Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj u suradnji s veleposlanstvom Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj i veleposlanikom Nj. E. g. Mohammed Reza Sadeghom organizirao je posjet predstavnika vjerskih zajednica iz Hrvatske vjerskim zajednicama u Iranu. Posjet je realiziran u razdoblju od 2.-7. 10. 2016. Delegaciju je predvodio muftija dr. Aziz ef. Hasanović u čijoj pratnji je bio i tajnik Mešihata mr. Nermin ef. Botonjić, a činili su je predstavnici Katoličke crkve i to generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije mons. Enzo Rodinis i doc. dr. Tomislav Kovač, profesor fundamentalne teologije na KBF u Zagrebu. Ispred Srpske Pravoslavne Crkve bili su arhimandrit Danilo Ljubotina, duhovnik Preobraženjskog hrama u Zagrebu i protosinđel Venijamin Kovačić, sabrat manastira Svete Petke u Zagrebu.
Protestantsku, Luteransku, Kalvinističku, Pentekostnu i Baptističku vjersku zajednicu u Hrvatskoj kao i Udrugu za vjerske slobode predstavljao je dr. Dragutin Matak sa Adventističko teološkog visokog učilišta u Maruševecu.
U pratnji predstavnika vjerskih zajednica u Hrvatskoj nalazila se i ekipa Hrvatske radio-televizije koju je predvodio magistar filozofije i teologije Augustin Bašić urednik Religijskog programa HRT-a.
Delegaciju je iz zračne luke u Zagrebu ispratio veleposlanik Irana u Hrvatskoj Nj. E. g. Mohammed Reza Sadegh. Program posjeta u Iranu započeo je u Komu gdje je posjećena knjižnica ajatollaha Maraši Najafija koja sadrži najbogatiju kolekciju unikatnih rukopisa na Srednjem Istoku, ukupno oko 42.000 i treća je po veličini knjižnica u Iranu. Zanimljivost vezana uz ovu knjižnicu je da je ajatollah Maraši odvajao osobna sredstva nerijetko oskudijevajući od osnovnih potreba samo kako bi kupio neku od knjiga ili rukopisa koji su stari i nekoliko stotina godina. Kako bi knjige ostale u prvobitnom stanju uz knjižnicu se nalazi i laboratorij s odjelom za restauraciju u slučaju oštećenja.
Nakon posjeta knjižnici ajatolah Maraši goste je na Institutu za čuvanje znanja (Hifzijje ilmijje) primio upravitelj i član parlamenta profesor Ali-Reza Arafij. U poslijepodnevnim satima delegacija je obišla i muzej u kojemu su izloženi pokloni koje su lokalna vjerska zajednica i ajatollah primili u proteklom razdoblju nakon čega je delegaciju primio ajatollah Šehrestani.
U utorak, prema predviđenom programu, uslijedio je sastanak i razgovor sa dr. Abouzar Ibrahim Torkmanom predsjednikom Odbora za Islamsku kulturu i odnose sa vjerskim organizacijama. Nakon ovog sastanka upriličen je susret s predstavnicima vjerskih zajednica u Iranu gdje su članovi delegacije iz Hrvatske predstavili model življenja koji imamo u Hrvatskoj. Susretu je prisustvovao i ajatullah Teskhiri.
U srijedu goste iz Hrvatske primio je u svojoj rezidenciji bivši iranski predsjednik Nj. E. Akbar Hašemi Rafsandžani, a nakon toga istoga dana upriličen je susret i s Ali Junesijem, predsjednikovim stručnim savjetnikom za vjerske manjine. Nakon sastanaka i ručka delegacija je obišla i Nacionalnu knjižnicu i arhiv I. R. Irana u kojoj se nalazi oko deset milijuna raznih pisanih djela poput knjiga i rukopisa te časopisa, ali i dvd izdanja te ostalih publikacija. Predsjednik države ujedno je i predsjednik Upravnog odbora, a nadzor vrši Nadzorni odbor sastavljen od uglednih osoba iz kulturnog i javnog života koje uživaju povjerenje vlasti. Svakodnevno kroz knjižnicu prođe 2000-3000 studenata i znanstvenika u potrazi za relevantnim podatcima, a značajno je da je knjižnica otvorena 24 sata u godini i da je svega 3 dana zatvorena zbog praznika.
Posljednjeg dana posjeta Teheranu bio je predviđen za susret sa Sejjid Hasanom Homeinijem, unukom Ruhullaha Homeinija, iranskog političkog i duhovnog vođe te obilazak Homeinijevog mauzoleja u kojem se održavaju i razne državne konferencije.
Na samom kraju radnog dana posjećena je Armenska crkva Sv. Sarkisa gde je goste dočekao arhiepiskop Armenske crkve g. Sebuh Sarkisjan.
Domaćin i organizator svih poseta koje je ostvarila delegacija iz R. Hrvatske u Teheranu bio je predsjedavajući Međunarodnog centra za međureligijski dijalog islamske kulture i Organizacije za odnose Muhamed Mahdi Taskhiri.
Tokom svih susreta sa visokim zvaničnicima I. R. Irana svi predstavnici vjerskih zajednica iz R. Hrvatske imali su priliku da se predstave i obrate nakon čeka bi uslijedio razgovor uz pitanja i odgovore. Predstavnici političkog, vjerskog i društvenog života Irana govorili su o važnosti susretanja i međureligijskog dijaloga. Isticali su posebno neophodnost predstavnika svih vjerskih zajednica da budu primjer suživota, razumijevanja i tolerancije među vjernicima. Naročito je isticana povezanost i dobra saradnja između kršćana i muslimana, a da oni koji su se odmetnuli od svoje autentične vjere čine neprijateljstva i stvaraju mržnju. Muftija dr. Aziz ef. Hasanović isticali su iznimne odnose vjerskih zajednica u Hrvatskoj te položaj vjerskih zajednica u društvu koji može poslužiti za primjer budući da u Hrvatskoj ne govorimo o suživotu već o životu zajedno. Utisci članova delegacije su iznimno pozitivni što zbog tradicionalno vrhunskog iranskog gostoprimstva, ali i zbog ostvarenih kontakata za razvoj zajedničkih projekata. Ovim putem zahvaljujemo se veleposlaniku Irana Nj.E. Mohammedu Reza Sadeghu na pomoći u organizaciji posjeta za kojega je ustanovljeno da bi bilo dobro da se dijalog o pitanjima od zajedničkog interesa u oblasti međureligijske suradnje nastavi na institucionalnoj razini.

img_1308

img_1315

img_1355

img_1379

img_1392

img_1418