08.08.2013. Bajramsko jutro je u Splitu osvanulo, čini se vedrije nego obično, puno bereketa. Lica vjernika su bila ozarena, nasmijana, puna nade i zadovoljstva, što su ispostili u zdravlju i ovaj Ramazan. VIŠE

Nije bilo lahko. Dugi i vreli dani, a mnogi su radili, često pod otvorenim nebom. Sunce kao da se primaklo tjemenu i grije, često preko četrdeset stupnjeva celzijusa. Ali, vjernička odlučnost i volja, a uz to pouzdanje u Allahovu pomoć, dočekivao se smiraj dana, pa je iftar bio kao dar, kao najljepši poklon koji čovjek može dobiti. Zato je osvit bajramskog jutra višestruko blagodaran i neizmjerno drag. Vjernik je svjestan nagrade za otrpljeno i saburom proživljeno. Sve se to nagrađuje i bajramom pečati. Sabah namaz je posebno veličanstven bio predvođen ramazanskim imamom Denis ef. Žepčanom. Uslijedilo je učenje sure Ja-sin i završna dova za proučeni Kur’an na ramazanskoj mukabeli, pa predavanje čestitog imama Vahid ef. Hadžića je bio samo uvod u ono pravo bajramsko ozračje i veselje.

A prije samog bajram namaza, još jedno iznenađenje. Gradonačelnik gosp. Ivo Baldasar je izuo obuću, pa pored mihraba stao uz Vahida ef. Hadžića i pozdravio prisutne vjernike uz originalnu čestitku Bajram mubarek olsun. To je izazvalo oduševljenje na licima prisutnih koji su ispunili mesdžid. Po prvi puta je jedan gradonačelnik bio prisutan u splitskom mesdžidu da direktno čestita jedan blagdan sljedbenicima Islama. Vjernici muslimani su sretni zbog toga, a zasluga za to, bez sumnje pripada vrijednom imamu Vahidu ef. Hadžiću i rukovodstvu splitskog Medžlisa. Neka ih Allah nagradi za sve, a posebno za zbližavanje većinskog katoličkog susjedstva i uspostavi dijaloga sa njima. Jer u miru i slobodi upražnjavati svoju vjeru Islam, je neizmjerna blagodat. Bajram šerif mubarek olsun.