Šef policije New Yorka Raymond Kelly tokom jednog organizovanog iftara u Brooklynu gdje živi značajna populacija muslimana, izjavio je da će policija i dalje nastaviti sa programima praćenja muslimana u cilju sprječavanja potencijalnih terorističkih napada.

“Kako bi zaštitili New York, mi smo pokrenuli program za borbu protiv terorizma. Poslije 11. septembra 2001. godine pomoću ovog programa spriječili smo 16 terorističkih aktivnosti. Ovaj program praćenja je vrlo značajan, jer je New York na meti potencijalnih napadača. Nastavit ćemo s tim programom i u budućnosti”, kazao je Kelly.

Naglasio je da u New Yorku postoji visoki duh tolerancije među pripadnicima različitih vjera, potcrtavši kako u tom gradu nema islamofobije.

“Možda i ima nešto što se zove islamofobija, ali to ne vidimo u New Yorku. U ovom gradu se svi dobro slažu i nemoguće je kazati da postoji islamofobija među ljudima”, rekao je Kelly.

Tokom posjete džamiji Ejup Sultan u Brooklynu, Kelly je prisustvovao iftaru i tom prilikom istakao da policajci muslimani čine značajan dio policijskih snaga New Yorka.

Izvor: TRT