Pariz, 25. juli – Mnogobrojni susreti s ulemom iz cijeloga svijeta, te drugi susreti održani u Maroku, muftiju Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziza ef. Hasanovića i direktora Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića Mevludi ef. Arslanija nisu umorili i spriječili da u ovim dugim i toplim ramazanskim danima posjete džemat Pariz.

Njihova povratna linija iz Maroka u Hrvatsku imala je presjedanje u Parizu, pa su oni odlučili da to vrijeme kratkog odmora i presjedanja provedu radno i susretnu se sa svojom braćom Bošnjacima, Albancima i drugim muslimanima Balkana, koji žive i rade u Francuskoj.

Nakon iftara sa presjednikom džemata Pariz hadži Šefadilom Ličinom, uvaženi musafiri su došli u prostorije džemata Pariz, gdje su klanjali teravih-namaz sa džematlijama koji još nisu krenuli na odmor put Bosne, Sandžaka, Kosova, Makedonije. …

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović se kratko obratio, između čega je istakao da je trud za očuvanje vjere i identiteta poput bitke na Bedru,  te da se vjerovanjem postiže uspjeh. Islam je milost, dobročinstvo, mir i ljubav. Zakoni koji danas postoje u Evropi u islamu postoje još od prije 1400 i više godina. Citirajući novinski naslov “Muslimani nam čuvaju Boga u Evropi” on je naglasio da islam nije nikakva opasnost Evropi.

Džemat Pariz
PARIZ-1