U petak, 15.11.2013.g. u Kongresnoj dvorani Islamskog centra Rijeka održana je prva tribina na temu “Vjernici za mir”. Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta a tribini su nazočili i ugledni gosti, izaslanik Muftije, mr.sc. Nermin ef. Botonjić, ravnatelj Islamske gimnazije dr. Ahmed Smajlović, Mevludi ef. Arslani,  zamjenik župan PGŽ-e, gospodin Petar Mamula, šef Kabineta župana PGŽ-e, gospođa Ermina Duraj, i drugi gosti. Glavni imam MIZ Rijeka u ulozi domaćina u svom govoru je istaknuo:

Poštovani zamjeniče župana, gospodine Mamula, poštovani izaslaniče Muftije, gospodine Botonjić, cijenjeni predavači večerašnje tribine,  dame i gospodo, esselamu ‘alejkum i dobar večer.

Uz nedavni svečani  trenutak otvorenja IC Rijeka ovo je jedan od posebnih dana jer sa radošću i punim srcima otvaramo vrata za događaj kakvima je ovaj centar i namijenjen: da ponudi gostoprimstvo svim ljudima koji žele ujediniti svoja znanja kako bi se bolje međusobno poznavali i bez obzira tko smo, odkud dolazimo i koje smo vjere – dali sve od sebe da svijet bude bolje, ljepše i pravednije mjesto. Mjesto na kojem svi mogu slobodno izražavati svoja uvjerenja, sticati nova znanja i obasjavati svoje suputnike, sugrađane, susjede svjetlošću vlastite vjere.  Čini mi posebnu čast i zadovoljstvo večeras svečano otvoriti i najaviti Prvu tribinu u Kongresnom centru novootvorenog Islamskog centra i najaviti temu koja u sebi nosi najveću poruku današnjem nemirnom svijetu „Vjernice i vjernici za mir“.

Živimo u užurbanom i neizvjesnom vremenu, vremenu koje postaje sve teže, vremenu stalnih ratova i stradanja nevinih ljudi zbog toga što pripadaju ovoj ili onoj religiji, naciji, narodu ili kulturi. Večerašnja tribina kao i sama tema ima mnogo poveznica a to su: Islamski centar, Država Katar kao najveći donator Islamskog centra i Inicijativa vjernici za Mir koja je osnovana 2006.g. a 2013. u Dohi na održanoj 10. Međuvjerskoj konferenciji u organizaciji Međunarodnog centra za međureligijski dijalog iz Dohe (Doha International Center for Interfaith Dialogue- DICID). tom prigodom su dodijeljene nagrade najboljim projektima u oblasti međuvjerskog dijaloga. Obzirom da je navedena konferencija bila deseta po redu, uz goste iz cijeloga svijeta, obilježavanje ovog jubileja dalo je dodatni značaj konferenciji kao i poseban svečani ugođaj. Od 150 prijavljenih projekata iz cijelog svijeta, tri organizacije i tri pojedinca nagrađeni su za najuspješnije projekte na polju međuvjerskog dijaloga. Glavnu nagradu je dobio (dr. Muhammed es-Sammak) generalni sekretar Kršćansko-muslimanskog vijeća za dijalog u Libanu. Među tri nagrađene organizacije bila je i regionalna inicijativa „Vjernici za mir“, koja okuplja mirovne aktiviste/ice iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske – muslimane, katolike, pravoslavce i protestante koji u svojim vjerama pronalaze inspiraciju za izgradnju mira i promociju nenasilnog djelovanja. Na konferenciji je 300 učesnika i učesnica, Jevreja, kršćana, muslimana i pripadnika drugih vjerskih zajednica iz više od 70 zemalja imalo priliku razmijeniti iskustva o radu na međuvjerskom dijalogu kroz različite oblasti, poput medija, pravde, akademskih istraživanja, izgradnje mira i razrješenja konflikata.

Nakon uvodnog izlaganja i pozdrava uvaženih gostiju glavni imam je najavio i pozdravne govore prvo izaslanika Muftije, mr. sc. nermina ef. Botonjiča a potom i pastora Baptističke crkve i zamjenika župana PGŽ-e koji su se nakratko osvrnuli na važnost najvaljene teme a i deklaracije “Vjernici za mir”. Nakon pozdravnih riječi gostiju glavni imam je predstavio ženski zbor MIZ Rijeka SELSEBIL koji je izveo jednu pobožnu pjesmu/ilahiju. Nakon kratskog nastupa zbora MIZ Rijeka Hajrudin ef. Mujkanović se zahvalio Vijeću žena MIZ Rijeka na pripremanju tradicionalnog jela AŠURA u sklopu obilježavanja destog dana mjeseca muharrema te prezentaciji ručnih radova (mahrama) koje su izradile članice Vijeće žena.

Poštovani predavači su u svom četrdesetminutnom izlaganju prisutnima predstavili Deklaraciju Vjernici za mir. Predavači su bili Ana Raffai iz Rijeke, Amra Pandžo iz Sarajeva, Želimir Srnec iz Novog Sada i Adnan Hasanbegović iz Sarajeva. Nakon izlaganja predavača otvorena je diskusija u kojoj je sudjelovalo nekoliko prisutnih koji su uglavnom pohvlili tribinu i temu. Uslijedilo je potpisivanje Deklaracije te zakuska tradicionalnog jela AŠURA.

Glavni imam, Hajrudin ef. Mujkanović se na kraju zahvalio svima prisutnima na dolasku na tribinu a posebno uvaženim gostima. U divanhani MIZ nastavljeno je druženje sa gostima i predavačima uz kušanje i Ašure.

Hajrudin Mujkanović