Zagreb, 18.03.2013./06.05.1434. h.g.

Predsjednike Velike narodne skupštine Republike Turske Cemil Cicek doputovao je danas u službenu posjetu Republici Hrvatskoj.

Gosp. Ciceka su u Međunarodnoj Zagrebačkoj zračnoj luci dočekali podpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner, ambasador Turske u R. Hrvatskoj Burak Özügergin, ambasador R. Hrvatske u R. Turskoj Dražen Hrastić i ostali visoki dužnosnici.

Gospodin Čiček sa svojom pratnjom i naprijed navedenim domaćinima se prvo uputio u Islamski centar Zagreb, gdje ga je dočekao muftijom zagrebački dr. Aziz ef.Hasanovićem sa svojim suradnicima.

Muftija Hasanović je uvažene goste dočekao  na platou ispred Islamskog centra zaželivši im dobrodošlicu a potom su se zaputili u svečanu knjižnicu gdje su se zadržali u ugodnom jednosatnom razgovoru. Gospodin Čiček je doputovao u posjet R. Hrvatskoj na čelu delegacije  turskih parlamentaraca u želji  da se upoznaju sa iskustvima u radu Hrvatskog sabora.

Gospodin Čiček je svojim domaćinima izložio stavove Republike Turske prema muslimanskim manjinama u Europi pa i muslimanima u R. Hrvatskoj. Iznio je spremnost svoje zemlje da nam pomogne, posebno u prihvatu naših studenata na školovanje u R. Turskoj kao i spremnost turskih državnih i vjerskih institucija na suradnju. To je posebno važno u organiziranju muslimana u EU u koju R. Hrvatska uskoro ulazi kao ravnopravna članica  a Turska ima najbrojniju dijasporu u EU.

“Muslimane cijeloga svijeta smatraju krivim za nedjela koja je neko počinio u ime islama. Mi preporučujemo zajednicama muslimana u svakoj od zemalja koje

posjetimo da očuvaju svoju opstojnost integrirajući se u društvo i zakone zemalja u kojima žive,” poručio je Cicek.  “Islam je vjera mira i zdravog razuma. Nažalost, zbog grešaka počinjenih pod krinkom opravdanosti u islamu, muslimani širom svijeta su u problemima i širom svijeta se stvara anti-islamsko raposloženje.”

Muftija Hasanović je upoznao uvažene goste sa stanjem Islamske zajednice i muslimana u Republici Hrvatskoj, sa organizacijom, infrastrukturom, kadrovskim potencijalima i  metodima rada Islamske zajednice u Hrvatskoj. Posebno je istakao dobar organizacijski model i uspješno riješen položaj muslimana i Islamske zajednice u R. Hrvatskoj. Naglasio je da R. Hrvatska ulazi u EU sa jednim organizacijskim modelom i odnosom između države i vjesrskih zajednica koji može biti vrlo inspirativan za sve zemlje EU posebice kada su u pitanju manjinske zajednice.

Na kraju sastanka domaćini i gosti su izmijenili prigodne poklone.

Domaćini su, potom, uvažene goste poveli u razgledavanje Islamskog centra. Gosp. Čiček je pokazao poseban interes za fotografije i izložene eksponate Prve zagrebačke džamije.

Muftija je gostima izložio koncepciju i model rada Islamskog centra naglasivši da je ovo, zasigurno, najaktivniji islamski centar u Europi.

Pošto su uvaženi gosti u posjet prispjeli u vrijeme ikindije namaza, prije nego su razgledali Zagrebačku džamiju klanjali smo ikindiju namaz.

Prigodom razgledavanja izloženog rukopisa Kur’ana časnog, koji je bio otvoren na početku sure Isra gosp. Čiček je pokazao zavidno umijeće u učenju (recitiranju) te sure.

Domaćini su uvaženom gostu ispričali o vremenu i uvjetima gradnje ove prelijepe džamije  kao i o značaju koji ona ime za muslimane u R. Hrvatskoj pa i šire a posebice što je značila u vrijeme njezina otvaranja.

Potom smo se uputili u obilazak Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića. Domaćin je ovoga puta bio ravnatelj Gimnazije prof. Mevludi Arslani. Prof. Arslani je goste upoznao s radom Gimnazije kao i njenim značajem za islamsku zajednicu u Hrvatskoj. Gosti su pokazali zavidan interes i nisu skrivali zadovoljstvo da naša, relativno mala, zajednica ima tako lijepo organiziran edukacijski sustav.

Domaćini i gosti su posjetili i spomen groblje šehidima palim u Domovinskom ratu gdje su pred njihove plemenite duše proučili Fatihu.

 Na kraju smo ispratili drage goste uz želju da ovakvih susreta bude što više.

Predsjednik turskog parlamenta će tijekom posjete Zagrebu održati sastanke s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom.

Ovo je ujedno i druga posjeta jednog visokog turskog zvaničnika R. Hrvatskoj u posljednjih deset dana. Prošle sedmice u dvodnevnoj posjeti R. Hrvatskoj boravio je ministar financija R. Turske Mehmet Shimshek.

Ostavite odgovor