedu a.s.


IZVOR: www.medzlis-sisak.net