U MIZ Prijedor se teravih-namaz obavlja u 17 džamija, a mukabela redovno uči u 14 džamija. Kandilji ovog ramazana prvi put gore i na 18. munari na džamiji u Bastasima.

Ramazanske aktivnosti su započele još prije ramazana svečanošću u Ćeli pod naslovom „Veče Kur’ana i ilahija“ gdje je gost predavač bio hfz. Husein ef. Čajlaković. Također je održan i predramazanski sastanak sa imamima, mutevelijama i blagajnicima Medžlisa Prijedor.

I ove godine neki džemati će nastaviti sa tradicijom džematskih iftara kao npr. Bišćani, Rizvanovići, Rakovčani i Ćela, a omladinski iftari su u planu u Ćeli i Donjoj Puharskoj.

Najstarija džamija Medžlisa, Gradska džamija u Starom Gradu će i ove godine na 15. noć ramazana imati svoj tradicionalni mevlud, a centralni mevlud povodom Lejle-i-Kadra će biti na 29. Noć ramazana u Čaršijskoj džamiji.

Na 20. noć kojom se obilježava Fethu Mekke (oslobođenje Meke) podudara se tradicionalno sada 5. po redu Omladinskim takmičenjem učača Kur’ana u džematu Hambarine kojim obilježavaju dan otvorenja džamije, a koju sponzoriraju džematlije na čelu sa familijom Ejupović, koji su najvećom donacijom i otvorili džamiju. U ovom mjesecu će 31. jula biti i tradicionalni džematski mevlud u Donjoj Puharskoj kojim obilježavaju dan otvorenja džamije.

U brojnim džematima mektebski polaznici uzimaju učešće u džematskim mevludskim programima povodom noći Bedra i Kadra, a u džematu Donja Puharska ovogodišnji hatmaši, njih 10-ak, svaki dan dolaze na mukabelu i pomalo uzimaju učešće u istoj. Mnogi džemati nagrađuju svoje mektebske polaznike bajramskim paketićima kao i učesnike na mevludskim programima.

Obzirom da je ramazan u julu, u ovom mubarek mjesecu će se održati brojna obilježavanja stradanja na Lijevoj obali Sane, tzv. Mataruškom brdu, dijelu grada Prijedora koji je najviše stradao – poput obilježavanja Sredica i Alagića u Bišćanima, Zecovima i Čarakovu. U Rizvanovićima će uoči šehidske dženaze biti proučen i Tevhid šehidima pred teravih namaz gdje se očekuje i dolazak i obraćanje Reisul-uleme mr. Husein ef. Kavazovića.

I ove godine naši šehidi su počašćeni da će im se dženaza obaviti u ramazanu, i to 12. dana, 20.jula na datum najvećeg intenziteta stradanja Lijeve obale Sane, dakle dijela Grada gdje se procijenjuje stradanje preko 1600 šehida. Naš Rejs ef. će predvoditi ovogodišnju dženazu za 48 identifikovanih Bošnjaka Prijedora na stadionu Bereka Poljana sa početkom u 9:00 h.

Dan šehida, drugi dan Bajrama će biti obilježen učenjem Jasina na šehitlucima i Centralnim okupljanjem na šehitlucima Skela, kao i davanjem hatmene dove šehidima u džamiji u najstarijoj džamiji u Starom Gradu.

Na kraju, imami i aktiviste Medžlisa će brojne prilike ramazanskih okupljanja kao i bajramskog obraćanja iskoristiti da skrenu pažnju na važnost Popisa stanovništva i na poziv Rijaseta IZ u BiH Bošnjacima da na predstojećem popisu stanovništva:

– u rubrici „nacionalno/etničko izjašnjavanje“ upišu nacionalno ime „BOŠNJAK“,

– u rubrici „izjašnjavanje o vjeroispovijesti“ daju odgovor da je „ISLAMSKA“,

– a u rubrici maternji jezik – „BOSANSKI“.

M.H.

Džamija u Prijedoru